GLUTENFRI MJUK PEPPARKAKA SÖTAD MED DADLAR

(Gingerbread cake sweetened with dates, for english text scroll down) 

 Jag har varit sugen på att baka mer med dadlar nu till julen och receptet blev verkligen helt gudomligt gott! Är UTAN TVEKAN  den godaste mjuka pepparkaka jag någonsin ätit! Dadlarna bidrar med en speciell sötma och saftighet som inget sötningsmedel kan ersätta. Dadlar är helt faktiskt helt fantastiska, förutom att de smakar så gott så innehåller dadlarna rikligt med fibrer och kalium. De innehåller även kalcium, järn, forsfor samt A-, D-, B1- och B2-vitamin. Dadlar har använts långt bak i tiden för dess hälsofrämjande egenskaper och de senaste åren har detta även bekräftats genom vetenskapliga studier. Du kan även ersätta dadlarna mot 1 dl kokosocker eller 1 dl äkta lönnsirap. Toppa gärna med lite vispad kokosgrädde (vanlig grädde fungerar också utmärkt) och vackra lingon.

I've been wanting to bake more with dates now to Christmas and the recipe was really so incredibly good! What about a gluten-free moist ginger bread sweetened with dates now for Christmas? Dates are fantastic to use as sweetener, in addition to the delicate taste they also contains plenty of fiber and potassium. Dates also contain plenty of calcium, iron, phosphorus and vitamins A, D, B1 and B2 vitamins. Dates have been used way back in time for its health-promoting properties and in recent years this has also been confirmed by scientific studies. You can also replace the dates to 1/2 cup coconut sugar or 1/2 cup of real maple syrup. Garnish with a bit of whipped coconut cream (regular cream also works well) and a lot of beautiful lingonberry.

 
GLUTENFRI MJUK PEPPARKAKA SÖTAD MED DADLAR
 
1 kaka 
 
200 g urkärnade färska dadlar

3 dl ljus glutenfri mix

1 dl mandelomjöl

150 g smör

0,5 dl kokosocker

0,5 dl äkta lönnsirap eller kokossirap

1 dl fet kokosmjölk eller grädde

3 ägg

½ tsk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1,5 msk pepparkakskrydda

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa (jag använder kokosflingor) en bakform som rymmer 1½ liter. Smält smöret. Lägg i smör, kokosmjölk/grädde och de färska dadlarna i en mixer och mixa slätt. Blanda mjöl, kryddor och bakpulver i en skål. Blanda ner mixningen av dadlarna och äggen i mjölblandningen. Häll smeten i formen.  Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45-60 min, tills den är brun och genomgräddad. Obs det är viktigt att kakan får svalna helt innan du skär i den. Annars kan kakan gå sönder och smula. 

 

200 g of freshly squeezed dates

1 ½ cupl light gluten free mix

½ cup almond flour

150 g butter

3 tbsp coconut sugar

3 tbsp of maple syrup or coconut syrup

½ cup fat coconut milk

3 eggs

½ teaspoon vanilla powder

2 teaspoon baking soda

1 teaspoon cinnamon

1.5 tbsp gingerbread sprouts

Preheat oven to 350 (175 degrees). Grease a pan patty. Melt the butter. Add butter, coconut milk and fresh dates into a mixer and mix smoothly. Mix flour, spices and baking powder in a bowl. Whisk the mixture of dates, eggs in the flour together. Pour the batter into the mold. Bake the cake in the lower part of the oven for about 45-60 minutes until it’s brown and sourced. Note that it is important that the cake is allowed to cool completely before cutting it. Otherwise the cake can break and crumble.

Kategori: MAT
Kommentera inlägget här: