PÅSKTÅRTA MED HALLONMOUSSE & CHOKLADBOTTEN (Raw, paleo & vegan)

 

(Raspberry mousse cake with chocolate  bottom à la raw, paleo & vegan)
 
Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
 
Glad påsk alla! Vad ska ni hitta på i påsk? Ska ni kanske träffa släkten? Eller är du en sådan som hellre reser i väg någonstans över högtiderna? Jag har i alla fall tagit fram ett recept på en helt fantastiskt god påsk tårta med hallonmousse & chokladbotten. Tårtan är helt vegansk och helt galet god! Jag har dragit ner rejält på sockret i receptet om man jämför med en traditionell påsktårta. Botten till denna tårta är som alltid i mina recept proppad med hälsosamma ingredienser och bra fetter (nötter är alltid en bra grund) och är endast sötad med dadlar. Moussen innehåller ekologiska hallon som du rör ihop med len avokado & ljuvlig vispad kokosgrädde. Mumma! 

Happy Easter everyone! I've developed a recipe for a totally amazing Easter cake with raspberry mousse and chocolate bottom. The recipe contains significantly less sugar, about half, if compared with a traditional Easter cake. The bottom of the cake is like always in my recipes packed with healthy ingredients and good fats and are only sweetened with dates. The mousse contains organic raspberries that you stir together with a sweet whipped avocado and coconut cream.

 I den här tårtan bestämmer du sötning själv. Ni som följer bloggen vet att jag förespråkar, ren och naturlig mat, jag äter jag en blandning av Paleo och Naturlig LCHF med mycket grönt. Därför undviker jag artificiella sötningsmedel, jag sötar hellre med naturlig sötning som kokosocker eller äkta lönnsirap som alla har lågt GI. I stället tar jag i betydligt mindre sötning (som i detta recept) så att jag kan fortsätta äta naturligt med rena ingredienser utan konstiga tillsatser.

In this cake, you decide sweetening yourself. Those of you who follow the blog know that I am advocating, pure and natural food, I eat a mixture of Paleo and Natural LCHF. Therefore, I avoid artificial sweeteners, I prefer to sweeten with natural sweetening like coconut sugar or real maple syrup, which all have a low GI. Instead, I take in significantly less sweetening (as in this recipe) so that I can continue eating naturally with pure ingredients with no strange additives.

PÅSKTÅRTA MED HALLONMOUSSE & CHOKLADBOTTEN

Botten

2 dl macadamianötter (mandel fungerar också bra tillsätt då 2 krm salt. Nötallergiker? Byt ut nötterna mot solrosfrön)

1 dl mandel eller kokosmjöl

10 färska dadlar

50 gram kokosolja (alt ghee eller smör ifall du äter mjölkprodukter)

4 msk kakao

Mousse

2 dl ekologiska hallon

2 avokado eller 3 frusna bananer (OBS avokadon kan påverka den rosa färgen något, ett tips är att ta en 1-2 msk rödbetsjuice för extra rosa färg.) 

2 burkar/paket kokosgrädde (Garants kokosgrädde (lila paket) tycker jag är bäst, den hittar du på Willys. Den kommer i små tetra pack vilket gör att smaken behålls bättre än de på burk)

3 msk kokosolja

4 msk valfri sötning (jag rekomenderar kokossocker eller äkta lönnsirap)

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver

Botten: Lägg samtliga ingredienser i matberedaren och kör tills allt blandats väl. Tryck ut nötblandningen i en rund form med avtagbar kant. Mousse:Koka snabbt upp hallon (hallon rekommenderas alltid att koka då de kan innehålla virus, dessa dör med all säkerhet vid kokningen, dock blir inte receptet helt raw då), mosa dem och låt dem svalna helt. Lägg avokadon i matberedaren och mixa fint. Vispa kokosgrädden fluffigt. Tillsätt avokadon, hallonen, sötning, vaniljpulver och smält kokosolja. Rör försiktigt ihop allt med en slev. Häll ut blandningen över botten. Förvara på kallaste delen i kylskåpet i minst 3 timmar.

  

EASTER CAKE WITH RASPBERRIES MOUSSE AND CHOCOLATE BOTTOM

Bottom:

1 cup macadamia nuts (almonds work well, then add 2 pinches of salt)

1/2 cup almond or coconut flour

10 fresh dates

50 grams of coconut oil (or ghee or butter if you eat dairy products)

4 tbsp cacao

1 tsp vanilla

Mousse

1 cup organic raspberries

2 avocados

2 packages or 2 cans of coconut cream

3 tbsp coconut oil

4 tbsp optional sweetening ( I like coconut suger or maple syrup)

1 vanilla bean or 1 teaspoon vanilla

Bottom: Add all ingredients in food processor and process until everything is well mixed. Press the nut mixture in a round pan with a removable edge. Mousse: Quickly boil raspberries (raspberries is always recommended to boil as they may contain viruses, which dies if they boil. the receipe isn't all raw if you choose to to this step), mash them and let them cool completely. Add the avocado in food processor and blend nicely. Whisk the coconut cream fluffy. Add the avocados, raspberries, sweetening, vanilla powder and melted coconut oil. Gently stir everything together with a spoon. Pour the mixture over the bottom. Store in coldest part of the refrigerator at least 3 hours.






Kategori: MAT Taggar: Moussetårta hallon choklad, Påsktårta vegan recept, Rawfood tårta hallon choklad recept, Tårta choklad hallon glutenfritt mjölkfritt, glutenfri mjölkfri tårta påsk, paleo tårta recept;

NYA UTEMÖBLER TILL ALTANEN

Hej alla! Åh idag behöver jag er hjälp! Jag är på jakt efter nya utemöbler till vår altan som just nu håller på att byggas. För er som följt vårat husbygge vet kanske att vi bor vid kusten i Bohuslän och att inredningen går i en sval & rå skandinavisk stil. Färgskalan går i grått, vitt, svart & brunt med mycket betong, sten och trädetaljer. Så jag letar nu febrilt efter utemöbler som kan passa in i denna stilen.

Jag har hittat massor av fina och prisvärda utemöbler hos Trademax. De har dessutom just nu Våryra på hemsidan– vilket innebär att du kan fynda ett stort sortiment av möbler till kampanjpris. Jag har valt ut några av mina favoriter, men ack så svårt det är att välja! Vad tycker ni? Vilken är eran favorit?Det här setet Mallorca Loungeset tycker jag är riktigt fint i sin enkla och avskalade stil. Dessutom kan man inte klaga på priset, endast 1995kr. 

 

 

Den här Melbourne loungeset konstrotting gillar jag skarpt. Tycker nästan ytan påminner lite om sten vilket jag väldigt svag för. Tänk dig en att lfå sitta i denna med en drink i handen när solen går sakta går ner över havet? Inte fel, inte fel alls. Okey dessa två Bahamas solvagnsset grå måste jag typ beställa idag, då man sparar hela 3200kr. Priset innan 6995 nu kostar de 3795kr. Suck vill ha!

 

 
Frågan är om jag ska ha möbler i den grå skalan som jag har inne eller om jag ska bryta av med lite varmare trä toner som denna Eastbourne Hörnsoffa i natur? Och matcha den med den här dynboxen i Sand? Jag har den senaste börjat mer och mer att smyga in lite varmare toner för att mjuka upp den kala skandinaviska stilen något. Hoppas ni fick lite inspiration och kommetera jätte gärna era favoriter! Kram på er!
 
 
Inlägget har publicerats i samarbete med Trademax. 

 

Liknande inlägg

DIY EKOLOGISKT BODY BUTTER (MED SHEASMÖR, KOKOSOLJA & ETERISK OLJA)

(RECIPE ORGANIC BODY BUTTER, FOR ENGLISH TEXT SCROLL DOWN)
Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
I söndags hade jag en helkväll i hemma och passade på att prova några nya recept samt göra en sats av ett helt underbart ekologiskt bodybutter med sheasmör och kokosolja. Det är receptet är enkelt med få ingredienser, dock tar det en liten stund att göra eftersom ingredienserna ska smältas samman och sedan vispas krämigt när det svalnat, men resultatet blir underbart: ett krämigt och temperaturstabilt ekologiskt bodybutter som gör under för torr hud!

Last Sunday, I had an evening at home and took the opportunity to try some new recipes and make a batch of a truly wonderful organic body butter with shea butter and coconut oil. This recipe is simple with few ingredients, but it takes a while to do because the ingredients should be melted together and then whipped creamy when it cools, but the result is wonderful: a creamy and temperature stable organic body butter for dry skin!

Jag använde mig även av eteriska oljor. Eteriska oljor har, förutom härliga dofter, speciella egenskaper som hjälper mot olika saker. Genom att välja en blandning av ekologiska oljor och välja som passar just dig, anpassar du krämen till just dina behov. Har du t.ex problem med eksem eller psoriasis, kan du använda oljor som är bra mot just detta. Jag använde mig av eterisk olja av form av Lavendel som kan lindra eksem och klåda. Perfekt för känsliga ben!

I also used essential oils. Essential oils special properties can help against different skin problems. By choosing a blend of organic oils and choose which suits you, you customize the cream to your needs. If you have problems such as eczema or psoriasis, you can use oils that are good for just that. I used essential oil in the form of lavender that can relieve eczema and itching. Perfect for sensitive legs!

 
RECEPT EKOLOGISKT BODY BUTTER

Färdig mängd: ca 275 ml

130 g ekologiskt sheasmör

70 ml ekologisk kokosolja

25 ml ekologisk rapsolja eller avocadoolja

2 ml (eller mindre) eterisk olja (valfritt)

1,5 ml naturlig E-vitamin (om du vill förlänga hållbarheten)

Gör så här:

Mät och väg upp sheasmöret och de vegetabiliska oljorna och smält samman dem över ett vattenbad. Sheasmöret är fast i konsistensen, men är mjukt nog att hacka med en bordskniv. Sheasmöret har en smältpunkt på ca 40 grader, så särskilt mycket högre temperatur behövs inte. Rör tills oljorna är helt lösta med varandra.

Nu ska massan svalna och vispas. Rör om då och du under nersvalningstiden så att det inte bildas klumpar. När massan har nått rumstemperatur (ja, man kan ställa in det i kylen, men glöm inte att röra om då och då så att det inte blir klumpigt) ska det vispas till ett krämigt smör. Andvänd elvispen eller en vanlig visp. I det här läget kan du också tillsätta eventuella eteriska oljor och e-vitamin, och se till att de rörs in i krämen ordentligt. Nu är bodybuttern färdigt! Häll upp på rena burkar och förslut.

Hållbarhet: Bodybutter håller ungefär lika länge som sina ingredienser, förutsatt att du varit renlig under tillverkningen. Tillsätter du e-vitamin förlängs hållbarheten.



RECIPE ORGANIC BODY BUTTER

Amount: about 275 ml

130 g organic shea butter

70 ml of organic coconut oil

25 ml of organic rapeseed oil or avocado oil

2 ml (or less), essential oil (optional)

1.5 ml of natural vitamin E (to prolong shelf life)

Do this:

Measure and weigh the shea butter and vegetable oils and melt them together over a water bath. Shea butter is solid in consistency, but is soft enough to chop with a table knife. Shea butter has a melting point of about 40 degrees, so very much higher temperature is not required. Stir until the oils are completely dissolved with each other.

Let the mass to cool. Stir occasionally to aviod lumps. When the mass has reached room temperature it should be whipped to a creamy butter. Use a mixer or a conventional whisk. In this mode, you can also add any essential oils and vitamin E. Add the vitamin E for extended durability. Pour into clean jars and seal.




Kategori: Diy recept, EKOLOGISKT & GIFTFRITT, Hudvård; Taggar: body butter kokosolja diy, body butter kokosolja recept, egen hudkräm recept, ekologisk hudvård recept, göra egen body butter, hemmagjord hudvård recept, shea body butter recept;