Blåbär & Lakrits Smoothie med thaibasilika

 
Smoothies! Det finns verkligen ingen bättre start på morgonen än en härligt smarrig smoothie proppad med näringsrika ingredienser. Ni som följer bloggen vet att jag är ett big fan av matkassar. Känns så himla lyxigt när någon faktiskt bär in dina matkassar och man som ett barn på julafton får lov att plocka upp de den ena vackra råvaran efter den andra. Idag finns det en uppsjö av olika leverantörer och matkassar vilket så klart är trevligt men det gör det samtidigt oroligt svårt att veta vilken matkasse som passar just dig.

Då ramlade jag in på Matkasse.se vilken är en sida där du enkelt kan jämföra alla matkassar och kampanjer på marknaden. Sidan är superlätt att navigera sig igenom med en sökfunktion där du lätt kan scrolla bland olika kategorier för att hitta den matkasse som passar dig bäst. Några kategorier du kan välja mellan är t.ex. Ekologisk, Barnvänligt, GI, LCHF, Glutenfritt och laktosfritt.  Matkasse.se har med andra ord redan gjort jobbet och samlat all värdefull information vilket gör det lätt för dig att jämföra, välja och handla din matkasse på nätet - färdigkomponerad eller efter din egen lista.

Det var faktiskt tack vare att jag beställde en matkasse som jag hittade min kärlek till thaibasilika. Har du provat thaibasilika? Thai-basilikan har till skillnad mot vanlig basilika spetsiga blad, stammen är lätt lilafärgad och smaken påminner om lakrits – just därför är den fantastik god att ha i smoothies och bakverk! Basilika är även stark antioxidant, dvs ger ett naturligt skydd mot fria radikaler. Dessutom har de gröna bladen en ångestdämpande effekt, den innehåller fytokemikalier, som enligt vissa studier håller nere kortisolnivåerna, det ämne som utsöndras när du känner dig spänd och stressad. I detta smoothie recept har jag använt thaibasilika och ekologiska blåbär tillsammans med lakritspulver.

Lakritspulver och lakritsrot brukar även kallas för ”Det svarta guldet” och tillskrivs en lång rad hälsoeffekter tack vare innehållet av nyttigheter som antioxidanter, B-vitamin och salicylsyra, som även används i smärtstillande mediciner. Det är antiinflammatoriskt och anses bland annat lugna magen, dämpa hosta och rena levern. Som om detta inte vore nog innehåller smoothie fantastiska fetter från kokosmjölken och avokadon. Så drick och njut!

Blåbär & Lakrits Smoothie med thaibasilika

2 portioner

1 dl fet kokosmjölk (raw om så önskas)

1,5 dl vatten

1 dl ekologiska blåbär

4-5 blad thaibasilika

1-2 tsk lakritspulver (raw om så önskas)

1 msk chiafrön

½ avokado (alt 1 styck banan om du vill ha en sötare smoothie)

ev. 1 tsk valfri sötning

3 isbitar

Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Mixa slätt. Häll upp i glas och dekorera eventuellt med kokos och blåbär. Drick omgående.

Inlägget har publicerats i samarbete med Matkasse.se 

Kategori: MAT

Glutenfria spenatvåfflor (med ärtskott, valnötter och vispad fetaostkräm)

 
Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 

Våfflor till frukost, lunch och middag!  Dessa spenatvåfflor är faktiskt mina nya favoriter i den stora våffelvärlden. De är helt fantastiskt goda och betydligt mer näringsrika och matigare än vanliga våfflor. (Visste du att vanliga våfflor faktiskt innehåller mer protein & bra fetter än korvstroganoff? ) De toppas med lyxiga tillbehör som kan varieras så du hittar just din favorit. Våfflorna är helt gluten & mjölkfria och du kan även välja om du vill göra dem kolhydrat snåla.

Waffles for breakfast, lunch and dinner! T These spinach waffles is actually my new favorites, they are absolutely amazing and far more nutritious and more filling than regular waffles. (Did you know that the usual waffles actually contain more protein and good fats than sausage?) They are topped with luxury topping that can be varied so just find your favorite. The wafers are completely gluten and dairy free and you can also choose to make them low in carbohydrate.

Jag toppade mina med ärtskott, cocktail tomater,  jordgubbar, hackade valnötter och en klick vispad fetaoströra som jag ringlade lite honung över. Men äter du t.ex mjölkfritt eller inte gillar fetaost kan du kan även använda tex keso, mozzarella, gorgenzola osv. För mjölkfritt kan du toppa våfflorna med lax, pesto, hummus, soltorkade tomater, rödlök, räkor osv.  Hoppas ni får en mysig fredag alla!

I topped mine with pea sprouts, cherry tomatoes, strawberries, chopped walnuts, and a dollop of whipped feta mess that I wriggled some honey over. But you can also use such topping as cottage chesse, salmon, parmesan cheese, sundried tomatoes, red onion, shrimp and so on. Hope you have a nice Friday everyone!

 

Glutenfria spenatvåfflor (med ärtskott, valnötter och vispad fetsostkräm)

Våfflor 
4 ägg
2dl osötad mandelmjölk 
2 dl bovetemjöl eller mandelmjöl (använder du mandelmjöl så tillsätt 2 tsk fiberhusk)
2 tsk bakpulver
4 dl färsk spenat 
Fetaostkräm
50 g fetaost
1 dl laktosfri crème fraiche
svartpeppar
Topping
Ärtskott
Cocktail tomater
Jordgubbar
Hackade valnötter
Honung (uteslutes vid lchf & fodmap)

Våfflor: Lägg samtliga ingredienser i en mixer och mixa slätt. Grädda i våffeljärn med rikligt med smör eller olja. Fetaostkräm: smula fetaosten i creme fraiche och vispad den luftig. Toppa våfflorna med ärtskott, cocktail tomater, jordgubbar, hackade valnötter och en klick vispad fetaoströra. Ringla över honung.

 

Gluten-free spinach waffels (with pea sprouts, walnuts and whipped feta cream)

Waffels

4 eggs

1 cup unsweetened almond milk

1 cup buckwheat flour or almond flour (use almond flour then add 2 teaspoons psyllium husk)

2 teaspoons baking powder

2 cups fresh spinach

Feta cream

50 gram feta cheese

1/2 cup cream fraiche

black pepper

Topping

pea shoots

cocktail tomatoes

strawberries

chopped walnuts

Honey (omitted at LCHF)

 

Waffles: Add all ingredients in a blender and blend smooth. Bake in waffle iron with plenty of butter or oil. Feta cream: Add the feta cheese in the cream fraiche and whipped it airy. Top the waffles with pea sprouts, cherry tomatoes, strawberries, chopped walnuts, and a dollop of whipped feta mess. Drizzle with honey.

 

 

 

 

 

 



 

Kategori: MAT

Glutenfria citron muffins med blåbärsfrosting

Häromdagen blev jag sjukt sugen på muffins, så jag provade att göra två olika varianter, en sats med min glutenfria mjölblandining för kakor och en med min Paleo/Lchf  mjölblanding. Båda blev galet goda, så använd den som passar dig bäst. Muffinsen är smaksatta med vanilj, citron och ekologiska blåbär. Jag använde även blåbären för att ge frostingen  en fin ljuslila färg. Frostingen består av både smör, grädde och philadephiaost. Philadephiaosten bidrar med en friskhet som passar väldigt fint ihop med blåbären.  Ha en fin dag nu allihopa!
 
Citron muffins med blåbärsfrosting

Muffinsen

Ca 12-15 stycken

4 1/2 dl Valfri mjölblandning ( För Mjölblanding kakor klicka HÄR för Paleo/LCHF muffins klicka HÄR)  

125 g smör rumstempererat

1 dl valfri sötning

3 ägg

2,5 tsk bakpulver

1 msk pofiber

1 tsk vaniljsocker

1 dl ekologiska blåbär

0,75 dl fet kokosmjölk

1/2 pressad citron + rivet skal av denna

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda ihop mjölmix, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt växelvis med kokosmjölken. Smaksätt. Fördela smeten i formar. Lägg i 3-4 blåbär i varje form. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

Blåbärsfrosting

2 dl ekologiska blåbär

100 g philadephiaost (MJÖLKFRITT/ PALEO Vispa 1-2 burkar kokosgrädde med sötning och saften från blåbären, förvara i kylskåp innan du spritsar)

100 gram smör

1 dl grädde

2 msk valfri sötning

Koka blåbären. Mixa fint eller pressa ur saften. Lägg övriga ingredienser i en bunke och vispa fluffigt med elvisp. Tillsätt blåbärssaften/mixen lite i taget tills du uppnår önskad färg. Ställ frostingen kallt. När det är dags för dekoration, lägg blåbärsfrostingen i en sprits och spritsa ett tjockt lager över muffinsen. Har du ingen sprits kan du självklart klippa hål i en tjock påse och försöka trycka ut blandningen fint. Dekorera med blommor, bär eller riven kokos. 

 
 
 
 
 
 
Kategori: MAT