GLUTENFRIA VANILJVÅFFLOR MED HALLONGRÄDDE

(Vanilla waffles with raspberry cream, for english text scroll down) 
 
Våfflorna dag Idag! Känns inte som jag gjort något annat än att posta våffelrecept men dessa är för goda  för att glömmas bort! Idag böir det kalsd med släkten, vad ska ni hitta på? Hoppas ni får en fin dag allihopa! 
 
The swedish waffles Day is today! It kinda feel like I haven't done anything other than  post waffle recipes but these are too good to be forgotten!  Hope you have a nice day everyone!

 

Glutenfria Vanilj våfflor med hallongrädde

ca 8 st våfflor

2 dl havremjöl (GF)

0,5 dl bovetemjöl

0,5 dl potatismjöl (alt majsstärkelse)

2 tsk bakpulver

50 gram smör (alt mjölkfritt smör eller kokosolja)

2 dl laktosfri filmjölk (alt havreyoghurt)

2 dl laktosfri mjölk (alt kokosmjölk)

4 ägg 

1 tsk psylium husk eller fiberhusk (fiberhusken sväller lite mer så tillsätt ev ett par msk extra mjölk i fall konsistensen blir för tjock) 

1 tsk vanilpulver

1  kryddmått salt 

Hallongrädde

2 dl hallon

2 dl laktosfri grädde alt kokosgrädden

1 msk kokossocker

Häll mjölken och filmjölken i en bunke, knäck äggen och vispa eller mixa i dem. Blanda alla mjölsorter,vaniljpulver, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner lite i taget. Tillsätt smältsmör/olja. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga. Hallongrädde: Koka snabbt upp bären. Låt svalna. Vispa grädden med kokosockret. Rör ner hallonen. Servera vanilj våfflorna med hallongrädde och färska hallon. 

..............................♥............................................................

Gluten free Vanilla waffles with raspberry cream

about 8 pc waffles

1 cup oatmeal (GF)

3 tbsp buckwheat flour

3 tbsp potato flour (or cornstarch)

2 tsp of baking soda

50 grams of butter (or milk-free butter or coconut oil)

1 cup sour milk lactose alt oat yogurt

1 cup coconut milk lactose-free milk alt

4 egg

1tsp psylium husk

1 tsp of vanilpulver

Raspberry Cream

1 cup raspberries

1 cup lactose free cream alt coconut cream

1 tablespoon coconut sugar

Waffels: Pour the milk and sour milk in a bowl, crack the eggs and whisk fluffy. Mix all flour, vanilla powder, baking soda and salt in a bowl. Stir in a little at a time. Add the melted butter / oil. Heat the appliance. Brush with a little butter before first griddle. Bake the waffles. Put them on a grill one by one so they stay crispy.Raspberry cream: Boil rapidly up the berries. Let cool. Whip the cream with coconut sugar. Stir in the raspberries. Serve vanilla waffles with raspberry cream and fresh berries.

 

Kategori: MAT

Glutenfria spenatvåfflor (med ärtskott, valnötter och vispad fetsostkräm)

 
Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
 
Våfflor till frukost, lunch och middag! Våffeldagen är här så varför inte överraska med lite annorlunda våfflor i morgon? Dessa spenatvåfflor är faktiskt mina nya favoriter i den stora våffelvärlden. De är helt fantastiskt goda och betydligt mer näringsrika och matigare än vanliga våfflor. (Visste du att vanliga våfflor faktiskt innehåller mer protein & bra fetter än korvstroganoff? ) De toppas med lyxiga tillbehör som kan varieras så du hittar just din favorit. Våfflorna är helt gluten & mjölkfria och du kan även välja om du vill göra dem kolhydrat snåla.

 

Waffles for breakfast, lunch and dinner! The swedish Waffle Day is here, so why not surprise with some different waffles in the morning? These spinach waffles is actually my new favorites, they are absolutely amazing and far more nutritious and more filling than regular waffles. (Did you know that the usual waffles actually contain more protein and good fats than sausage?) They are topped with luxury topping that can be varied so just find your favorite. The wafers are completely gluten and dairy free and you can also choose to make them low in carbohydrate.

Jag toppade mina med ärtskott, cocktail tomater,  jordgubbar, hackade valnötter och en klick vispad fetaoströra som jag ringlade lite honung över. Men äter du t.ex mjölkfritt eller inte gillar fetaost kan du kan även använda tex keso, mozzarella, gorgenzola osv. För mjölkfritt kan du toppa våfflorna med lax, pesto, hummus, soltorkade tomater, rödlök, räkor osv.  Hoppas ni får en mysig fredag alla!

 

I topped mine with pea sprouts, cherry tomatoes, strawberries, chopped walnuts, and a dollop of whipped feta mess that I wriggled some honey over. But you can also use such topping as cottage chesse, salmon, parmesan cheese, sundried tomatoes, red onion, shrimp and so on. Hope you have a nice Friday everyone!

 

 
Glutenfria spenatvåfflor (med ärtskott, valnötter och vispad fetsostkräm)

Våfflor
4 ägg
2dl osötad mandelmjöl
2 dl bovetemjöl eller mandelmjöl (använder du mandelmjöl så tillsätt 2 tsk fiberhusk)
2 tsk bakpulver
4 dl färsk spenat 
Fetaostkräm
50 g fetaost
1 dl laktosfri crème fraiche
svartpeppar
Topping
Ärtskott
Cocktail tomater
Jordgubbar
Hackade valnötter
Honung (uteslutes vid lchf & fodmap)

Våfflor: Lägg samtliga ingredienser i en mixer och mixa slätt. Grädda i våffeljärn med rikligt med smör eller olja. Fetaostkräm: smula fetaosten i creme fraiche och vispad den luftig. Toppa våfflorna med ärtskott, cocktail tomater, jordgubbar, hackade valnötter och en klick vispad fetaoströra. Ringla över honung.

 

Gluten-free spinach waffels (with pea sprouts, walnuts and whipped feta cream)

Waffels

4 eggs

1 cup unsweetened almond flour

1 cup buckwheat flour or almond flour (use almond flour then add 2 teaspoons psyllium husk)

2 teaspoons baking powder

2 cups fresh spinach

Feta cream

50 gram feta cheese

1/2 cup cream fraiche

black pepper

Topping

pea shoots

cocktail tomatoes

strawberries

chopped walnuts

Honey (omitted at LCHF)



Waffles: Add all ingredients in a blender and blend smooth. Bake in waffle iron with plenty of butter or oil. Feta cream: Add the feta cheese in the cream fraiche and whipped it airy. Top the waffles with pea sprouts, cherry tomatoes, strawberries, chopped walnuts, and a dollop of whipped feta mess. Drizzle with honey.




 

Kategori: MAT

Liknande inlägg

SCANDINAVIAN WELLNESS GLUTENFRIA MJÖLBLANDNINGAR

Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥
 
TIPS OCH TRIX

Varför ska man egentligen göra sina egna mjölblandningar m och varför duger inte de färdiga mixarna i affären? Det finns 3 riktigt bra anledningar varför du bör göra din egen mjölmix.

1.Du får betydligt mer näringsrika bröd. De flesta glutenfria mixar innehåller inget vidare näringsinnehåll.(vissa innehåller tex förtjockningsmedel, raffinerad stärkelse, skummjölkspulver, druvsocker och vanligt vitt socker)

2. Smaker, texturer och konsistens på bakverket blir otroligt mycket bättre när du använder egen  mjölblandning.

3. Priset. Det blir betydligt mer förmånligare (du blandar ut de dyra mjöl sorterna med billigare och du kan skapa ditt eget ekologiska mjöl.

VÄLJ MELLAN: Mjölblandning Ljus. Mjölblandning Mörk, Mjölblanding LCHF/PALEO,Mjölblandning Kakor och Pannkakor, Mjölblandning för Bullar, Mjölblanding för Pizza & Tortillas och

OLIKA GLUTENFRIA MJÖLBLANDNINGAR .....................................................................

MIN LJUSA MJÖLBLANDNING 

2 dl ljust teffmjöl (alt durramjöl)

2 dl ljust rismjöl

1 dl bovetemjöl

1 dl havremjöl (GF)

2 dl majsstärkelse

2 dl potatismjöl

MIN MÖRKA MJÖLBLANDNING 

2 dl mörkt teffmjöl

2 dl bovetemjöl

2 dl ljust rismjöl 

1 dl Durramjöl

2 dl majsstärkelse

1 dl potatismjöl

LCHF/PALEO MJÖLBLANDNING 

6 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjöl

1 dl kokosflingor

1 dl pofiber

MJÖLBLANDNING FÖR KAKOR OCH PANNKAKOR (småkakor, muffins och pannkakor)

2 dl ljust rismjöl

2 dl havremjöl (GF)

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

3 dl potatismjöl

3 msk majsstärkelse 

MJÖLBLANDNING FÖR BULLAR

4 dl ljust rismjöl

1 dl havremjöl (GF)(alt samma mängd rismjöl)

1 dl madelmjöl

1 dl kokosmjöl

2 dl potatismjöl

1 dl majsstärkelse

MJÖLBLANDING FÖR  PIZZA OCH TORTILLAS

2 dl ljust rismjöl

2 dl fullkorns rismjöl

1 dl bovetemjöl

3 dl majsmjöl

 2 dl majsstärkelse 

(OBS Förvara gärna mjölblandingarna i stora genomskinliga glasburkar med lock för bästa resultat) 

MiINA  BÄSTA GLUTENFRIA BAK TIPS:

1: Glutenfria degar ska vara rejält kletiga men inte rinniga. Blir degen för rinnig kommer brödet behöva extra lång tid i ugnen. Är degen inte kletig (utan mer som en vanlig deg på vetemjöl) så kommer brödet bli torrt och tråkigt. Låt gärna degen vila i 10 min innan du avgör konstisens då glutenfria degar gärna sväller och suger åt sig. Kika på efter 10 min och tillsätt ev. lite mer vatten/mjöl åt gången tills du når rät konsistens.

2 Använd hellre lite för kallt vatten till jästen: När du bakar med jäst är det viktigaste att man inte dödar jästsvamparna och det undviker man genom att inte värma degvätskan till mer än 37°C för vid 40°C dör jästsvamparna och ditt bröd kommer bli platt och kompakt. Det vanligaste felet är att man inte rör om i degvätskan när man värmer på den så att det blir för varmt i botten utan att man märker det och sedan när man häller över degvätskan över jästen så dör den. (har själv gjort detta ett flertal gånger, man stoppar ner fingret och så tror man att det har rätt grader). Om degvätskan blir kallare än 37°C gör inte så mycket men jästiden förlängs så man kan behöva lägga på en hel del tid på jäsningen. Se därför alltid till att du har lite tidsmarginal när du bakar. Brödet ska jäsa i rumstemperatur, ca 20°C.

3.  Prova att jäsa degen i mjölade jäskorgar, eller durkslag med mjölad bakduk. Då jäser bröden på höjden istället för bredden och längden. Du riskerar annars att få ett platt bröd.

4. Längre gräddningstid: Glutenfria bröd innehåller ofta mycket vätska vilket gör att de kräver längre gräddningstid. Det är svårt att övergrädda glutenfria bröd, så om du märker att brödet blir undergräddat prova att lägga på 10 minuter nästa gång alternativt höj värmen något på ugnen.

5.  Blir brödet degigt har de helt enkelt inte gräddats tillräckligt; Detta är svårt eftersom det skiljer en hel del mellan olika ugnar. Mitt tips är att ta ur brödet och testa om brödet är färdiggräddat genom att knacka på undersidan. Ger det ett dovt och ihåligt ljud är det dags att ta ut brödet ur ugnen. Annars gräddar du 10 min till. Låt även brödet svalna helt innan du skär i det, då glutenfritt bröd är känsligt, skär du i det när det är varmt kan brödet bli kletigt och i hoptryckt i mitten.

6. För fin yta: För fin yta på brödet kan du lägga in en liten plåt på ugnens botten. När du lägger in brödet kan du lägga i par msk kallt vatten eller 2 isbitar. Stäng sedan snabbt ugnsluckan. Då bildas ånga och brödet får en fin och god skorpa.

7. Glutenfria bröd blir torrare snabbare: Så är tyvärr den tragiska sanningen. Så gör du stora satser är det bättre att skiva upp brödet när det svalnat helt och lägga in i frysen. Plocka upp brödskivor efter behov.

8: Våga misslyckas: Att baka Glutenfritt kan vara lite svårt innan man lär sig. Vad är det värsta som kan hända?

 

TÅRTBOTTEN 

2,5 dl av mjölblandning för tårtbotten 

4 st ägg

2 dl kokossocker

1 tskbakpulver


3 msk grädde/ alt kokosgrädde

Gör så här:* Blanda mjöl och bakpulver. Om du * Vispa ägg och socker vitt och pösigt.  Det ska vispas länge, längre än du tror.* Tillsätt mjölblandningen och grädden, rör om.* Häll i form (ca. 24-26 cm i diameter) och grädda i 175 grader i ca. 30 minuter. Har lätt för att bli bränd, brukar täcka med bakplåtspapper när halva tiden gått.