Blomkålsplättar toppade med kallrökt lax & gräslök

 
Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
En ny besatthet jag har skaffat mig är dessa läckra blomkålsplättar. Är perfekt att kalasa på till lunch, middag eller som lyxig fredagsrätt, allt beroende på vad du toppar dem med.  I kväll tänkte jag toppa dem med räkor, färskriven parmesanost och en klick creme fraiche.  Plättarna passar även dig som äter mjölkfritt, då kan du tex utesluta crème fraiche och toppa dem med Oatlys iMat fraiche eller en god pesto i stället.

Blomkålsplättar toppade med kallrökt lax & gräslök

4 portioner

Blomkålsplättar

500 g blomkål, riven

3 ägg

½ gul lök, riven

1 tesked salt

2 krm peppar

100 g smör eller rapsolja, till stekning

Toppning

Kallrökt lax eller räkor

Rödlök

Persilja och gräslök

Rädisor

Lime

Crème fraiche (för mjölkfritt kan du använda)

Blomkålsplättar: Ta bort blomkålens blast och riv blomkålen grovt för hand eller i maskin. Blanda med övriga ingredienser i en skål och låt vila 10 minuter. Smält rikligt med smör eller olja på medelhög värme i en rejäl stekpanna. Lägg rejäla klickar, cirka 1,5 dl, i stekpannan. Stek 4–5 minuter på varje sida, ha tålamod, vänder du plättarna för tidigt är det risk att de faller isär. (Ett tips är annars att bre ut på bakplåtspapper och steka dem i ungen i 225 C i ca 15 min, tillsätt då smöret eller oljan direkt i smeten.) Toppa plättarna med kallrökt lax, räkor, rödlök, gräslök och en klick crème fraiche. Mumma!

Tips! Strö på ett rejält lager med färsk riven parmesanost på plättarna medan de är rykande varma. 

Kategori: MAT
EVELINA:

Inte klokt vad det där ser gott ut! Tack för tipset! :D

Svar: Hej Evelina! Åh me tack fina du! Vad glad jag blir! Hoppas du får en riktigt fin lördag :)
Scandinavian wellness

Ljuva Julia:

det låter underbart

Svar: Hej Julia! Åh me tack fina du! Vad glad jag blir! Hoppas du får en riktigt fin lördag :)
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: