Överviktig?

(Överviktig?) 

Jag har inte hunnit skriva så mycket om vårat senaste besök på BVC. För att ge er lite bakgrundsfakta, vi har haft en helt fantastiskt BVC sköterska innan, nästan själva urmodern hon själv. Men denna underbara sköterska gick i pension nu i januari så då fick vi en ny BVC sköterska.

Första gången vi träffade henne så fick både jag och Kjell intryck av att hon gav pikar att Chubby vägde för mycket.  Detta tyckte framför allt Kjell som från denna stund såg en blivande fiende. Men jag tänkte att han kanske var lite överkänslig (är väääääldigt beskyddande mot sina tjejer) och att han förstorade upp det hela.

Men det gjorde han visst inte. Gången därpå frågade hon rakt ut hur ofta vi matade Chubby. Kjell som redan var ganska uppretad på barnsköterskan svarade med syrlig ton att vi naturligtvis matade vår bebis när denna ansåg sig var hungrig. Bvc sköterskan undrade då om vi provat att mata henne med vatten?  Jag som känner min käre man märkte hur en blodåder började bulta och att ansiktet blev allt rödare & rödare. Vilket gjorde mig lite nervös. Kjell är av den typen att han är otroligt lojal mot de han älskar och INGEN pratar illa om dessa. ”Eh.. sa jag och skrattade lite,  ja du kan gärna få komma hem till oss och prova att mata henne med vatten klockan 3 på natten när hon gallskriker och är hungrig”.

(Min älskade man. Don't mess with he's girls ♥) 

Men Bvc häxan fortsatte och sa att det inte alls var bra att Chubby låg i över kant på deras kurvor. (ligger 2 kurvor över i och längd) Och så kan det inte fortsätta att stiga.  Jag vågade inte titta på Kjells reaktion utan jag frågade vad hon menade? Ungen är liksom 4 månader? Vad var hon rädd skulle hända? Få allvarliga överviktsproblem på mjölk? Detta kunde hon inte svara på mer än att barn ska bör hålla kurvorna.  

När hon vände blicken mot Kjell kunde inte heller denna gås undgå att se det raseri utbrott som snart skulle komma. För att inte totalt explodera och kalla sköterskan för väldigt opassande saker så slängde han på Emla sina kläder, sa med hög stämma ”att det var jävligt varmt här inne”, och så stövlade han ut.  

Ja….

 (Jag kommer aldrig bli eller vilja vara skinny. Kvinnliga former har jag begåvats med ) 

Jag blir så irriterad på denna vikthets som tydligen redan ska smyga sig ner i 4 månaders bebisars liv.  Och på alla dessa förbannade kurvor och bmi test.  För de stämmer inte på alla. Som på mig och Kjell, enligt Bmi test anses Kjell som ”allvarligt överviktigt”, vilket jag inte tror att någon tycker som träffat honom.

Och det är här jag anser det vara sjukt. En annan förälder kan proppa i sin unge snacks, läsk och socker men så länge denna följer kurvan så är det ju super! Något jag aldrig skulle eller kommer att göra. (Ja just det om ni missat det så läser jag till hälsocoach och driver en hälsoblogg. Känns som om jag kanske har en liiiiiten aning om det där med hälsosam livsstil ). Jag vet att kurvan kommer att plana ut så fort hon har två fungerande ben att göra av sin energi på.

Men det kan jag lova er...

Jag har hellre ett högre Bmi och en unge i överkant på kurvorna som äter en kost på avokado, kokosmjölk och nötter. Än att ha lägre Bmi och en unge som följer kurvorna perfekt, som äter en kost baserat på raffinerat socker. Så folk, andvänd det sunda förnuftet ni begåvats med, det finns en anledning till varför det behövs extra mycket nu i dagens samhälle. ♥

 

 

Linda:

Håller med dig fullständigt ang onödig vikthets, BMI och en sund kosthållning. Stå på dig. :-)
Tveka inte heller att byta BVC-sköterska om möjligt. Det är så viktigt att det är en person man känner förtroende för och som man kan och vill prata med om det skulle behövas. Ni kommer att följas åt under några år framöver så se till att "kemin" stämmer.

Svar: Hej Linda! Tusen tack, ja vi kommer göra det känns väldigt konstigt att gå tillbaka dit. Så ska ringa i morgon efter ny Bvc sköterska :)
Scandinavian wellness

norrsken emmis:

fina foton!

ha en fortsätt underbar dag

Svar: Tusen tack :)
Scandinavian wellness

Isa:

Byt barnmorska! Eller ifrågasätt henne - tycker hon att ni ska "banta" ert barn?! 4-5-månaders är ofta runda och goda eftersom de äter mycket och inte börjat röra på sig ännu. Det är ju sååå mysigt! Mata henne med vatten var det dummaste jag hört! Hon ser ju underbart välmående ut! <3

Svar: Hej Isa! Haha ja men precis! Blir säkert jätte glad när vi matar henne med vatten kloclkan 3 på natten och hon gallskriker. :) Tusen tack, ja vi kommer göra det känns väldigt konstigt att gå tillbaka dit. :)
Scandinavian wellness

Olivia:

Det är verkligen sorgligt att en barnmorska ska få lov att sitta och säga så där... En 4 månader gammal bebis!? Kom igen liksom! Du har verkligen helt rätt tankar och värderingar! Fortsätt på den banan och ditt barn kommer att må hur bra som helst. Kram :)

Svar: Hej Olivia! Haha jag vet! Helt sjukt! Tusen tack, har bytt till ny Bvc sköterska :)
Scandinavian wellness

Jessica:

Herregud, det handlar väl ändå om att bebisen skall följa SIN kurva och inte någon standardkurva som skalan är till för? Inte för att börja hetsa om någon bantning på barn, det dummaste jag har hört! Min tjej, som i övrigt är född samma dag som din, ligger högt över 'normalkurvan' men följer sin kurva prima och det anser jag viktigaste. Även fast hon kan ses som lättviktare för sin längd men inte ålder. Så sånt spelar också roll. Chubby ser förresten underbart välmående ut och glad ut

Svar: Hej Jessica! Nä jag håller helt med dig! Sjukt! Vikthets vid 4 månader liksom. Tusen tack! <3 Ja jag tycker oxå hon känns väldigt välmående och ser frisk ut. :)
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: