GLUTENFRIA TEKAKOR UTAN RAFFINERAT SOCKER

(Swedish glutenfree "Tekakor", for english text scroll down)
Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
God morgon alla. Finns det något bättre än nybakat bröd till frukost? Ända sedan jag gick över till att äta glutenfritt har jag verkligen saknat tekakor. Farmor bakade alltid världens godaste och ärligt talat tror inte det finns något godare i brödväg. De glutenfria tekakorna man köper i affärer smakar verkligen f-vligt, de är torra, tråkiga och helt meningslösa. Så igår gjorde jag slag i saken och bakade mig ett gäng och jag säger bara. GU VA GOTT! Med en rejäl klick smör och ost känns det precis som om jag sitter i farmors kök igen. Lycka

Good morning everyone. The gluten-free swedish "tekakor” that you can buy in stores, are dry, boring and completely meaningless. So yesterday I baked me a bunch and I'm just saying. SOOOOO GOOD! With a lot of  butter and cheese on, it feels just like I'm sitting in my grandmother's kitchen again. Just pure happiness.

GLUTENFRIA TEKAKOR UTAN RAFFINERAT SOCKER

9-10 dl av min ljusa mjölblandning (alt glutenfri mjölmix)

5 dl rismjöl

50 g jäst (vill du baka snabba tekakor kan du byta ut detta mot 2 tsk bakpulver)

5,25 dl havremjölk

½ dl rapsolja

4 msk äkta lönnsirap

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

½ msk fiberhusk

Gör såhär:       

  1. Smula jästen i en köksassistent eller bunke.
  2. Värm mjölken till 37°, häll också i oljan i vattnet. Häll det över jästen så att det löses upp. Rör i sirap, fiberhusk och salt. Låt det gärna stå och svälla ett par minuter.
  3. Blanda bakpulvret med rismjölet och häll sedan i ca 8 dl av mjölmixen och rismjöl omvartannat. Arbeta degen och låt den jäsa övertäckt i 45 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och jobba in resterande mjölmix.
  4. Sätt ugnen på 250°.
  5. Dela upp degen i lika stora delar. Kavla ut dessa till kakor som är ca 1 cm tjocka. Lägg dessa på plåtar, nagga dem.
  6. Låt bröden jäsa övertäckta i minst 45 minuter.
  7. Grädda i ca 8-10 min. (Om du vill så kan bröden, just innan gräddning ,penslas med smält smör.
  8. Låt sedan kakorna kallna på galler under bakduk. De bröden som du inte äter omgående bör frysas och ta upp efter behov.
Kategori: MAT

Liknande inlägg

Kommentera inlägget här: