Ljuvlig bananglass med lingon och söt kolasås på valnötter

(Lovely banana ice cream with lingonberries and sweet caramel sauce of walnuts)
Ren och skär lycka! Så skulle jag vilja beskriva denna glass eller ”Nice Cream” som definitivt kommer att toppa min dessert lista ett bra tag framöver. Receptet har jag filat på ett tag för att få fram den optimala veganska glassen som är utan äggulor och grädde. Jag använde mig av ekologiska bananer och  ekologiska lingon. Kombinationen av de sura lingonen mot den söta kolasåsen är helt magisk! Detta är en riktig ”släng ihop dessert”, som du enkelt kan gör iordning medan gästerna väntar i soffan. Succé utlovas! Denna Nice Cream innehåller inga konstiga konserveringsmedel, färgämnen eller syntetiska tillsatser, utan endast naturliga ingredienser som är bra för kroppen. Tips: Servera gärna med några glutenfria digestivekex eller kakor som du smular över  ♥
 

Pure happiness! This ice cream or "Nice Cream" will top your dessert list for quite some time. I used organic bananas and frozen organic lingonberries from. The combination of the sour lingonberries against the sweet caramel sauce is truly amazing! This Nice Cream contains no weird preservatives, colorants or synthetic ingredients, only natural ingredients that are good for the body. Tip: Serve with some gluten-free digestive biscuits or cakes that you crumbles over ♥

Ljuvlig bananglass med lingon och söt kolasås på valnötter

Portioner: 4-6

Ingredienser

3 mogna frusna bananer

1 kokosgrädde (helt raw byt ut mot 4 dl blötlagda cashew nötter) 

1,5 dl ekologiska lingon

1 tsk vaniljpulver

3 msk lönnsirap alt valfri sötning

Kolasås

1 dl blötlagda valnötter

1 dl blötlagda dadlar

1 dl äkta lönnsirap

Topping

ev glutenfria digestivekex 

Ställ kokosmjölk, skål och visparna som du ska använda i frysen i minst 1 timme innan. Ta ut kokosmjölken ur frysen, gröp ut den tjocka och krämiga kokosgrädden och se till att du lämnar kvar kokosvattnet som blir över. Vispa kokosgrädden härligt fluffig och smaksätt med vaniljpulver och lönnsirapen. Ställ in i kylen igen. Mixa valnötter, dadlar och lönnsirap i en matberedare/blender till en kolasås. Kör de frusna bananerna i en matberedare tills de blivit mosade. Rör snabbt men försiktigt ner de frusna bananerna i kokosgrädden. Häll snabbt upp en 1/3 av glassen i en form, lägg på ett lager med kolasås och de frusna lingonen. Gör om proceduren tills all glass är i formen. Rör försiktigt runt 1-2 gr så att kolasåsen och lingonen blandas mjukt. Servera direkt eller ställ in glassen i frysen.  (Tina i minst 45-60 min i så fall)

Lovely banana ice cream with lingonberries and sweet caramel sauce of walnuts

Servings: 4-6

Ingredients

3 ripe frozen bananas

1 jar of fat coconut milk or coconut cream (Completely raw replace with 2 cups soaked cashews nuts)

5 ounces organic lingonberries

1 teaspoon vanilla powder

3 tablepoons maple syrup or coconut suger

Caramel sauce

1/2 cup soaked walnuts

1/2 cup soaked dates

1/2 cup real maple syrup

Topping:

gluten-free digestive biscuits

Place coconut milk, bowl and the whisks that you will use in the freezer for at least 1 hour before. Scoop out the thick and creamy coconut cream and leave the coconut water that is left over. Whisk coconut cream until it becomes delightfully fluffy and flavor with vanilla powder and maple syrup. Set in the fridge again. Mix walnuts, dates and maple syrup in a food processor/blender to a caramel sauce. Run the frozen bananas in until they get an ice cream texture. Stir quickly but carefully down the frozen bananas in the coconut cream. Layer ice cream, caramel sauce and lingonberries in a mold. Serve immediately, or set the ice cream in the freezer. Enjoy!

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans i partnerskap med Polarica

This post has been published in partnership with Polarica

Kategori: MAT Taggar: Hemmagjord glass bananer, Nice cream recept, egen vegansk glass, glass banan recept, glass kokosgrädde, glass kola recept, glass lingon recept, glass raw recept, ice cream lingonberries, ice cream raw, nice cream banan, nice cream caramel recipe, nice cream coconut cream, nice cream kokosgrädde, nice cream raw, vegansk glass recept;

Ljuvlig citronmousse på kokosgrädde och banan

(Lovely lemon mousse with coconut cream, for english text scroll down) 
 

Sådana här varma dagar vill jag bara äta 3 saker; gröna smoothies, glass och den är ljuvliga citronmoussen som jag serverar riktigt kall, medan jag drömmer mig bort till vita stränder i solstolen. För det mesta använder jag citron av en enkel anledning; för att den är helt ljuvlig att ha i efterrätter. Men visste du att citronen även stärker ditt immunförsvar och har en läkande effekt på skador som orsakas av fria radikaler? Citronen har varit uppskattad för sina läkande egenskaper sedan urminnes tider. De gamla egyptierna använde den som potensmedel och som medicin mot bland annat feber. Antikens greker och romare använde frukten för att hålla insekter och bakterier borta från maten. Än idag i såväl Asien som Latinamerika blir man som turist uppmanad att spruta citronsaft på maten, för att minska risken att bli magsjuk. Det ligger en viss sanning i detta, citronen har antibakteriella egenskaper och en renande effekt på blodet. Men framförallt är den rik på C-vitamin och bioflavonoider som förstärker vitaminets effekt. C-vitaminet och bioflavoniderna är särskilt nyttiga för väggarna i kroppens minsta blodkärl, kapillärerna. Dessa förser cellerna med syre och näringsämnen och ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner. Så dessa fakta kan du ju ha i åtanke när du slevar i dig denna fantastiska citron mousse i solen. Ha en riktigt underbar kväll alla!

 

These kinds of crazy hot days I just want to eat three things; green smoothies, ice cream and this lovely lemon mousse that I serve ice cold, while I dream about  white beaches . For the most part, I use lemon for one simple reason; because it’s completely lovely having in desserts. But did you know that lemon also strengthens your immune system and has a healing effect? Lemon has been valued for its healing properties since ancient times. The ancient Egyptians used it as potency means and as medicine against diseases including fever. Ancient Greeks and Romans used the fruit to keep insects and bacteria away from the food. Even today, in both Asia and Latin America will tourist be asked to spray lemon juice on the food, to reduce the risk of stomach flue. There is some truth in this, the lemon has antibacterial properties and a cleansing effect on the blood. But above all, it’s rich in vitamin C and bioflavonoids which enhances the vitamin's effect. Vitamin C and bioflavoniderna is particularly useful for the body's smallest blood vessels, the capillaries. These supply the cells with oxygen and nutrients and increase the body's ability to bring poisonous toxins out of the body. So this facts, you can of course keep in mind when you ladles in you this amazing lemon mousse tonight. Have a really great evening everyone!

 
 

Ljuvlig citronmousse på kokosgrädde

1 ekologisk citron (saften + rivet skal)

2 frysta bananer

2 msk kokosolja

1 burk kokosgrädde (alt 2, 5 dl laktosfri vispgrädde eller 4 dl blötlagda och skalade mandlar för raw variant)

0,75 dl valfri sötning jag använde kokossocker

0,5 krm salt

Topping

Glutenfria digestivekex, kokosflingor, pistagenötter

Lägg de skalade bananerna i frysen i minst 2 timmar, gärna längre (jag har alltid ett gäng liggandes där). Skopa ur det övre gräddlagret från den kylskåpskalla burken med kokosgrädde (ställ gärna in visparna och skål i kylen 1 timme innan för bästa resultat). Riv i citronskal och saften av 1 ekologisk citron. Tillsätt kokossocker och kokosolja. Vispa tills grädden/moussen är luftig. Mosa bananerna fint och rör i. Häll upp i fyra koppar och ställ kallt (gärna i frys)  i minst 30 min. Toppa med kex kokosflingor och pistagenötter.

Lovely lemon mousse with coconut cream

1 organic lemon (juice + zest)

2 frozen bananas

2 tbsp coconut oil

1 can of coconut cream (or 1 cup lactose free whipped cream or 2 cups soaked and peeled almonds for raw version)

3/4 cup+ 1 tbsp coconut sugar

salt

Topping

Gluten-free digestive biscuits, coconut flakes, pistachios

Add the peeled bananas in the freezer for at least 2 hours, preferably longer (I always have a bunch lying in the freezer). Scoop out the coconut cream (the top layer not the water) of the refrigerator cold can (set the beaters and the bowl in the refrigerator one hour before for best results). Grate lemon zest and juice of 1 organic lemon in the bowl. Add the coconut sugar and coconut oil. Whisk until the cream / mousse is airy. Mash the bananas finely and stir in. Pour into four cups and refrigerate for 30 minutes. Top with biscuits, coconut flakes and pistachios. 

 
Kategori: MAT Taggar: citron mousse paleo, citron mousse recept, mousse kokosgrädde, nyttig citronmousse, sockerfri citron mousse, vegansk citron mousse, vegansk mousse;

HASSELNÖTSMUFFINS MED GRÄDDE & JORDGUBBAR

Häromdagen var en av mina äldsta barndomsvänner Lisa hemma hos mig med hennes otroligt söta pojkar Alfred och Gustav. Lisa är en sådan där person som man har gjort ALLT med, jag tror knappt jag har några minnen från skoltiden där hon inte är med på ett eller annat sätt. Vi krossade killarna i four strejk (ett gårdsspel), vi pallade äpplen i träd, vi hade sönder skolans fönster (inte meningen och skämdes så mycket att vi gick upp och bekände vår synd vid kommunkontoret), vi hade armbrytning, vi var ett oslagbart team i handbollen, vi bakade gröna muffins, när vi blev äldre tog vi vår första cider ihop, vi plankade in ihop på olika uteställen, vi hade dem galnaste raggningsreplikerna (som ofta skrämde iväg killarna), vi hade kort sagt ALLTID jäkligt roligt ihop. Trots att vi inte träffas så ofta nu när hon bor i Örebro så är det som vi var 13 år igen varje gång vi träffas och timmarna bara flyger förbi. 

Hur som helst!  Dessa goda muffins bakade bjöd jag barndomsvännerna Lisa och Sanna på sist sommar och igår tyckte jag verkligen det var dags igen.  Jag har provat att baka dem i två olika varianter, en som är glutenfri och sötad med dadlar och en variant som passar dem som äter Lchf/paleo. Den första varienaten som är sötad med dadlar passar väldigt bra barn då de endast är sötade med naturlig sötning. Jag provade att göra en sats med minimuffins, dvs jag använde små muffinsformar, då blev det ca 20 stycken. Perfekt när man bara vill ha en liten bit till kaffet. Kom ihåg att dra bort ca 5 min av gräddningstiden i fall du gör dem mindre.

 
(Scrolla ner för LCHF) 
Glutenfria hasselnötsmuffins sötade med dadlar
Ca 10 stora

2 dl hasselnötssmjöl

1 dl potatismjöl

10 färska dadlar

0,5 dl fet kokosmjölk

75 gram smör eller kokosolja (alt mjölkfritt smör)

3 ägg

0,5-1 msk honung

2 tsk bakpulver

2 krm kanel och kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret/kokosljan och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Mixa dadarna ihop med lite vatten till en slätt smet. Vispa äggen fluffigt. Blanda ner dadlar, honung, kokosmjölk och de torra ingredienserna. Häll i smöret och vispa allt fluffigt. Klicka i ca 10 muffinsformar. Grädda i 15-20 min. Dekorera med grädde/alt kokosgrädde och färska jordgubbar. Klart!

 

Glutenfria hasselnötsmuffins Lchf/Paleo

2,5 dl hasselnötssmjöl

0,5 dl kokosmjöl

75 gram smör eller kokosolja

0,5 dl fet kokosmjölk

3 ägg

3-4 msk valfri sötning

2 tsk bakpulver

2 krm kanel och kardemumma

Smält smöret/kokosljan och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Mixa dadarna ihop med lite vatten till en slätt smet. Vispa äggen fluffigt. Blanda ner dadlar, honung, kokosmjölk och de torra ingredienserna. Häll i smöret och vispa allt fluffigt. Klicka i ca 10 muffinsformar. Grädda i 15-20 min. Dekorera med grädde/alt kokosgrädde och färska jordgubbar. Klart!

 

 

Kategori: MAT Taggar: hasselnötssmuffins, lchf hasselnötsmuffins, lchf muffins recept, low carb muffins, muffins sötade dadlar, paleo hasselnötsmuffins, paleo muffins, recept hasselnötsmjöl;