Björklövspesto - Antiinflammatorisk och full av antioxidanter

(Birch leaf pesto, for english text scroll down)
Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
God morgon alla. Visste att Sverige är helt fantastiskt när det kommer till läkande växter? I vår skog och omgivning kryllar det av medicinalväxter, proppade med nyttigheter, som vi tyvärr ofta förbi ser. Björklöv är ett exempel som just nu när jag skriver vecklar ut sina musöron i en skir grönska. Tror att det är det vackraste jag vet. De späda björklöven är en av vårens mest exklusiva delikatesser, nu innan de är fullvuxna, har de en fin mjäll konsistens, smakar sött och är proppfulla med nyttigheter.

Björklöv som knoppas och grönskar är antiinflammatoriska och fulla av näringsämnen som flavonoider, saponiner, eterisk olja, garvämnen, C-vitamin & kalium.  Förr om åren var det vanligt att dricka björksav om våren för extra vitaminkick. Vilket är en bra idé då björksav innehåller många goda vitaminer, mineraler och sockerarter. Björklöv är milt urindrivande och hjälper kroppen bli fri från slaggprodukter. Infusion på björklöv hjälper till vid urinvägsinfektioner och renar njurarna. Bladen är dessutom bakteriedödande. Du ska dock inte använda dem i stora mängder under väldigt lång tid då de istället kan irritera lever och njurar på grund av innehållet saponiner och garvämnen.

Den här björklövs peston blev verkligen helt fantastisk god! Smaken är fräsch och vårig, mannen här hemma blev alldeles till sig när han smakade (efter att ha varit skeptisk när jag berättade vad peston innehöll). Den är oslagbar att ha till pasta, över salladen eller till fisk, kött och kyckling. Så prova redan idag! Hoppas ni får en fin söndag alla!

 

Björklövspesto

1 dl späda björklöv

2 msk persilja

1 dl valnötter (hasselnötter & pinjenötter fungerar även bra)

½ dl ekologisk kallpressad olivolja

½ dl riven parmesanost (kan uteslutas helt för mjölkfritt)

1 vitlöksklyfta

2–3 msk vatten

Lägg samtliga ingredienser i en materederare och mixa grovt (du kan även finhacka allt för hand). Välj själv hur fast eller rinnig du vill ha peston genom att tillsätta mer eller mindre vatten. Håller i flera veckor. 

 

Good morning everyone. Sweden is absolutely amazing when it comes to healing plants. Sadly we unfortunately often pass it by. Birch leaf is anti-inflammatory and full of nutrients like flavonoids, saponins, essential oils, tanning substances, vitamin C and potassium. Birch leaf is mildly diuretic and helps the body get rid of slag products. Infusion on birch leaves helps in urinary tract infections and cleans the kidneys. In addition, the leaves are bactericidal. This pesto of birch leafs is really amazing! The taste is fresh like spring. It is unbeatable to have pasta, salad or fish, meat and chicken. So try it today! Hope you have a nice sunday everybody!

 

Birch Leaf Pesto

1/2 dl of birch leaves

2 tablespoons of parsley

1/2 dl walnuts (hazelnuts & pine nuts also work well)

3 tablespoons organic cold-pressed olive oil

3 tablespoons of grated parmesan cheese (can be excluded completely for milk-free)

1 garlic clove

2–3 tablespoons of water

Put all the ingredients in a foodblender and mix roughly (you can even chop it all by hand). Choose how fast or runny you want the pesto by adding more or less water. 

Kategori: MAT

Liknande inlägg

Kommentera inlägget här: