LAXBURGARE MED ROSTADE COCKTAILTOMATER & PERSILJEDRESSING

 
Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
De här fantastiskt goda lax & torsk burgarna som har blivit mina nya favoriter. Blev så fräscha och saftiga (tror det är tack vare min hemliga ingrediens mozzarella, eh som nu inte är så hemlig längre). Burgarna är perfekta för den som kanske är tveksam och ovan att tillaga fisk, då de får en väldigt mild fisksmak. Smaken påminner faktiskt lite om pannbiff vilket också gör dem perfekt att servera ihop med bröd som en hamburgare.  Nedanför ska jag gå igenom varför du bör byta ut de vanliga hamburgarna på rött kött till dessa fiskburgare i stället.
 
Odlad, ekologisk eller vildfångad lax? 
Det har nyligen uppdagats i media att den odlade laxen som säljs i svenska matbutiker inte är så nyttig som det propageras. Detta är egentligen inget nytt utan togs upp redan 2013 då norska forskare varnade för höga halter av kemikalier i odlad lax. I odlad lax finns det förutom endosulfan en rad andra kemikalier som faktiskt kan kopplas till cancer hos människor. Så för att få ut de finna hälsoegenskaperna  hos laxen bör du köpa helst vildfångad lax från Alaska eller ekologisk odlad lax.Vildfångad fisk kan leva fritt i sin naturliga miljö, den kan äta det den är skapt för att äta och simma på det sättet den är tänkt att simma och på så sätt växa upp till en näringsrik fisk för dig att äta. Om du ska köpa odlad lax är ekologisk att rekommendera. För att laxen ska få en ekologisk certifiering gäller det att odlingen följer vissa regler som gäller allt från foder till utrymme i odlingskassarna. 
Men varför ska man köpa vildfångad lax från Alaska?, Är det inte bättre att köpa vildfångad lax från Sverige som är närproducerat?  Nej, för vildfångad svensk lax innehåller höga halter miljögift, dioxin och PCB och bör undvikas. Speciellt från fångstområdena Östersjön, Bottenviken, Vänern och Vättern. 
 
These salmon burgers has become my new favorite. They are fresh and juicy ( thanks to my secret ingredient mozzarella, well uh, now not so much a secret anymore). Recipe below. 

Genom att ersätta en del av det mättade fettet från rött kött till de betydligt bättre omega-3-fettsyrorna från fisk, kan risken för hjärt-kärlsjukdomar minska betydligt. Risken för att få en blodpropp i hjärtat kan faktiskt reduceras med ända upp till 50 procent om man äter fisk varje dag. Forskning har också visat att fisk kan förebygga cancer - speciellt i mag-tarmkanalen. Omega-3-fettsyrorna är också ett viktigt skydd mot kroniska inflammationer i kroppen. Kroniska inflammationer anses vara en bidragande orsak till diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och reumatism. Ny forskning har visat att kost som är rik på omega-3- fettsyror även skyddar mot alzheimer och kan vara en effektiv behandling under det tidiga stadiet av demens. Fisk är även det bästa man kan äta om man behöver D-vitaminer. Förutom den underbara värmen från solen så är fet fisk som la & makrill den bästa källan till D-vitamin. D-vitamin är helt avgörande för att kalcium från kosten ska kunna transporteras till skelettet och stärka det. Dessutom behöver immunförsvaret en hel del D-vitamin för att fungera optimalt. LAXBURGARE MED ROSTADE COCKTAILTOMATER & PERSILJEDRESSING

12 stycken

500 gram Lax

500 gram torsk

2 paket mozzarella

0,5 dl pofiber

4 soltorkade tomater

1 krm citronpeppar och salt

Persiljedressing

4 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche (Mjölkfritt? Byt ut mot 2 dl olivolja som du lägger i hakad persilja, vitlök & örtsalt i )

1 kruka persilja

1-2 vitlöksklyftor

1 krm salt och citronpeppar

Tillbehör

1 paket cocktailtomater

Rucola

Färsk spenat mix

Ärtskott

Nötter

Olivolja

Laxburgare: Tina fisken. Lägg i samtliga ingredienser till burgarna i en matberedare och mixa till en färs. Klicka ut färsen i en stekpanna och stek på medelhög värme (gärna i både smör och rapsolja), ca 3-4 min på varje sida. Persiljadressing: Fin riv vitlöken. Klipp persiljan. Rör ihop med yoghurten. Salta och peppra. Tillbehör: Stek tomater och nötter i rapsolja tills de blir mjuka. Blanda ihop salladen med ett par msk olivolja. Lägg upp på fat. Lägg på persiljedressingen, därefter lax burgaren. Toppa med de rostade cocktailtomaterna och nötterna. Njut! 

Salmon burger with roasted cherry tomatoes and parsley dressing 

12 pieces

Salmon burger 

500 grams of organic or wild catched salmon

500 grams of cod

2 packets mozzarella

0.5 dl potato fiber

4 sundried tomatoes

1 pinch lemon pepper and salt

Parsley dressing

2 cups turkish yogurt  (Dairy Free & Vegan? Use 1 cup olive oil instead)

1 pot parsley

1-2 garlic cloves

1 pinch salt and lemon pepper

Accessories

1 package cocktailtomatoes

arugula

Fresh spinach mix

pea sprouts

Nuts

Olive oil

Salmon burgers: Thaw the fish. Add in all the ingredients for burgers in a food processor and blend until smooth. Click the mince in a frying pan and cook on medium heat (preferably in both butter and canola oil), about 3-4 minutes on each side. Parsley Dressing: Fine grate the garlic. Cut the parsley. Stir together the yogurt. Salt and pepper. Accessories: Roast the tomatoes and nuts in canola oil until they are soft. Mix the salad with a couple of tablespoons of olive oil. Add the parsley dressing,then salmon burger. Top with the roasted cocktail tomatoes and nuts. Enjoy!

Kategori: MAT Taggar: fiskburgare recept, lax och torsk recept, laxburgare recept;

Pannkakor med havre & mandelmjöl (mjölk & sockerfria)

 

Jag älskar de här naturligt glutenfria och mjölkfria pannkakorna! De utgör en näringsrik, mättande och blodsockerbalanserande frukost som dessutom går snabbt att laga. Smeten är även perfekt för att göra plättar. Gör du plättar blir dem ännu godare med blåbär direkt i smeten. Det är även super gott att ringla tunt lager med mörk lönnsirap över eller servera med skivad banan och mera blåbär. 

Tips: tillsätta gärna lite extra kryddor i smeten som vanilj, kanel och kardemumma. Tillsätt till smeten eller strö över pannkakorna.

 

Pannkakor med havre & mandelmjöl  (mjölk & sockerfria)

1,5 dl havremjöl eller bovetemjöl

1,75 dl mandelmjöl

6 ägg

3 dl kokosmjölk eller valfri mjölk som mandel, havre, laktosfri

1/2 tsk salt

2 tsk stevia eller 1 msk honung

Ta en stor skål och vispa samman mjöl, salt, stevia och ägg. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.

Hetta upp en stekpanna och stek i smör eller kokosolja på låg – medel värme. Häll i smet i mitten av stekpannan. Stek i ca 2 minuter, tills botten är ljusbrun och ytan har stelnat helt. Vänd. Du kan servera pannkakorna med med rårörda, yoghurt eller vispad kokosgrädde. Toppa med ÄKTA mörk lönnsirap, mums! 

Kategori: MAT

Underbara Choklad Cupscakes med Lavendel

(for english scroll down)
Det brukar alltid vara mycket uppskattat att bjuda på cupcakes, de är söta, vackra och himmelskt goda. Dessa sötnosar är bakade på mörk choklad och ljuvlig lavendel. Har ni provat att baka med lavendel någon gång? Smaken är lite speciell antingen älskar man den eller så gör man det inte, själv tycker jag lavendel är oerhört gott att ha i bakverk. Dessa Cupecakes är faktiskt helt mjölfria och bygger på mitt kladdkake recept som varit väldigt uppskattat. Fördelen med cupcakes är att de lätt kan tas med på utflykt eller om man är bortbjuden. Du kan med fördel frysa dem och ta fram och garnera en och en när du har sugen eller väntar besök. Frostningen håller i ca 1 vecka i kylskåp. Jag tycker om att blanda smör och kokosgrädde, då får du det bästa av två världar. Men äter du inte mjölkprodukter kan du byta ut mot kokosolja i smeten och kakosmör till frostingen..
 

It is always appreciated to serve your guests cupcakes, they are cute, beautiful and heavenly good. These cuties are made of dark chocolate and lovely lavender. Have you tried baking with lavender sometime? The taste is a bit special, either you love it or you do not, myself, I think lavender is extremely good to have in pastries. I like to mix butter and coconut cream, then you get the best of both worlds. But if you do not eat dairy products the butter can be replaced with coconut oil.

 

Underbara Lavendel & Choklad Cupscakes

Ca 12 cupcakes.

Ingredienser

100 gram 70% choklad  

100 gram smör (går att använda mjölkfritt eller kokosolja om du ej äter mjölkprodukter)

1 dl kakao i bra kvalitet.

1 ½ dl kokosocker (eller t.ex lönnsirap)

3 stycken ägg (Vegan? Ersätt ett ägg mot ett "chiaägg", dvs 1 msk chiafrön+ 3 msk vatten, låt svälla)

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljplver

1 msk lavendel

En knippa salt

Frosting

1 burk kokosgrädde eller 3 dl vsipad grädde

50 gram smör

1 msk lavendel

2 msk lönnsirap eller kokossocker

vaniljpulver

saften från några krossade blåbär (till den lila färgen)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, sötning och vaniljpulver riktigt fluffigt. Blanda  i bakpulver, kakao, och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Koka upp smör och lavendel låt det koka i cirka en minut. Lägg i den hackade chokladen och rör tills allt är smält.  Blanda detta i äggsmet. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15-20minuter. Låt svalna. Frosting; Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop alla ingredienser väl med en gaffel. Om frostingen blir för lös när du blandat, så ställ in i kylen en stund. Fyll sedan spritspåse och spritsa ut lite frosting på varje cupcake. Garnera med lavendel.

Sweet and Lovely Lavender & Chocolate Cupcakes

Portions about 12

100 grams 70 % chocolate

100 grams unsalted butter (or vegan butter or coconut oil)

3/4 cup coconut sugar 

3 large eggs (Vegan? Replace an egg against a "chia egg" = 1 tbsp chia seeds 3 tbsp of water, let the mixture swell)

1/2 cup cocoa powder

1/4 teaspoon salt

2 teaspoon baking powder

1 teaspoon vanilla powder, optional

1 tbsp lavender

salt

Frosting

1 can of coconut cream

50 grams of butter

1 tbsp lavender

2 tbsp maple syrup or coconut sugar

vanilla powder

juice from some smashed blueberries (to the purple color)

Preheat the oven to 350 F. Whisk eggs, sweetening and vanilla powder fluffy. Mix, baking soda, cocoa, and salt and gently invert it into the batter. Boil butter and lavender and let it cook for about a minute. Add the chopped chocolate and Stir until all is melted. Blend this into the egg mixture and add the cold coffee. Lay out paper cups in a muffin pan and fill 3/4 full with batter. Bake in middle of oven for about 15-20minuter. Let the cupecakes cool. Frosting; Melt the butter and let it cool. Mix all ingredients well with a fork. If the frosting is too loose when its mixed, set in the fridge for a while. Then fill the piping bag and pipe a little frosting on each cupcake. Garnish with lavender.

Kategori: MAT Taggar: chokladcupcakes, clean eating recept, cupcakes recipes, glutenfree Chocolate Cupcakes, glutenfree lavendel cupcakes, glutenfria cupcakes recept, glutenfria muffins, glutenfritt, lavendel cupcakes, lavendel recept, nyttig efterätt, nyttiga cupcakes, recept cupcakes, recept utan vitt socker, without refined sugar;