Glutenfri sötpotatispaj med fetaost och valnötter

(for english scroll down)

Sötpotatispaj är inte direkt det vanligaste i Sverige men det är ju så sjukt gott! Här har den klassiska amerikanska pajen fått ett rejält nyttigare uppsving med ugnsrostad sötpotatis och pumpa. Pajen går riktigt snabbt att göra, fyllningen mixar du enkelt ihop på mindre än 1 min. Ett tips är att ugnsrosta sötpotatis och pumpa kvällen innan (175 grader i ca 1 timme). Jag har ändvänt både teffmjöl och bovtemjöl till pajdegen. Förutom det näringsrika mjölet så är pajen även fullproppad med hälsosamma ingredienser som kalium, karoten och C-vitamin från sötpotatisen, betakaroten och mineraler från pumpan samt bra protein från äggen och fetaosten. Denna sagolika paj passar perfekt på höstens/vinterns bufféer (vi kommer faktiskt smyga i denna på vårt julbord) eller ensam som huvudrätt med en rejäl sallad till.

 

Sweet potato pie is not directly the most common in Sweden but it is soooo good! The pie is really quick to do, the filling is easy to mix together in less than 1 min. One tip is to roast the sweet potatoes and pumpkin the evening before (175 degrees for about 1 hour) In addition to the nutritious flour, the pie is also packed with healthy ingredients like potassium, carotene and vitamin C from sweet potatoes, beta carotene and minerals from the pumpkin and good protein from the eggs and the feta cheese. This fabulous pie fits perfectly on the autumn / winter buffets (we will actually sneak in this on our Christmas table) or alone as the main course with a hearty salad.

Glutenfri sötpotatispaj med fetaost och valnötter

1 stor paj

Pajdeg

1,5 dl teffmjöl

1,5 dl bovetemjöl

0,5 dl majsstärkelse eller mazina

0,75 dl olivolja (eller 75 gram smör om du gillar en mer smörig smak)

0,5 dl vatten (eller tills degen för önskad konsistens)

salt

Fyllning

350 gram ugnsrostad sötpotatis

350 gram ugnsrostad pumpa (jag använde butternut squash)

150 gram feta ost

3 ägg

0,5 dl fet grädde

Salt & pepar

Sätt ungen på 200 grader. Knåda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 min. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en mixer eller matberedare och mixa slätt. Ta ur pajskalet och häll i fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min.

 

Gluten free sweet potato pie with feta cheese and nuts

1 large pie

shortcrust pastry

3/4 cup teff flour

3/4 cup buckwheat flour

3 tbsp cornstarch or mazina

1/4 cup olive oil (or 100 grams of butter)

3-4 tablespoons water (or until the dough has the desired consistency)

salt

Filling

350 grams of roasted sweet potatoes

350 grams of roasted pumpkin (I used butternut squash)

150 grams feta cheese

3 eggs

4 tbsp cream

Salt & Pepar

Preheat the oven to 375 F (200 degrees). Knead the ingredients for the pastry. Press into a pie dish. Pre-bake the pie crust for 10 minutes. Add all the ingredients for the filling in a blender or food processor and blend smooth. Remove the the pie crust from the oven and pour in the filling. Bake in center of oven for about 35-40 minutes.

Kategori: MAT

Liknande inlägg

Josefine:

Ååh, så gott!

Svar: Hej Josefine! Åh men tack fina <3 Hoppas du får en fin fortsatt dag .)
Scandinavian wellness

Johanna:

Låter gott! Har övergått till glutenfritt för några månader sen och märker att det verkar bättre att baka själv om man inte vill ha för mycket tillsatser i. Har aldrig testat teffmjöl

Svar: Hej Johanna! Åh men tack, ja precis som du skriver tycker jag oxådet är bättre att baka själv. Teffmjöl är ett grövare mjöl men väldigt gott :)
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: