Scandinavian Matcha Latte

(Scandinavian Matcha Latte, for english text scroll down)

 

God morgon alla! Hur har eran sommar varit hitills? Själv har jag tagit det ganska lungt och försökt vila upp mig vilket kanske märks på bloggen.

Matcha Latte är hälsodrycken som används långt bak i tiden för dess hälsobringande egenskaper. Vad är då Matcha? Matcha te är ett fint pulveriserat, grönt te som används i de japanska zen-buddistiska teceremonierna. Till skillnad från vanligt grönt te som bryggs på teblad så används de hela bladen. Den antioxidanta effekten, (nästan 500 gånger mer än äpple) blir då extremt mycket högre och bara en halv tesked pulver betraktas som en riktig hälsokur. Andra fördelaktiga hälsoegenskaper är at det ger en lugnande effekt. Nu pratar vi om de bästa av alla Matcha teer. Det finns nämligen olika kvalitéer, jag köper alltid eco te som kommer från kontrollerad ekologisk odling och skördas för hand på traditionellt vis i Aichiprovinsen i södra Japan. I denna region finns det ingen fruktan för strålning från katastrofen Fukushima, som inträffade i norra Japan (vilket tyvärr billigare sorter kan komma ifrån). Det är ett av de gamla och traditionella områden där matchakulturen tagits tillvara på i århundraden.

Matcha Latte is the health drink everyone is talking about right now, and it may not be so surprising. What is the Matcha? Matcha tea is a finely powdered green tea used in the Japanese Zen Buddhist tea c ceremonies. The antioxidant effect (almost 500 times more than apple) becomes much higher than regular green tea, and only half a teaspoon of powder is regarded as a real health cure. Now we talk about the best of all Matcha teas. Because there are different qualities, I bought  Organic Matcha tea, which comes from controlled organic cultivation and are harvested by hand in the traditional way in Aichi province in southern Japan. In this region, there is no fear of radiation from the Fukushima disaster, which occurred in northern Japan (which unfortunately cheaper varieties may come from).

Eftersom Matcha te det har en lugnande effekt på både kropp och själ är det många munkar som dricker det inför meditation för att kunna slappna av, fokusera och öppna sina sinnen. På grund av dess distinkta men milda smak och dess höga näringsinnehåll har det börjat användas i glass, bakverk, matlagning och det senaste är då Matcha-latte som jag provat. Matcha te är ju kanske inte det billigaste te man kan hitta, men jag tycker ändå den är värd sitt pris. Det är även en fantastisk lyxig och fin present att ge bort.
 

Since Matcha tea, has a calming effect on the mind and body, many monks drink it before meditation to relax, focus and open their minds. Because of its distinctive but mild flavor and its high nutritional value, it has begun to be used in ice cream, pastries, cooking, and the latest trend, the Matcha latte that I have tried. Matcha tea's are not the cheapest tea you can find, but I still think it is worth its price. It is also a great luxury and great gifts to give away.

Scandinavian Matcha Latte

Ingredienser

1 portion

2 dl kokosmjölk (alt laktosfri mjölk eller annan nötmjölk)

1 tsk matchapulver

3 msk vatten

1 tsk honung (eller annan sötning som passar dig om du är vegan eller äter LCHF) 

Ev. Toppa med lite laktosfri grädde (alt kokosgrädde)

Värm försiktigt mjölken under vispning i en liten kastrull på medelhög värme (undvik att mjölken blir kokhett då dör en del av näringsrika ämnena, vill du ha den raw så värm endst mjölken och vatten till 45 grader. Bestäm själv hur varm du vill ha din latte, det ska ju smaka gott oxå). Häll upp 3 msk varmt vatten vatten i en mugg eller liten skål och tillsätt matchapulvret. Vispa i en upp-och-ned rörelse tills konsistensen tjocknar. Häll på mjölken och rör om.  Söta med honung. Toppa eventuellt med lite lättvispad laktosfri grädde som du försiktigt rör runt på toppen. Matchan löser sig snabbt, så häll upp, drick och njut av din härliga Matcha Latte! Så gott! ♥

------------------------------------------------------------------------ENGLISH-------------------------------------------------------------------------

Scandinavian Matcha Latte 

Ingredients

1 serving

1 cup lactose free milk (or coconut milk or other nötmjölk)

1 tsp of matcha powder

3 tbsp water

1 tsp of fine honey (or other sweetening)

Possible. Top with lactose cream (or coconut cream)

Gently heat the milk while whisking in a small saucepan over medium heat (avoid the milk to boil, it then dies a part of the nutritious substances, if you want it completely raw don't heat the milk and water to more 45 degrees  but thats really up to you how you want to have your latte). Pour  the hot water in a cup or small bowl and add the matcha powder. Whisk in an up-and-down motion until the consistency thickens. Add the milk and stir. Sweeten with honey. Garnish possibly with a little whipped lactose free cream that you gently moves around on the top. The matcha dissolves quickly, so pour, drink and enjoy your lovely Matcha Latte! Yummie!

Kategori: MAT Taggar: Matcha latte recept, matcha latte coconut, matcha latte kokosmjölk, matcha latte recipe, matcha latte vegan recept, matcha latte vegan recipe, matcha te recept, matcha tea recept, matcha tea recipe;

Ljuvlig bananglass med lingon och söt kolasås på valnötter

(Lovely banana ice cream with lingonberries and sweet caramel sauce of walnuts)
Ren och skär lycka! Så skulle jag vilja beskriva denna glass eller ”Nice Cream” som definitivt kommer att toppa min dessert lista ett bra tag framöver. Receptet har jag filat på ett tag för att få fram den optimala veganska glassen som är utan äggulor och grädde. Jag använde mig av ekologiska bananer och  ekologiska lingon. Kombinationen av de sura lingonen mot den söta kolasåsen är helt magisk! Detta är en riktig ”släng ihop dessert”, som du enkelt kan gör iordning medan gästerna väntar i soffan. Succé utlovas! Denna Nice Cream innehåller inga konstiga konserveringsmedel, färgämnen eller syntetiska tillsatser, utan endast naturliga ingredienser som är bra för kroppen. Tips: Servera gärna med några glutenfria digestivekex eller kakor som du smular över  ♥
 

Pure happiness! This ice cream or "Nice Cream" will top your dessert list for quite some time. I used organic bananas and frozen organic lingonberries from. The combination of the sour lingonberries against the sweet caramel sauce is truly amazing! This Nice Cream contains no weird preservatives, colorants or synthetic ingredients, only natural ingredients that are good for the body. Tip: Serve with some gluten-free digestive biscuits or cakes that you crumbles over ♥

Ljuvlig bananglass med lingon och söt kolasås på valnötter

Portioner: 4-6

Ingredienser

3 mogna frusna bananer

1 kokosgrädde (helt raw byt ut mot 4 dl blötlagda cashew nötter) 

1,5 dl ekologiska lingon

1 tsk vaniljpulver

3 msk lönnsirap alt valfri sötning

Kolasås

1 dl blötlagda valnötter

1 dl blötlagda dadlar

1 dl äkta lönnsirap

Topping

ev glutenfria digestivekex 

Ställ kokosmjölk, skål och visparna som du ska använda i frysen i minst 1 timme innan. Ta ut kokosmjölken ur frysen, gröp ut den tjocka och krämiga kokosgrädden och se till att du lämnar kvar kokosvattnet som blir över. Vispa kokosgrädden härligt fluffig och smaksätt med vaniljpulver och lönnsirapen. Ställ in i kylen igen. Mixa valnötter, dadlar och lönnsirap i en matberedare/blender till en kolasås. Kör de frusna bananerna i en matberedare tills de blivit mosade. Rör snabbt men försiktigt ner de frusna bananerna i kokosgrädden. Häll snabbt upp en 1/3 av glassen i en form, lägg på ett lager med kolasås och de frusna lingonen. Gör om proceduren tills all glass är i formen. Rör försiktigt runt 1-2 gr så att kolasåsen och lingonen blandas mjukt. Servera direkt eller ställ in glassen i frysen.  (Tina i minst 45-60 min i så fall)

Lovely banana ice cream with lingonberries and sweet caramel sauce of walnuts

Servings: 4-6

Ingredients

3 ripe frozen bananas

1 jar of fat coconut milk or coconut cream (Completely raw replace with 2 cups soaked cashews nuts)

5 ounces organic lingonberries

1 teaspoon vanilla powder

3 tablepoons maple syrup or coconut suger

Caramel sauce

1/2 cup soaked walnuts

1/2 cup soaked dates

1/2 cup real maple syrup

Topping:

gluten-free digestive biscuits

Place coconut milk, bowl and the whisks that you will use in the freezer for at least 1 hour before. Scoop out the thick and creamy coconut cream and leave the coconut water that is left over. Whisk coconut cream until it becomes delightfully fluffy and flavor with vanilla powder and maple syrup. Set in the fridge again. Mix walnuts, dates and maple syrup in a food processor/blender to a caramel sauce. Run the frozen bananas in until they get an ice cream texture. Stir quickly but carefully down the frozen bananas in the coconut cream. Layer ice cream, caramel sauce and lingonberries in a mold. Serve immediately, or set the ice cream in the freezer. Enjoy!

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans i partnerskap med Polarica

This post has been published in partnership with Polarica

Kategori: MAT Taggar: Hemmagjord glass bananer, Nice cream recept, egen vegansk glass, glass banan recept, glass kokosgrädde, glass kola recept, glass lingon recept, glass raw recept, ice cream lingonberries, ice cream raw, nice cream banan, nice cream caramel recipe, nice cream coconut cream, nice cream kokosgrädde, nice cream raw, vegansk glass recept;

Liknande inlägg

Ljuvlig citronmousse på kokosgrädde och banan

(Lovely lemon mousse with coconut cream, for english text scroll down) 
 

Sådana här varma dagar vill jag bara äta 3 saker; gröna smoothies, glass och den är ljuvliga citronmoussen som jag serverar riktigt kall, medan jag drömmer mig bort till vita stränder i solstolen. För det mesta använder jag citron av en enkel anledning; för att den är helt ljuvlig att ha i efterrätter. Men visste du att citronen även stärker ditt immunförsvar och har en läkande effekt på skador som orsakas av fria radikaler? Citronen har varit uppskattad för sina läkande egenskaper sedan urminnes tider. De gamla egyptierna använde den som potensmedel och som medicin mot bland annat feber. Antikens greker och romare använde frukten för att hålla insekter och bakterier borta från maten. Än idag i såväl Asien som Latinamerika blir man som turist uppmanad att spruta citronsaft på maten, för att minska risken att bli magsjuk. Det ligger en viss sanning i detta, citronen har antibakteriella egenskaper och en renande effekt på blodet. Men framförallt är den rik på C-vitamin och bioflavonoider som förstärker vitaminets effekt. C-vitaminet och bioflavoniderna är särskilt nyttiga för väggarna i kroppens minsta blodkärl, kapillärerna. Dessa förser cellerna med syre och näringsämnen och ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner. Så dessa fakta kan du ju ha i åtanke när du slevar i dig denna fantastiska citron mousse i solen. Ha en riktigt underbar kväll alla!

 

These kinds of crazy hot days I just want to eat three things; green smoothies, ice cream and this lovely lemon mousse that I serve ice cold, while I dream about  white beaches . For the most part, I use lemon for one simple reason; because it’s completely lovely having in desserts. But did you know that lemon also strengthens your immune system and has a healing effect? Lemon has been valued for its healing properties since ancient times. The ancient Egyptians used it as potency means and as medicine against diseases including fever. Ancient Greeks and Romans used the fruit to keep insects and bacteria away from the food. Even today, in both Asia and Latin America will tourist be asked to spray lemon juice on the food, to reduce the risk of stomach flue. There is some truth in this, the lemon has antibacterial properties and a cleansing effect on the blood. But above all, it’s rich in vitamin C and bioflavonoids which enhances the vitamin's effect. Vitamin C and bioflavoniderna is particularly useful for the body's smallest blood vessels, the capillaries. These supply the cells with oxygen and nutrients and increase the body's ability to bring poisonous toxins out of the body. So this facts, you can of course keep in mind when you ladles in you this amazing lemon mousse tonight. Have a really great evening everyone!

 
 

Ljuvlig citronmousse på kokosgrädde

1 ekologisk citron (saften + rivet skal)

2 frysta bananer

2 msk kokosolja

1 burk kokosgrädde (alt 2, 5 dl laktosfri vispgrädde eller 4 dl blötlagda och skalade mandlar för raw variant)

0,75 dl valfri sötning jag använde kokossocker

0,5 krm salt

Topping

Glutenfria digestivekex, kokosflingor, pistagenötter

Lägg de skalade bananerna i frysen i minst 2 timmar, gärna längre (jag har alltid ett gäng liggandes där). Skopa ur det övre gräddlagret från den kylskåpskalla burken med kokosgrädde (ställ gärna in visparna och skål i kylen 1 timme innan för bästa resultat). Riv i citronskal och saften av 1 ekologisk citron. Tillsätt kokossocker och kokosolja. Vispa tills grädden/moussen är luftig. Mosa bananerna fint och rör i. Häll upp i fyra koppar och ställ kallt (gärna i frys)  i minst 30 min. Toppa med kex kokosflingor och pistagenötter.

Lovely lemon mousse with coconut cream

1 organic lemon (juice + zest)

2 frozen bananas

2 tbsp coconut oil

1 can of coconut cream (or 1 cup lactose free whipped cream or 2 cups soaked and peeled almonds for raw version)

3/4 cup+ 1 tbsp coconut sugar

salt

Topping

Gluten-free digestive biscuits, coconut flakes, pistachios

Add the peeled bananas in the freezer for at least 2 hours, preferably longer (I always have a bunch lying in the freezer). Scoop out the coconut cream (the top layer not the water) of the refrigerator cold can (set the beaters and the bowl in the refrigerator one hour before for best results). Grate lemon zest and juice of 1 organic lemon in the bowl. Add the coconut sugar and coconut oil. Whisk until the cream / mousse is airy. Mash the bananas finely and stir in. Pour into four cups and refrigerate for 30 minutes. Top with biscuits, coconut flakes and pistachios. 

 
Kategori: MAT Taggar: citron mousse paleo, citron mousse recept, mousse kokosgrädde, nyttig citronmousse, sockerfri citron mousse, vegansk citron mousse, vegansk mousse;