DE GODASTE GLUTENFRIA LUSSEBULLARNA (UTAN RAFFINERAT SOCKER)

THE BEST GLUTEN FREE SAFFRON BUNS (WITHOUT REFINED SUGER, for english text scroll down

 

God morgon alla! Åh vad jag älskar dessa mysiga morgonar! Jag tänder levande ljus, Mr K och lilla Chubby ligger och halv slumrar tätt ihop i soffan medan jag passar på att baka vörtbröd och lussekatter. Love this life. ♥ Nej det det blir ju ingen jul utan ljuvligt goda Lussekatter! Guldfärgade av saffran och kryddade med kardemumma blir de helt oemotståndliga! Att baka glutenfritt, utan vitt socker och dessutom hälsosamt är inte alltid helt enkelt. Jag har fin justerat receptet flera gånger och fick till sist fram ett recept som jag tycker blev otroligt gott.  Jag har även provat att göra receptet helt mjölkfritt, för er som helt utesluter mjölkprodukter och tro mig de blev minst lika goda de också. Så ta det alternativet som passar dig bäst. Kram på er!

 

Good morning everyone!  I just love these cozy mornings! I light candles, Mr. K and Little Chubby lies and half slumbers close together on the sofa, while I take the opportunity to bake bread and saffrons buns. Love this life. ♥ No Christmas without deliciously good saffron buns! Gold colored of saffron and spiced with cardamom, they are irresistible! To bake gluten-free, without white sugar and also healthy is not always easy. I have fine-adjusted the recipe several times and finally got up the best recipe I ever eaten of gluten free saffron buns. I have also tried to make the recipe completely dairy-free, for those of you who absolutely excludes milk products and believe me they were just as good too. So take the option that suits you best. Love!

 

 

DE GODASTE GLUTENFRIA LUSSEBULLARNA (UTAN RAFFINERAT SOCKER)

Cirka 15-20 stycken

7,5 dl av mjölblanding för bullar (eller annan ljus glutenfri bakmix, men lovar min är riktigt god).

100 g smör (alt  kokosolja)

2 dl mjölk (alt. havremjölk)

1,5 dl turkisk yoghurt (alt. havre fraiche eller soja yoghurt)

1 paket jäst för söta degar

1-2 paket saffran

2,5 msk fiberhusk

1 dl kokossocker

3 msk äkta lönnsirap

1 ägg+ 1äggvita

1 tsk vaniljpulver

1 krm salt

2 krm nystött kardemumma

1 ägg till pensling (kan uteslutas)

Russin till dekoration

 

Börja med att lägga ner saffranet i 1 msk vatten och rör om, låt stå i 30 minuter, så ökar saffranssmaken. Smält smöret och tillsätt mjölken.  Värm till knappt 37 grader ta hellre lite för kallt än för varmt så att jästen inte förstörs. Blanda jäst, mjölk, lönnsirap, smör och fiberhusk i en bunke eller köksmaskin med degkrok (eller med slev). Låt svälla 10 minuter. Tillsätt kokossocker, ägg, salt, kardemumma, saffransvattnet, och mjölet. Kör degblandaren i några minuter så att allt kombineras väl. Låt degen svälla i 5-10 min. Låt jäsa under bakduk 60-80 minuter. Lägg degen på en arbetsbänk som du oljat in med lite neutral olja, t.ex. kokosolja eller rapsolja.  Detta gör att degen klibbar mindre och blir lättare att rulla. I glutenfri bakning vill du ha en lite kletigare deg och undvika att tillsätta mer mjöl då bullarna lätt blir torra. Knåda lätt och baka ut till lussebullar. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg och grädda lussekatterna i 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

 

 THE BEST GLUTEN FREE SAFFRON BUNS (WITHOUT REFINED SUGER)

About 15-20 pieces

1 1/2 cups oat flour (gluten-free)

1 1/4 cups rice flour

2 tbsp potato flour

1/2 cup cornstarch

100 g butter or coconut oil

1 cup milk (alt. Oat milk)

¾ cup turkish fat yogurt (alt. oats cream or soy yogurt)

1 packet of yeast for sweet doughs

1-2 packages saffron

2,5 tbsp of psyllium husk

1/2 cup coconut sugar or real maple syrup/honey

3 tbsp real maple syrup

1 egg + 1 egg white

1 teaspoon vanilla powder

1 pinch of salt

2 pinches of cardamom

1 egg to glaze (optional)

Raisins for decoration

 

Add the saffron in 1 tbsp water and stir, let stand for 30 minutes, this increases the saffron flavor. Melt the butter and add the milk. Heat to just under 37 degrees (lukewarm) it is better that the liquid is a bit too cold than too hot so that the yeast is not destroyed. Mix the yeast, maple syrup, milk, butter and psyllium husk in a bowl or food processor with a dough hook (or spoon). Let swell 10 minutes. Add the coconut sugar, eggs, salt, cardamom, saffron water, flour, potato flour and cornstarch. Knead for a few minutes so that everything is combined well. Leave the dough to swell for 5-10 minutes. Let the dough rise under a cloth for 60-80 minutes. Place the dough on a workbench that you oiled up with a little neutral oil, such as coconut oil or rapeseed oil. This makes the dough less sticky and easier to roll. In gluten-free baking, you want a little sticky dough and avoid adding more flour for rolls easily become dry. Knead lightly and bake to small saffron buns (in the form a letter S). Place them on a baking tray covered. Let rise under a cloth for about 30 minutes. Preheat the oven to 400 F (200 degrees). Press the raisins and brush with beaten egg and bake saffron cats in 15 minutes. Let cool on a rack before you eat them.

Kategori: Jul, MAT; Taggar: Glutenfria lussebullar, Glutenfria lussebullar utan socker, Glutenfria mjölkfria lussekatter, glutenfria lussekatter kesella, glutenfria lussekatter recept, glutenfria lussekatter saftiga, glutenfria lussekatter utan kesella, glutenfria mjölkfria lussebullar, glutenfria mjölkfria lussekatter utan raffinerat socker, saftiga glutenfria lussekatter;
Linnéa - The Hungry Gosling:

Åh så gott!

Svar: Tusen tack fina Linnea <3
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: