MORSDAGTÅRTA MED KARAMELLISERAD VANILJKRÄM & JORDGUBBS/RABARBERKOMPOTT

Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
God morgon alla! Ursäkta för dålig update den senaste tiden men har haft några välförtjänta semesterdagar på Gotland. Hur som helst, Mors dag inträffar alltid sista söndagen i maj och vad kan passa bättre än att bjuda sin mamma på en supersmarrig tårta? Denna fantastiska tårta döljer lager av en ljuvlig karamelliserad vaniljkräm och jordgubbs/rabarberkompott! Tårtan är naturligtvis glutenfri, utan raffinerat socker och är gjord i 2 varianter så den passar er som äter mjölkfritt eller LCHF.

Jag använde mig av färska bär och rabarber till fyllningen och dekorerade med färska jordgubbar. Men du kan såklart använda frusna rabarber och hallon till kompotten i samma mängd om du har tillgång till det. Säger bara... såååå god och enkel att göra! Eftersom varje moment i tårtan kan förberedas flera dagar innan så kräver denna tårta minimal insats på själva dagen där du snabbt lägger ihop lagren och garnerar tårtan. Hoppas ni gillar receptet!

  •  Receptet är: Glutenfritt, mjölkfritt, LCHF, Paleo och kan göras veganskt.

MORSDAGTÅRTA MED KARAMELLISERAD VANILJKRÄM & JORDGUBBS/RABARBERKOMPOT (PALEO & LCHF)

1 tårta

Botten

100 gram kokosolja (PA) eller smör (LCHF)

1 dl valfri sötning t.ex kokossocker  (PA) eller 0,5 dl sötströ (LCHF)

3 ägg (vegan? Du kan ta bort äggen och ersätta dessa med 2 tsk fiberhusk som du löser upp i 0,5 dl vatten)

6 dl kokosflingor

Karamelliserad vaniljkräm

2 äggulor

1 dl valfri sötning tex kokosocker (PA) eller 0,5 dl sötströ (LCHF)

2 msk äkta lönnsirap (PA) eller fibersirap gold (LCHF)

1 msk potatismjöl (alt 1-2 tsk fiberhusk. Visserligen är potatismjöl ren stärkelse, men eftersom mängden du behöver är så liten påverkas ökningen av kolhydrater minimalt)

2,75 dl fet kokosmjölk (PA) eller grädde (LCHF)

1 urskrapad vaniljstång

1 dl uppvispad kokosgrädde (PA) eller grädde (LCHF)

Rabarberkompott

500 gram rabarber

500 gram jordgubbar

1 dl valfri sötning (PA) eller 0,5 dl sötströ (LCHF)

3-4 msk chiafrön

Topping

Vispad kokosgrädde (PA) eller grädde LCHF)

Färska jordgubbar

Mynta

Botten: Smält kokosoljan/smöret. Rör ihop samtliga ingredienser. Tryck ut i en botten med löstagbar botten. Ställ in i ugnen på 175 grader i 20–25 min.

Vaniljkräm (PA): (PA)Lägg sötning i en tjockbottnad kastrull. Smält försiktigt på låg värme så det inte bränns. Häll på kokosmjölken och vaniljfrön. Rör ihop äggulor med potatismjöl i en rostfri bunke. Koka upp ett vattenbad och lägg i bunken. Häll direkt över kokosmjölken under konstant vispning. Vispa den tjock på låg värme. När den tjocknat kyl ner den och blanda ner 1 dl uppvispad kokosgrädde.

Vaniljkräm LCHF: Lägg sötning och grädde i en tjockbottnad kastrull ihop med vaniljfrön. Koka upp på låg värme. Rör ihop äggulor med potatismjöl i en rostfri bunke. Koka upp ett vattenbad och lägg i bunken med äggulorna. Häll direkt över grädden under konstant vispning. Vispa den tjock på låg värme. När den tjocknat kyl ner den och blanda ner 1 dl uppvispad grädde.

Rabarberkompott: Tina rabarber och jordgubbar. Lägg dem ihop med sötning i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop tills rabarbern är helt mjuk och har ”löst upp sig”. Tillsätt chiafröna och ta av krämen från plattan.

Topping: Lägg först vaniljkrämen på tårtbotten. Därefter rabarberkompotten. Toppa tårtan med ett tjockt lager vispad kokosgrädde eller vispad grädde, färska jordgubbar och mynta. Garnera med rostade kokosflingor och blommor. Klart!

 

Kategori: MAT Taggar: morsdags tårta, morsdagstårta glutenfri, morsdagstårta glutenfri mjölkfri, morsdagstårta glutenfri mjölkfri sockerfri, morsdagstårta lchf, morsdagstårta lchf recept, morsdagstårta lchf vanilj, morsdagstårta recept, morsdagstårta vegansk;
Kommentera inlägget här: