Det mjölfria brödet (LCHF)

(The flour-free bread (LCHF), for english text scroll down)
 

God morgon alla! Idag har jag ju utlovat er en repris på ett alldeles speciellt bröd recept, nämligen mitt lchf bröd utan mjöl. Hur går det hop egentligen? Jo i detta recept använder jag mandelmjöl och sesamfrön i stället för vanligt glutenfritt mjöl. Fördelarna är många: Du får ett bröd betydligt högre näringsinnehåll, fullt av nyttiga vegetabiliska fetter men med ett lågt innehåll av kolhydrater. Mandelmjöl är ett nötmjöl som framställs av skalade sötmandlar. Mandelmjöl ett naturligt glutenfritt och smakrikt mjöl som är särskilt användbart för dig som försöker begränsa ditt intag av kolhydrater och socker.  

Good morning everyone! Today, I promised you a very special bread recipe, namely a bread without flour. In this recipe, I use almond flour and sesame seeds instead of the usual gluten free flour. The advantages are many: You get a bread significantly higher nutritional content, full of healthy vegetable fats but low in carbohydrates. Almond flour is a nut meal made from peeled almonds. Almond flour is naturally gluten-free that’s particularly useful for those trying to limit your intake of carbohydrates and sugar.

Jag är själv inne i en period där jag försöker ”socker detoxa” och satsa på bra fetter, då fungerar dessa bröd med lite kolhydrater väldigt bra. Detta är utan tvekan det godaste Low carb eller LCHF brödet jag provat. Ingen konstigt äggsmak (som jag upplever vissa Low carb bröd har, ingen kokossmak och ingen ostsmak. Och vill du kan du enkelt variera det till Paleo eller mjölkfritt.
 

I myself am in a period where I try to "sugar detox" and invest in good fats, which makes bread like this with less carbs to prefer. This is undoubtedly the tastiest Low carb or LCHF bread I tried. And if you want you can easily vary it to Paleo or dairy free.

Psst… Servera brödet men en en skiva mozzarella, örtsalt och rejält med olivolja över. SÅ SJUKT GOTT ATT JAG NÄSTAN DÖR! Har blivit lite lätt besatt av den kombinationen. En annan god kombination är avokado, tomat och solrosskott toppad med örtsalt och några droppar valnötsolja.  

Psst ... Serve the bread with a slice of mozzarella, herbsalt and olive oil. SO AMAZING THAT I ALMOST DIES! I have been lightly obsessed with that combination. Another good combination is avocado, tomato and sunflower sprouts topped with herb salt and a few drops of walnut oil.Det mjölfria brödet (LCHF)

1 bröd á 22 skivor (1 kh per skiva)

3,75 dl Mandelmjöl

5 msk Sesamfrön

5 msk psyllium husk (alt fiberhusk eller pofiber)

2,5 tsk Bakpulver

5 st Ägg

75 gram smält smör eller kokosolja

1,5 dl laktosfri crème fraiche (kan bytas mot turkisk yoghurt. För mjölkfritt använd kokosgrädde/havre crème fraiche )

1 dl laktosfri rysk eller turkisk yoghurt (kan bytas mot crème fraiche. För mjölkfritt använd kokosgrädde/havre crème fraiche)

Smörj en mellanstor brödform med valfritt fett. Häll i sesamfrön och skaka tills sidorna är täckta. Sätt ugnen på 200 grader Brödet: Rör ihop de torra ingredienserna. Rör i ägg + creme fraiche+turkisk yoghurt. Släng i det smältasmöret/ kokosfettet och rör om ordentligt. Eftersom det är husk i blir smeten fort stabbig, arbeta snabbt och bred ut den jämt i formen. Stoppa in brödet i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna lite innan du skär i det.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The flour-free bread (LCHF)

1 bread á 22 slices (1 kh per slice)

1 1/2 cups + 2 tbsp almond flour

5 tbsp sesame seeds

5 tbsp of psyllium husk (or pofiber/potato fiber )

2.5 tsp baking powder

5 Eggs

75 grams of melted butter or coconut oil

3/4 cup - 1 tbsp lactose free creme fraiche (can be replaced with Turkish yogurt. For milk-free use coconut cream or oats creme fraiche)

1/2 cup laktos free Turkish yogurt (can be replaced with creme fraiche. For milk-free use coconut cream/oats creme fraiche)

Grease a medium loaf pan with an optional fat. Pour in sesame seeds and shake until the sides are covered. Preheat the oven to 400 F (200) degrees bread: Mix together the dry ingredients. Stir in egg + crème fraiche + Turkish yogurt. Throw in the melted butter / coconut oil and stir well. Work quickly and spread it evenly in the form. Put the bread in the oven for about 35 minutes. Let cool slightly before cutting into it.

Kategori: MAT Taggar: Lchf bröd sesamfrön, bread lchf, bread without flour recipe, bröd med mandelmjöl recept, bröd utan mjöl recept, glutenfritt bröd mandel mjöl, lchf bröd mandelmjöl, lchf formfranska recept, low carb bread almond flour, låg kolhydrat bröd recept, nyttigt glutenfritt bröd recept, ow carb bread swedish, paleo bröd recept;

DIY Citronskrubb med mynta

(Lemon Scrub with mint, for english text scroll down) 

Nu till sommren står väl ett par lena och bruna ben höggst upp på önskelistan och det finns några knep som vi kan göra för att hjälpa huden att återställa fuktbalansen så att den blir mjukare, tåligare och mer elastisk. Den bästa kroppsskrubben gör du själv! Förutom att det är enkelt är hemmagjord skrubb naturlig, väldoftande och betydligt billigare än färdigköpt. Den här friska citronskrubben passar perfekt för att skrubba bort alla gamla hud celler. Just kombinationen av fräsch citron & salt ihop med len olivolja gör verkligen huden helt fantastiskt len och mjuk. Jag brukar förvara min citronskrubb inne i duschen och ändvänder den ungefär var tredje dag.  Efter en dusch med skrubbning har huden lättare att ta upp övriga ingredienserna som du smörjer in dig med så avsluta gärna med att smörja in kroppen med ekologisk mandel eller sesamolja.

Psst… Citronskrubben passar perfekt att ge bort som present.

 

How doe’s your skin feel this time of the year?  Is it drier than usual? We can’t do much about the weather, wich combined with our dry indoor air makes the skin more sensitive and. However, we can help the skin restore it’s moisture balance. The best body scrub, you can do by yourself! Homemade scrubs are simple, natural, fragrant and considerably cheaper than pre-bought. This fresh lemon scrub is perfect to scrub away all the old skincells. The combination of fresh lemon & salt together with olive oil makes the skin amazing smooth and soft. I usually keep my lemon scrub inside the shower, and utilizes it every third day. After a warm shower with scrubbing the skin has easier to take up other ingredients so finish by lubricate your body with organic almond oil.

Psst ... Lemon scrub makes the perfect gift.Citronskrubb med mynta

2 dl rundkornigt salt

1 dl socker

0,75 dl olivolja (alt kokosolja eller rapsolja)

zest från en citron

saft från en halv ekologisk citron

några blad mynta

Blanda socker och salt. Riv zesten av citronen och tillsätt i salt- och sockerblandningen ihop med olivoljan. Pressa ner saften av den halva citronen. Riv bladen av myntan och rör ner. Förvara i väl rengjord glasburk.  

Hållbarhet: Cirka en månad.Lemon scrub with mint

1 cup of fine salt

1/2 cup sugar

3/4 cup olive oil (or coconut oil or canola oil)

zest of one organic lemon

juice from a half organic lemon

some mint leaves

Mix sugar and salt. Grate the zest of the lemon and add the salt and sugar mixture together with olive oil. Press down the juice of half lemon. Tear the leaves of the mint and stir. Store in a well-cleaned glass jar.

Shelf life: About one month.

Kategori: Diy recept Taggar: Diy scrub mint lemon, citronskrubb med mynta, citronskrubb recept, diy scrub lemon, diy skrubb, ekologisk kroppsskrubb recept, hemmagjord kroppsskrubb, hemmagjord skrubb citron, homemade scrub lemon mint, lemon scrub mint, natural body scrub recipe lemon and mint, naturlig kroppsskrubb recept, naturlig skrubb recept;

GRÄDDIG RAW MIDSOMMARTÅRTA (VEGAN)

(Creamy raw summer cake, for english text scroll down) 
 

Den här smaskiga och enkla sommartårtan är perfekt nu på midsommar! Helt utan raffinerat socker, mejeriprodukter, sädesslag (gluten) och ägg. Ändå är den helt galet god! Tårtbakning kan verka både tidskrävande och krångligt, men då har du inte testat den här. Du gör den i enkla steg som tillsammans inte tra mer än 30 minuter att göra (utan blötläggnings- och frystid). Till moussen/fyllningen använde jag färska jordgubbar. Men du kan naturligtvis använda samma mängd frysta. Även om kakan är sötad med kokossocker  och torkad frukt så innehåller tårtan fullt av råa (otillagade) enzymer, antioxidanter och vitaminer från bären och nötterna. Dessutom innehåller kokossmöret nyttiga fetter. Sjukt god-sjukt nyttigt! Så njut med extra gott samvete!

This yummy raw and easy summer cake is without no refined sugar, dairy products, grains (gluten), nuts and eggs. Yet it is soooo  good! For the mousse / filling, I use frozen organic strawberries from Polarica. But you can of course use the same amount fresh strawberries. Scroll down for recipe

Gräddig raw midsommarstårta

Botten:

3,5 dl nötter (förslag: valnötter, hasselnötter)

12 st. färska dadlar (alt torkade aprikoser, mullbär eller russin)

1 msk ekologisk kallpressad kokosolja

1 krm salt

1/2 tsk mald kardemumma

1/2 tsk kanel

1krm vaniljpulver

Fyllning

2 mogna avokado

500 gram färska jordgubbar 

0,75- 1 dl kokosocker

1-2 msk rödbet juice (för intensivare färg, kan uteslutas)

1 dl Macadamianötter

1 dl mjukt kokossmör (du kan även eget genom att köra 3 dl blötlagda kokosflingor i matberedaren eller high speed blendern)

1 1/2 tsk pressad citron

1/2 tsk äkta vaniljpulver

Till dekoration:

Färska jordgubbar

Blommor

Förberedelse: Blötlägg macadamianötter och kokosflingor (om du väljer att göra eget kokossmör) minst 5 timmar innan, gärna dagen innan. Häll bort allt blötläggningsvatten innan användning. Botten: Blötlägg dadlar och nötter i fingervarmt vatten ca 1h, häll sedan av vattnet till en annan bunke. Kör ingredienserna till botten ihop med havssalt och kryddor,  i en matberedaren.  Kör tills det blir en smet. Späd eventuellt med lite blötläggningsvatten om det känns för torrt. Tryck ut degen jämt och gör en hög kant i en springform med avtagbar botten. Ställ i kylen. Fyllning: Mixa alla ingredienserna till fyllningen till en slät smet, smaka av med kokosocker. Häll fyllningen över botten. Ställ kallt minst 5 timmar. Dekorera tårtan över hela ytan innan servering med färska eller tinade bär och blommor. Kakan går att förvara i frysen under längre tid! Ta bara fram i god tid innan servering få att den hinner tina.

 

Creamy raw summer cake

Bottom:

1.75 cup nuts (suggestions: walnuts, hazelnuts)

12 pcs. fresh dates (or dried apricots, mulberries and raisins)

1 tbsp organic cold pressed coconut oil

1 pinch of salt

1/2 teaspoon ground cardamom

1/2 teaspoon cinnamon

1krm vanilla powder

Filling

2 ripe avocado

500 grams strawberries (room temperature)

0.5 cups coconut sugar

1-2 tbsp beetroot juice (for intense color, can be omitted)

0.5 dl Macadamia nuts

0.5 cups of tbsp soft coconut butter (or do your own by running 1,5 cups soaked coconut flakes in a food processor or high speed blender)

1 1/2 teaspoons lemon juice

1/2 teaspoon pure vanilla powder

For decoration:

Fresh strawberries

Flowers

Preparation: Soak the macadamia nuts and coconut flakes (if you choose to make own coconut butter) at least 5 hour, preferably the day before. Pour off all soaking water before use. Bottom: Soak the dates and nuts in lukewarm water about 1 hour, then pour the water into another bowl. Run the ingredients to the bottom together with sea salt and spices in a food processor. Run until it becomes a dough. Add a little soaking water if it feels dry. Press the dough evenlyin in a springform pan with a removable bottom. Set in the fridge. Filling: Mix all ingredients for the filling until it’s smooth, season with coconut sugar. Pour the filling over the bottom. Refrigerate at least for 5 hours. Decorate the cake just  before serving with fresh or thawed berries and flowers. The cake can be store in the freezer  for a long time! Just let the cake get some time to thaw before serving.

Kategori: MAT Taggar: Glutenfri midsommartårta, glutenfri mejerifri nöt fri äggfri sommar midsommar tårta, raw sommar tårta, raw sommar tårta jordgubbar, tårta utan ägg midsommar, vegansk midsommar tårta, vegansk sommar tårta;