Så enkelt färgar du ägg naturligt! (ekologiskt, giftfritt & billigt)

Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
Häromdagen provade jag på att färga ägg helt giftfritt med naturliga ingredienser.  Det är egentligen bara att öppna kylen för du har garanterat fullt av naturliga färgämnen som kommer fixa super vackra ägg på påskbordet.  Att de dessutom är enkelt, giftfritt och billigt gör ju inte saken sämre. Så fram med lökskal, kaffe och gurkmeja och blanda de färger du tycker om.

 Du kan även färga tyg på exakt samma sätt! 

Exempel på råvaror och vilken färg de ger:

Blåbär – mörkblåviolett

Rödkål – blå

Kaffe - chokladbrun

Hallon – ljusrosa

Rödbetor - rosa/orange

Gurkmeja pulver – gult

Paprikapulver – orange

Grönt te – grönbrun

Rödlök – rödbrun

Gul lök – gulbrun

Du kan även experimentera med egna blandningar och tidsintervaller och på så sätt hitta fler nyanser! Välj gärna ekologiska råvaror.

Du behöver även till färgningen

kastruller

vatten

vit vinäger

ägg

samt valfri naturlig råvara (se ovan)

Enkel regel: Mer tid i färgbadet ger starkare färg!

För att skapa mönster

För att skapa mönster i äggen kan du använda dig av;

spets

blad

vaxkrita

snöre

 band

målartejp

Ett tips är att vira runt valfritt mönster och sedan lägga ägget i en nylonstrumpa som du knyter tight om ägget. På så sätt sitter mönstret fast ordentligt runt ägget och mönstret framträder strakare. Detta fungerar väldigt bra om du t.ex. vill ha mönster av blad & spets.

 

Så här går du tillväga:

Jag använde mig av ca 4 dl per färska råvarorna/ liter vatten. Samt ca 3-5 msk av de torra råvarorna/ liter vatten.

  1. Mät upp vattnet. Lägg i råvaran och låt koka ca 2 min.
  2. Lägg i äggen och 2 tsk vinäger.
  3. Koka äggen 2 min MINDRE än du brukar. Dvs brukar du koka äggen i 7 min så kokar du dem i 5 min.
  4. Dra av äggen och vattnet från plattan och låt svalna i kastrullen.  (Här efter kokar äggen, det är därför du bör koka äggen 2 min mindre)
  5. Låt stå så länge tills du fått den styrka på färgen du vill ha. (Enkel regel: Mer tid i färgbadet ger starkare färg! Äggen till vänster har stått i ca 30 minuter medan de på höger sida har legat i ca 1,5 h. Så här kan du skapa flera olika toner i samma färgskala genom tiden de får ligga kvar  i det färgade vattnet.) 
  6. Klart!

Vill du göra mönster så kan du t ex linda in ägget med snöre, rita med en vit vaxkrita, linda en bit spets eller blad runt ägget samt klippa ut figurer i målartejp som prickar, hjärtan, fjärilar osv.

 Lycka till! 

Kategori: Diy hem, Diy recept; Taggar: Färga ägg med naturliga råvaror, färga tyg naturligt, färga ägg ekologiskt giftritt, färga ägg giftfritt med hallon gurkmeja grönt te lök, färga ägg med blåbär kaffe rödkål rödbeta gurkmeja, färga ägg med mönster, färga ägg med tyg spets band snöre, färga ägg naturligt;

LJUVLIGT GRÖN & HÄLSOSAM PÅSKTÅRTA (RAW, VEGAN & PALEO)

(Lovely green & Healthy Easter cake, for englisg text scroll down) 
Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
Vad vore då påsk utan en riktigt fin och smarrig påsk tårta? Helt värdelös såklart! Hmm… asså denna tårta! Ha ha jag vet knappt om ifall jag vågar skriva vad denna tårta innehåller så jag inte skrämmer iväg er! He he håll i er nu! Denna ljuvligt gröna & hälsosamma påsk-tårtan innehåller: Banan… (inte så konstigt), Avokado (okey lite konstigare), Spenat (spring inte i väg nu!) och Matcha te pulver (hallå är ni kvar?). JAG LOVAR ER ATT DEN ÄR GUDOMLIG.  För er som hängt med ett tag vet ju att min kära Man Kjell,  ofta för agera provsmakare och tro mig, han är inte så lätt att övertyga. Han är lite som ett barn kräsen och äckligt ärligt. Så hur skeptiskt var inte han när jag la ner den ena konstiga ingrediensen efter den andra i mixern. Men efter en del övertalning smakade han och blev alldeles stum. 
– Det är ju fan skit gott! Mumlar han drömmande. – Är det säkert? Behövs det ingen mer sötning? mumlar jag lite nervöst. – Nä… den är fan perfekt! Så där har ni! DEN PERFEKTA HÄLSOSAMMA TÅRTAN SOM DESSUTOM SMAKAR LJUVLIGT. Hör jag applåder?  Halleluja!
What would Easter be like, if you don’t have and yummie Easter cake? Completely useless, of course! Hmm ... this cake .. Haha I hardly know if I dare to write what this cake contains, I don’t wan’t to scare you! He he.. okey are you sitting down? This lovely green and healthy Easter cake contains: Banana ... (not so surprising), Avocado (okay a little weirder), spinach (don’t run away now!) And Matcha tea powder (hey are you still there?). I promise you that IT IS DIVINE. For those of you that have been around for a while know that my dear Kjell often act like a tasters to my food and believe me, he's not so easy to convince. He is a bit like a child choosy and frankly disgusting. After some persuasion he tasted:

- It's sooo good! He murmured dreamily. - Is it really? Should there be no more sweetening? I mumble a bit nervous. - Nah ... it's fucking perfect! So there you have! THE PERFECT HEALTHY cake that tastes sweet and yummie. Do I hear applause? Hallelujah!

 
Ljuvligt grön & hälsosam påsktårta

Botten:

3 dl hasselnötter (mandel /para nötter fungerar också bra)

12 färska urkärnade dadlar (du hittar dem ofta vid frukt & grönt, dessa smakar mycket mer än torkade)

1 dl kokosflingor

3 msk kokosolja

2 krm vaniljpulver

Fyllning 1:

2 burkar kokosgrädde (helt raw? Byt ut kokosgrädden mot 4 dl blötlagda cashew nötter eller skalade mandlar)

3 frysta bananer

0,75 dl valfri sötning (jag använde kokossocker )

1 vaniljstång (eller 2 krm vaniljpulver)

Saften och skalet från 1 citron

Fyllning 2:

1/2 fyllningen av Fyllning 1

2 avokado

2 nävar färsk spenat

2 tsk matcha te pulver (Kan uteslutas ger en grönare färg. Är 1 tsk spirulina fungerar också bra)

2 msk valfri sötning

Botten: Blötlägg nötterna ett par timmar eller över natten. Lägg samtliga ingredienser till botten i en matberedare. Mixa ihop till en smet, tillsätt ev lite av vattnet till önskad konsistens. Bäst blir det om du använder färska dadlar som man ofta kan hitta i fruktdisken. Tryck ut i en form med lös avtagbar botten. Ställ in i frysen. Fyllning 1: Skopa ur det övre gräddlagret från de kylskåpskalla burkarna med kokosgrädde och tillsätt sötning, de urskrapa vaniljfröna eller vaniljpulver. Vispa tills grädden är luftig. Mixa bananen och rör ner. Tillsätt saften och skalen från 1 citron. Rör om. Ta en ny bunke och häll ur halva satsen. Häll på resten av fyllningen över botten. Ställ kallt i 30 min. Fyllning 2: Mixa avokadon och spenaten fint. Rör ner i resten av fyllningen tillsammans med sötning och matcha te pulver. Blanda noga. Smaka av i fall du behöver mer sötning, detta är en smaksak. Häll på fyllningen i formen, använd en slickepott för att jämna ut kanterna. Ställ in tårtan i frysen i minst 3 timmar. Tina tårtan i 45-60 min innan serveringen. Toppa med kokos och annan valfri topping. Voila!

 

Lovely green & Healthy Easter cake

Bottom:

1 1/2 cup hazelnuts (almond / brazil nuts also works well)

12 fresh pitted dates (you can find them often in fruit and vegetables, they taste much more than dried)

1/2 cup coconut flakes

3 tbsp coconut oil

2 pinches of vanilla powder

Filling 1:

2 cans of coconut cream (Completely raw? Replace coconut cream to 4 cup soaked cashew nuts or shelled almonds)

3 frozen bananas

4 tbsp optional sweetening

1 vanilla rod (or 2 pinches of or vanilla powder)

The juice and peel of 1 lemon

Filling 2:

1/2 filling of Filling 1

2 avocados

2 handfuls of fresh spinach

2 tsp matcha tea powder (wheat grass powder or 1 teaspoon spirulina also works well)

2 tbsp optional sweetening

Bottom: Soaked nut a few hours or overnight. Add all ingredients to the bottom in a food processor. Mix together to form a paste (add some water to the right consistency). The best resultat you get if you use fresh dates which are often found in fruit dishes. Press out in a pan with a removable bottom. Set in the freezer.  Filling 1: Scoop out the top cream from the fridge cold cans of coconut cream and add sweetening, vanilla seeds  or vanilla powder. Whisk until the cream is airy. Mix the banana in a food processor and stir into the cream. Add the juice and peel of 1 lemon. Stir. Take another bowl and pour out half the filling. Pour the rest of the filling over the bottom. Refrigerate for 30 minutes. Filling 2: Mix avocado and spinach well. Stir in to the rest of the filling together with sweetening and matcha tea powder. Mix carefully. Taste in case you need more sweetening, this is a matter of taste. Pour the filling into the mold. Set the cake in the freezer for at least 3 hours. Thaw the cake for 45-60 minutes before serving. Top with coconut and other optional topping. Voila!

Kategori: MAT Taggar: enkel vegansk tårta, påsktårta utan gluten, påsktårta utan socker, påsktårta utan ägg, raw food banan, raw food kaka dadlar, raw food påsktårta, raw tårta avokado, tårta paleo, tårtbotten paleo, vegansk påsktårta;

Banan och vanilj våfflor med jordnötsgrädde

 (Banana, vanilla waffles with peanutbutter cream, for english text scroll down) 
 
Våfflornas dag imorgon! Vilka är era favorit recept? Det finns ju en mängd olika glutenfria varianter där ute men detta löjligt enkla recept är faktiskt det jag gillar bäst och äter flera dagar i veckan. 
Hppas ni får en fin dag allihopa! 
 
Banan och vanilj våfflor med jordnötsgrädde
1 portion
1 banan
2 ägg
1 msk mandelmjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
 
Sätt på våffeljärnet. Lägg samtliga ingredienser i en mixer och mixa slätt. Smöra järnet och klicka i smeten. Det blir ungefär 3 våfflor. Vispa 2 dl grädde. Klicka i 2 msk jordnötssmör och vispa ett par sekunder. Klara att äta! 
Kategori: MAT