Spenatpannkakor med kokos, nötter och lingonyoghurt

(Spinach pancakes with coconut, chopped nuts and lingonberry yogurt)
 
God morgon alla.  ❤️ Som många av er kanske vet vid detta lagret, så är jag barnsligt förtjust i är pannkakor. Det går att variera dem i oändlighet och väljer du bra ingredienser så har du en riktigt snabb, nyttig och proteinpackad måltid. I det här receptet har jag ökat näringsinnehållet genom att använda min ”nya” egna mörka mjölblandning, färsk nyttigt spenat och ekologiska lingon.
 

I really love pancakes, simple to vary, and if you choose healthy ingredients and you have a really quick, healthy and protein-packed meal. In this recipe, I have increased the nutrient content using my "new" own dark flour mixture, fresh spinach, healthy and organic lingonberries. Färsk spenat är perfekt att använda i pannkaks & våffelrecpet då den är mild i smaken men fylld av näring, bl.a. C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, järn och B9 -folsyra. Det oorganiska nitratet i spenaten är bra mot högt blodtryck och tros även kunna öka din prestationsförmåga samt vara bra för muskeluppbyggnaden, då mitokondrierna som används för energiproduktionen kan arbeta mer effektivt. Det hyllade acaibäret, som lyfts fram som hälsobäret nummer ett, har nyligen hamnat i skamvrån när nya studier påvisat att lingon kan ha större hälsoeffekt än de importerade bären. Lingon anses utomlands vara ett av de nordiska superbären, där av att en hel del lingon exporteras. Kanske är dags för oss att inse att vi har fullt av guld i våra egna skogar? Lingon innehåller höga halter av antioxidanten quercetin, som visats ha positiva effekter på hjärtkärlsjukdom och vissa cancerformer. Dessa vackra bär är även fullproppade med nyttigheter som mineralerna kalium, kalcium, fosfor, natrium, krom, selen samt vitaminerna A, E, K och C, bara för att nämna några. Bären innehåller också kostfibrer som minskar nivån på det farliga kolesterolet LDL. Pektinet i lingonen hjälper till att förebygga diabetes genom att hålla blodsockernivån på en jämn och stabil nivå. Så trevlig kväll och bon appétit mina fina <3

Fresh spinach is perfect to use in pancake recipes because its full of nutrients but gentle in taste. Spinach contains vitamin C, vitamin A, vitamin K, iron and B9 -folsyra. The inorganic nitrate in spinach is good for high blood pressure and is also believed to be able to increase your performance as well as being good for muscle buildup when the mitochondria for energy production can work more efficiently.The acclaimed acai berry, which is highlighted as healthy berry number one, has recently landed in the corner when the new studies have shown that lingonberry may have a greater effect on health than the imported berries. Perhaps it is time for us to realize that our own forests are full of gold? Lingonberry contains high levels of the antioxidant quercetin, that been proven to have beneficial effects on coronary heart disease and some cancers. These beautiful berries are also packed with utilities such as the minerals potassium, calcium, phosphorus, sodium, chromium, selenium and vitamins A, E, K and C, just to name a few. Bon appetit! <3

Spenatpannkakor med kokos, nötter och lingonyoghurt

2 portioner

Ingredienser

3 ägg

2 dl MJÖLBLANDNING MÖRK

4 dl fet kokosmjölk

2 tsk kokosolja

4 dl färsk spenat

2 tsk fiberhusk

Salt

Lingonyoghurt

2 dl laktosfri naturell yoghurt (alt havre/soja yoghurt) 

1,5 dl ekologiska lingon

2 msk äkta lönnsirap eller honung

Topping

Hackade nötter och kokosflingor

Lägg i samtliga ingredienser i en blender och mixa tills en klimpfri smet. Låt stå och svälla i 5 min. Stek pannkakorna på medelhög värme tills de fått rejält med färg. Blanda ingredienserna till lingonyoghurten. Fördela yoghurten på de stekta pannkakorna, rulla ihop och toppa med hackade nötter och kokosflingor. Ringla ev. över lite honung/lönnsirap. Ät genast och njut. <3

...................................................................................................................................................... 

Spinach pancakes with coconut, chopped nuts and lingonberry yogurt  

2 servings

Ingredients

3 eggs

1/2 cup rice flour (works fine with oatmeal, teffmjöl, qunioamjöl)

1/2 cup qunioa flour

2 cups fat coconut milk

2 tsp coconut oil

2 cups fresh spinach

1 tbsp psyllium husk

Lingonberry Yogurt

1 cup Turkish yoghurt (lactose free)

1/2 cup  organic lingonberry

2 tbsp real maple syrup or honey

Topping

Chopped nuts and coconut flakes

Add all ingredients in a blender and blend until the mixture is free of lumps. Let stand and swell for 5 minutes. Fry the pancakes on medium heat until they received plenty of color. Mix ingredients for lingonberry yogurt. Divide the yogurt on the fried pancakes, roll up and top with chopped nuts and coconut flakes. Drizzle a little honey / maple syrup over. Eat immediately and enjoy. <3

Kategori: MAT Taggar: Pannkakor spenat, glutenfria pannkakor, glutenfria spenat pannkakor, milk free gluten free pancakes, mjölkfria glutenfria pannkakor, mjölkfria nyttiga pannkakor, mjölkfria pannkakor recept, nyttiga pannkakor recept, pannkakor kokos recept, spinach pancakes;

Glutenfri sötpotatispaj med fetaost och valnötter

(for english scroll down)

Sötpotatispaj är inte direkt det vanligaste i Sverige men det är ju så sjukt gott! Här har den klassiska amerikanska pajen fått ett rejält nyttigare uppsving med ugnsrostad sötpotatis och pumpa. Pajen går riktigt snabbt att göra, fyllningen mixar du enkelt ihop på mindre än 1 min. Ett tips är att ugnsrosta sötpotatis och pumpa kvällen innan (175 grader i ca 1 timme). Jag har ändvänt både teffmjöl och bovtemjöl till pajdegen. Förutom det näringsrika mjölet så är pajen även fullproppad med hälsosamma ingredienser som kalium, karoten och C-vitamin från sötpotatisen, betakaroten och mineraler från pumpan samt bra protein från äggen och fetaosten. Denna sagolika paj passar perfekt på höstens/vinterns bufféer (vi kommer faktiskt smyga i denna på vårt julbord) eller ensam som huvudrätt med en rejäl sallad till.

 

Sweet potato pie is not directly the most common in Sweden but it is soooo good! The pie is really quick to do, the filling is easy to mix together in less than 1 min. One tip is to roast the sweet potatoes and pumpkin the evening before (175 degrees for about 1 hour) In addition to the nutritious flour, the pie is also packed with healthy ingredients like potassium, carotene and vitamin C from sweet potatoes, beta carotene and minerals from the pumpkin and good protein from the eggs and the feta cheese. This fabulous pie fits perfectly on the autumn / winter buffets (we will actually sneak in this on our Christmas table) or alone as the main course with a hearty salad.

Glutenfri sötpotatispaj med fetaost och valnötter

1 stor paj

Pajdeg

1,5 dl teffmjöl

1,5 dl bovetemjöl

0,5 dl majsstärkelse eller mazina

0,75 dl olivolja (eller 75 gram smör om du gillar en mer smörig smak)

0,5 dl vatten (eller tills degen för önskad konsistens)

salt

Fyllning

350 gram ugnsrostad sötpotatis

350 gram ugnsrostad pumpa (jag använde butternut squash)

150 gram feta ost

3 ägg

0,5 dl fet grädde

Salt & pepar

Sätt ungen på 200 grader. Knåda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 min. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en mixer eller matberedare och mixa slätt. Ta ur pajskalet och häll i fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min.

 

Gluten free sweet potato pie with feta cheese and nuts

1 large pie

shortcrust pastry

3/4 cup teff flour

3/4 cup buckwheat flour

3 tbsp cornstarch or mazina

1/4 cup olive oil (or 100 grams of butter)

3-4 tablespoons water (or until the dough has the desired consistency)

salt

Filling

350 grams of roasted sweet potatoes

350 grams of roasted pumpkin (I used butternut squash)

150 grams feta cheese

3 eggs

4 tbsp cream

Salt & Pepar

Preheat the oven to 375 F (200 degrees). Knead the ingredients for the pastry. Press into a pie dish. Pre-bake the pie crust for 10 minutes. Add all the ingredients for the filling in a blender or food processor and blend smooth. Remove the the pie crust from the oven and pour in the filling. Bake in center of oven for about 35-40 minutes.

Kategori: MAT

Lyxig inbakad äpplepaj (glutenfri)

(Luxuriously baked apple pie, for english scroll down)

Vill du lyxa till det lite på höstkanten? Då rekommenderar jag min underbara glutenfria äppelpaj som innehåller massor av godsaker. Oh my god, så god! Krispigt lock av glutenfri smördeg och en härlig fyllning med äpplen och kanel. Äpplepajer har den perfekta kombinationen av sött, surt och salt. Dessutom är dessa pajer lättbakade, vackra och uppskattas av de allra flesta. Vad kan passa bättre en regnig höstdag? Prova redan idag!

Do you want to make the weekend extra luxury this autumn? Then I recommend my lovely gluten-free apple pie which contains lots of goodies. Oh my god, so good! Crunchy cover of glutenfree puff pastry and a lovely filling with apples and cinnamon. Apple Pies has the perfect combination of sweet, sour and salt. These pies are also easily baked, look pretty and are appreciated by most people. What could be better on a rainy autumn day? Try it today!

 

 Lyxig inbakad äpplepaj (glutenfri)

1 paj

Ingredienser

Pajdeg

½ paket Smördeg Glutenfri

Fyllning

8 små äpplen

1/2 msk kanel

1/2 tsk vaniljpulver

3 msk kokosocker (lönnsirap eller honung fungerar även väldigt bra)

20 gram smör

 

  • Värm ugnen till 175 grader (varmluft).
  • Kavla ut smördegen och mått ut en cirkel som är större än locket.  Skär ut mönster i fall du vill.
  • Skala och kärna ur äpplena till fyllningen och dela ner dem i kuber.
  • Lägg i en bunke och tillsätt smält smör, kanel, vaniljpulver och kokosocker. Rör runt så att alla äpplen är täckta med blandningen.
  • Lägg i äpplena i en pajform.  Lägg på den utkavlade pajdegen. Vik in kanterna.
  • Grädda pajen i ca 30-40 minuter eller tills äppelskivorna mjuknat.

 

Luxuriously baked apple pie (gluten free)

1 pie

½ packet gluten free puff pastry

Filling

8 small apples

1/2 tablespoon cinnamon

1/2 teaspoon of vanilla powder

3 tablespoons of coconut sugar (maple syrup or honey also works very well)

20 grams of butter

 

  • Heat the oven to 175 degrees (hot air).
  • Roll out the pastry and measure out a circle that is larger than the cap. Cut out patterns whenever you want.
  • Scale and kernel the apples and divide them into cubes.
  • Take a bowl and add the appels, melted butter, cinnamon, vanilla powder and coconut sugar. Stir around so that all apples are covered with the mixture.
  • Put the apples in a pie form. Add the pie dough. Fold in the edges.
  • Bake the pie for about 30-40 minutes or until the apple slices are soften.
Kategori: MAT Taggar: glutenfri äppelpaj knäckig, glutenfri äppelpaj smördeg, inbakad äppelpaj, inbakad äppelpaj glutenfri, äppelpaj glutenfri, äppelpaj med mördegsbotten;