DIY din egen hemmagjorda glögg till jul

God morgon alla. Vet inte om det undgått någon här men i fall ni missat det så säger jag det igen; JAG ♥ JULEN! Så för mig finns det inget bättre än just nu när snön ligger som ett täcke på backen, jag blir som ett barn och har redan börjat spelat julsånger och bakat lussekatter. Sedan 2013 har vi minst sagt haft jäkligt stressiga december månader, de sista 3 åren har vi lyckats ha stora byggprojekt eller flyttat och blivit klara så där 2 h innan julafton. Så i år är första gången vi har möjlighet faktiskt få njuta av julen hela adventet. Och med en liten bebis på detta! Mr K kommer även att vara pappaledig med mig hela dec, så ska bli så jäkla mysigt, jag kommer gå runt i raggsockar och dricka varm choklad hela tiden.

 

Nog för att det kan vara en hel del överdriven hets kring jul. Men en del saker måste man faktiskt vara ute i god tid med om man ska kunna begå jul- och adventstid med någorlunda värdighet. Så är det med fin hemmagjord glögg. Och nu menar jag äkta glögg, inte snabb varianten av vinglöggen, utan riktig glögg, som är fermenterad från grunden, med potatis, jäst och svagdricka. DET FINNS INGET JULIGARE ELLER GODARE, tro mig.  Den här glöggen är helt oslagbar med en svag lakritston som gör den helt outstanding.

 

Om man vill ha den färdig sådär en fjorton dagar innan jul, så är det dags att sätta den på jäsning så fort som möjligt. Jäsningen tar ungefär fyra veckor och priset för 5 liter glögg blir strax över hundralappen. Det är inte svårt, blir både starkt och gott, och är definitivt värt den lilla extra mödan. För första gången någonsin kommer jag använda mig av vanligt socker i ett recept (annars utesluter jag helt raffinerat socker), av den enkla anledningen att sprit= socker. Så det känns bara töntigt att använda något annat om man ändå ska tillverka egna starka grejor med alkohol i. En gång om året kan man gott unna sig ♥.   

 

DIY din egna hemmagjorda glögg till jul

* 5 liter svagdricka

* 50 g vanlig jäst

* 2 kg socker

* 1 påse kardemummakärnor

* 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)

* 2 påsar hel kryddnejlika

* 500 g russin

* 3 kanelstänger

* ½ paket fänkål

* ½ paket stjärnanis

* 5 skalade och skivade råa potatisar

 

Instruktioner

1. Häll upp svagdrickan och sockret i en väl rengjord hink och rör runt tills sockret löst sig helt. Därefter löser du upp jästen i lite 37-gradigt vatten. Häll i övriga ingredienser och rör om.

2. Täck med tunt tyg eller plastfolie som du gör små hål i.

3. Låt stå 3-6 veckor. Rör om dagligen de första veckorna.

4. Tappa upp på väl rengjorda flaskor– undvik den grumliga bottensatsen.

5. Går att lagra några år.

Cirka 20 minuter + jäsning 3-6 veckor + upptappning på flaskor.

 

Tips: Se till att hinken är riktigt ren. Jag brukar diska först med diskmedel och sedan använda 24-procentig ättika och lite skållhett vatten. När du fått igång jäsningsprocessen, skakar du glöggen varje dag i två veckors tid eller tills jäsningen avstannat nästan helt. Det är viktigt att du låter glöggen jäsa färdigt. Jag har en tunn plastslang som jag använder som hävert för att undvika den grumliga bottensatsen. Jag stoppar i ena änden av slangen i spannen utan att nudda bottenskiktet och suger i den andra änden. När vätskan kommer fyller jag på mina flaskor. 

Kategori: Jul Taggar: DIY din egna hemmagjorda glögg till jul, Diy glögg recept, Dunderglögg recept, Enkelt glögg recept, brygga glögg från grunden, glögg recept svagdricka, göra egen glögg från grunden, hembryggd glögg recept;
Linnéa - The Hungry Gosling:

Det låter verkligen fantastiskt gott!

Svar: Hej Linnea! Ja det är inte dumt alls faktiskt. Enklare än man tror, är bara att veva ihop allt och vips, 4 veckor senare har man glögg :)
Scandinavian wellness

Linda:

Va fina bilder! Vilken julkänsla jag fick nu. Tack för receptet de ska jag testa :)

Svar: Hej Linda! Ha ha vad roligt att höra! Var precis den känslan jag var ute efter :)
Scandinavian wellness

Svea:

Åh jag måste pröva!

Svar: Hej Svea! Åh gör det! Lovar att du inte blir besviken, är riktigt god och perfekt att ge bort en flaska i present :)
Scandinavian wellness

Dijana Landälv:

Jag älskar också julen så mysigt med jul!! :D
Snyggt dekorerat med glöggen!

Svar: Hej Dijana! Tusen tack! Ha ha så du gör oxå det? Ja jag älskar verklige jul, är lätt den mysigaste månaden på året. :)
Scandinavian wellness

FrökenTV, bloggen om tv och film:

åååH! :D

Svar: haha Tusen tack <3
Scandinavian wellness

Lisa Hermansson:

Åh vilka fina bilder, älskar också julen och det där ser ju bara såå mysigt ut! :)

Svar: Vad roligt att höra! Ja dec är den mysigaste månaden på hela året :)
Scandinavian wellness

Hanna:

Det låter rätt så enkelt.

Svar: Hej Hanna! Ja den är faktiskt det! Bara att hälla i och röra ihop allt och sedan röra i glöggen någon gång emellanåt :)
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: