Underbara & glutenfria kanelbullar utan raffinerat socker

 
(Lovely gluten-free cinnamon buns without refined sugar, for english text scroll down)

Idag är det kanelbullens dag och det är inte mycket som slår doften av nybakade bullar direkt från ugnen. Nu jäklar har jag fått experimenterat för att få fram ett recept som ska fylla alla mina kriterier; det ska vara glutenfritt, hälsosamt, utan vitt socker, gå super snabbt att göra samt smaka himmelskt gott! Lyckades jag? Ja det tycker jag verkligen!  För er som äter Paleo eller LCHF misströsta inte, recept på LCHF & Paleo bullar kommer på bloggen i övermorgon så håll utskick. ♥

 

This Tuesday is the Swedish Cinnamon Bun Day and there is nothing better than the smell of freshly baked buns straight from the oven. I have been experimenting to obtain a recipe that meets all my criteria; it should be gluten free, healthy, with no white sugar, super fast to make and taste heavenly good! Recipe will soon be available on the blog

Underbara & glutenfria kanelbullar utan raffinerat socker (Ca 20st)

100 gram smör

7,5 dl mjölblandning för bullar (spara lite mjöl till utbakningen).  

50 g jäst för söta degar

2,5 dl mjölk

1 dl kesella

1 dl finriven kokt potatis

2 msk fiberhusk

0,75 dl kokossocker

1 st ägg + 1 äggvita

2 tsk kardemumma

1/2 krm salt

Fyllning:

100 g smör el margarin

1 dl kokossocker

2 msk kanel (eller vaniljsocker)

 

Smält fettet, häll på mjölken och låt det bli 37 grader. Lös jästen i degspadet och tillsätt fiberhusk, låt svälla 10 min (använder du torrjäst rör du ner den ihop med mjölet). Tillsätt kesella, potatisen, kokossocker, ägg, kardemumma och salt. Arbeta in mjölmixen, spara lite till utbakningen. Det är viktigt att arbeta den länge, då får den en väldigt bra spänst. Låt jästa i 45 min. Precis innan den har jäst klart, gör då smörkrämen. Blanda smör, kokossocker och kanel i en skål. Mjöla bordet.

Arbeta ihop degen (knåda in lite mjölmix om det behövs) och kavla ut till en ruta, 20 x 40 cm. Bred på fyllningen och dela i 20 bitar a´2 cm. Lägg i bullformar och låt jäsa 30 min. Pensla med ägg och garnera med hackade nötter eller kokosflingor. Grädda i ugnen 225 grader i ca 15 min.  

Tips: Vill du ha flätade kanelbullar som på bilden? Bred på fyllningen men vik i stället kakan 1 gång och skär med en degskrapa så att det blir 4 centimeter breda remsor.  Skär varje bit så det går att göra en fläta av remsorna (spara någon centimeter längst upp som håller ihop flätan), vik ihop bullen så att den delen som håller ihop hamnar underst. Det ska bli runda flätade bullar.

 

 

 

 
 
 
 
Kategori: MAT Taggar: glutenfria kanelbullar med jäst recept, glutenfria kanelbullar med kesella, glutenfria kanelbullar recept, glutenfria kanelbullar utan raffinerat socker, kanelbullar med riven potatis recept;
Lena:

Mums vad gott, detta måsta jag verkligen prova! :D

Svar: Hej Lena! Åh det måste du nästan göra, är galet goda! Ha ha åt nog upp halva plåten själv innan mannen kom hem :)
Scandinavian wellness

Philomène:

Wow! De ser helt fantastiska ut!! Otroligt vackra,

Svar: Hej Philomène! Åh vad roligt att du tycker det! Tusen tack! :)
Scandinavian wellness

Josefine:

Måste verkligen testa! :)

Svar: Åh vad roligt att höra Josefin ❤️❤️
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: