DE GODASTE GLUTENFRIA LUSSEBULLARNA (UTAN RAFFINERAT SOCKER)

THE BEST GLUTEN FREE SAFFRON BUNS (WITHOUT REFINED SUGER, for english text scroll down

 

God morgon alla! Åh vad jag älskar dessa mysiga morgonar! Jag tänder levande ljus, Mr K och lilla Chubby ligger och halv slumrar tätt ihop i soffan medan jag passar på att baka vörtbröd och lussekatter. Love this life. ♥ Nej det det blir ju ingen jul utan ljuvligt goda Lussekatter! Guldfärgade av saffran och kryddade med kardemumma blir de helt oemotståndliga! Att baka glutenfritt, utan vitt socker och dessutom hälsosamt är inte alltid helt enkelt. Jag har fin justerat receptet flera gånger och fick till sist fram ett recept som jag tycker blev otroligt gott.  Jag har även provat att göra receptet helt mjölkfritt, för er som helt utesluter mjölkprodukter och tro mig de blev minst lika goda de också. Så ta det alternativet som passar dig bäst. Kram på er!

 

Good morning everyone!  I just love these cozy mornings! I light candles, Mr. K and Little Chubby lies and half slumbers close together on the sofa, while I take the opportunity to bake bread and saffrons buns. Love this life. ♥ No Christmas without deliciously good saffron buns! Gold colored of saffron and spiced with cardamom, they are irresistible! To bake gluten-free, without white sugar and also healthy is not always easy. I have fine-adjusted the recipe several times and finally got up the best recipe I ever eaten of gluten free saffron buns. I have also tried to make the recipe completely dairy-free, for those of you who absolutely excludes milk products and believe me they were just as good too. So take the option that suits you best. Love!

 

 

DE GODASTE GLUTENFRIA LUSSEBULLARNA (UTAN RAFFINERAT SOCKER)

Cirka 15-20 stycken

7,5 dl av mjölblanding för bullar (eller annan ljus glutenfri bakmix, men lovar min är riktigt god).

100 g smör (alt  kokosolja)

2 dl mjölk (alt. havremjölk)

1,5 dl turkisk yoghurt (alt. havre fraiche eller soja yoghurt)

1 paket jäst för söta degar

1-2 paket saffran

2,5 msk fiberhusk

1 dl kokossocker

3 msk äkta lönnsirap

1 ägg+ 1äggvita

1 tsk vaniljpulver

1 krm salt

2 krm nystött kardemumma

1 ägg till pensling (kan uteslutas)

Russin till dekoration

 

Börja med att lägga ner saffranet i 1 msk vatten och rör om, låt stå i 30 minuter, så ökar saffranssmaken. Smält smöret och tillsätt mjölken.  Värm till knappt 37 grader ta hellre lite för kallt än för varmt så att jästen inte förstörs. Blanda jäst, mjölk, lönnsirap, smör och fiberhusk i en bunke eller köksmaskin med degkrok (eller med slev). Låt svälla 10 minuter. Tillsätt kokossocker, ägg, salt, kardemumma, saffransvattnet, och mjölet. Kör degblandaren i några minuter så att allt kombineras väl. Låt degen svälla i 5-10 min. Låt jäsa under bakduk 60-80 minuter. Lägg degen på en arbetsbänk som du oljat in med lite neutral olja, t.ex. kokosolja eller rapsolja.  Detta gör att degen klibbar mindre och blir lättare att rulla. I glutenfri bakning vill du ha en lite kletigare deg och undvika att tillsätta mer mjöl då bullarna lätt blir torra. Knåda lätt och baka ut till lussebullar. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck i russin och pensla med uppvispat ägg och grädda lussekatterna i 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

 

 THE BEST GLUTEN FREE SAFFRON BUNS (WITHOUT REFINED SUGER)

About 15-20 pieces

1 1/2 cups oat flour (gluten-free)

1 1/4 cups rice flour

2 tbsp potato flour

1/2 cup cornstarch

100 g butter or coconut oil

1 cup milk (alt. Oat milk)

¾ cup turkish fat yogurt (alt. oats cream or soy yogurt)

1 packet of yeast for sweet doughs

1-2 packages saffron

2,5 tbsp of psyllium husk

1/2 cup coconut sugar or real maple syrup/honey

3 tbsp real maple syrup

1 egg + 1 egg white

1 teaspoon vanilla powder

1 pinch of salt

2 pinches of cardamom

1 egg to glaze (optional)

Raisins for decoration

 

Add the saffron in 1 tbsp water and stir, let stand for 30 minutes, this increases the saffron flavor. Melt the butter and add the milk. Heat to just under 37 degrees (lukewarm) it is better that the liquid is a bit too cold than too hot so that the yeast is not destroyed. Mix the yeast, maple syrup, milk, butter and psyllium husk in a bowl or food processor with a dough hook (or spoon). Let swell 10 minutes. Add the coconut sugar, eggs, salt, cardamom, saffron water, flour, potato flour and cornstarch. Knead for a few minutes so that everything is combined well. Leave the dough to swell for 5-10 minutes. Let the dough rise under a cloth for 60-80 minutes. Place the dough on a workbench that you oiled up with a little neutral oil, such as coconut oil or rapeseed oil. This makes the dough less sticky and easier to roll. In gluten-free baking, you want a little sticky dough and avoid adding more flour for rolls easily become dry. Knead lightly and bake to small saffron buns (in the form a letter S). Place them on a baking tray covered. Let rise under a cloth for about 30 minutes. Preheat the oven to 400 F (200 degrees). Press the raisins and brush with beaten egg and bake saffron cats in 15 minutes. Let cool on a rack before you eat them.

Kategori: Jul, MAT; Taggar: Glutenfria lussebullar, Glutenfria lussebullar utan socker, Glutenfria mjölkfria lussekatter, glutenfria lussekatter kesella, glutenfria lussekatter recept, glutenfria lussekatter saftiga, glutenfria lussekatter utan kesella, glutenfria mjölkfria lussebullar, glutenfria mjölkfria lussekatter utan raffinerat socker, saftiga glutenfria lussekatter;

JULENS GODASTE OCH ENKLASTE CHOKLADKOLA (VEGAN & RAW)

(Christmas tastiest and easiest chocolate toffee, for english text scroll down) 
 
God morgon alla.  I Idag är det ju första advent så igår tog vi en riktig mysdag här hemma och passade på att baka en massa smarriga julrecept.  Lilla Chubby fick så snällt åka runt i bärsjal medan hennes Mamma sprang runt och fixade (Älskar för övrigt bärsjal måste ju vara typ världens bästa uppfinning). Hur som helst, jag är typ besatt av den här chokladkolan! Tror aldrig jag ätit någon godare kola, den blir precis så där lagom seg och perfekt söt till skillnad mot många andra recept. Kolan innehåller få ingredienser och tar max 10 minuter att göra. GALET BRA! Varning dock, du KOMMER äta upp hela satsen ifall du inte fryser in hälften direkt. Ha en fin söndag alla!
 

Good morning everyone. I'm kind of obsessed with this chocolate toffee! I don’t think  I eaten any tastier caramel/toffee, it’s perfectly chewy and sweet, unlike many other recipes. The fudge contains few ingredients and takes max 10 minutes to do. Warning, however, you'll eat up the entire kit if you don'tt freeze in half immediately. Recipes are available on the blog! Have a nice Sunday everyone!

 

 

JULENS GODASTE OCH ENKLASTE CHOKLADKOLA (VEGAN & RAW)

Ca 15-20 stycken

15 st färska dadlar (obs de finner du oftast vid frukt och grönt, de torkade dadlarna blir inte lika goda)

1 dl kakao (gärna raw)

2 msk kokosolja (alt smält smör ifall du äter mjölkprodukter, kolan blir då ej vegansk och raw i så fall)

2 msk äkta lönnsirap

1 krm vaniljpulver

Garnering

Kakao

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en deg. Smaka av. Ta fram en liten form (ju mindre desto högre kolar) och lägg i Bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen. Ställ in i frysen i en timme. Ta ut och skär kolan i ca 20 bitar. Rulla kolarna i garneringen.  Ät direkt, eller förvara i kylskåp eller i frysen.  

 

CHRISTMAS TASTIEST AND EASIEST CHOCOLATE TOFFEE (VEGAN & RAW)

Approximately 15-20

15 pieces fresh dates (note they will find mostly in fruits and vegetables, dried the dates will not be as good)

1/2 cup cocoa (preferably raw)

2 tbsp coconut oil (or butter if you eat dairy products)

2 tbsp real maple syrup

1 tsp vanilla powder

Garnish

Cocoa

Place all ingredients in a food processor and blend to a dough. Taste. Take out a small form (the smaller the higher the fudge pieces) add baking paper. Press the dough into the mold. Set in the freezer for an hour. Remove and cut the fudge into about 20 pieces. Roll the fudge pieces in the decoration/garnish. Eat right away or freeze again.

Kategori: Jul, MAT; Taggar: Kola recept utan raffinerat socker, chokladkola recept, chokladkola utan grädde, enkel chokladkola recept, enkelt recept på julkola, julkola gjord på dadlar, kola kokosolja, kola på dadlar recept, kola utan smör, mjölkfritt kola recept, raw paleo kola recept, vegansk kola recept;

Liknande inlägg

FLICKA 20161121

 
God morgon alla. Ja nu har hon anlänt, flicka 20161121, vår egen efterlängtade lilla Emla. Känns fortfarande helt galet. Jag som förut nästan kunnat fnysa lite åt nyblivna föräldrar så fullt går in i bebisbubblan, får nog se mig själv som besegrad. Den här lilla damen har mig nämligen fast och jag har aldrig känt mig lyckligare eller mer sårbar. Kameran går på high speed och jag tror redan att jag tagit ungefär 7000 bilder. Massor av bilder nedanför!
 

 
Förlossningen
 

Fördelen med planerade kejsarsnitt är att man faktiskt vet exakt när det är dags att åka in, så tidigt i måndags morgon stod vi utanför entrén vid förlossningen. Kändes fortfarande helt overkligt, som att vi bara skulle göra en rutinkontroll. Väl inne var det full fart, både jag och Kjell fick snabbt byta om till de kläder som vi skulle bära vid operationen. Förberedelserna gick fort. Vår sköterska kom in satte dropp och kateter och ganska omgående rullades jag ut till operationsbordet med Kjell vid min sida. Tro mig, jag har nog faktiskt aldrig känt mig bättre omhändtagen och säkrare än då. Ungefär 12 personer, alla med specialkunskaper, hade sin uppgift för att kejsarsnittet skulle gå så bra som möjligt. En super trevlig och duktig narkos sköterska (som hade att göra i princip är hel tatuerat på ryggen) hittade till sist en punkt de kunde lägga ryggmärgsbedövningen i. Trots att det såklart kändes är jag oerhört glad att operatioen gick att genomföra utan narkos.  På bara några minuter tappade jag känseln och sedan gick allt väldigt fort. Med Kjell sittandes vid min sida började de skära lager för lager. Det kändes såklart ingenting, ingenting alls, men det är en sjuk känsla när någon har sina händer grävandes inne i dig ha ha! Helt plötsligt säger narkossköterskan, nu suger de bort fostervattnet, nu är det nära. Sekunderna efteråt hör vi ett ilsket illvrål. Det var det skönaste ljudet i världen och då brast det för både mig och Kjell. Fram kommer barnmorskan med en, (jag skulle precis säga liten tjej, men då ljuger jag), en knubbig tjej med orden - Ja här fanns det att ta i, grattis ni har fått en liten tjej. (Så numera kallas hon vid smeknamnet Chubby ♥)

 
Namn: Emla Mattsson

Född: 21 November

Tid: 08:41

Födelsevikt: 4,120

Längd: 51 cm

 

 
Jag vet inte varför, men eftersom jag inte gick upp så mycket i vikt under graviditeten och att alla tyckt att jag haft en liten mage så var både jag och Kjell säker på henne förmodligen skulle vara ganska liten när hon kom ut.  Både jag och Kjell tittade på varandra. Det var hon inte, och båda vi sa i mun på vareandra, - Det där var knappast några 3 kilo. 
 
 
Kjell fick Emla till sin famn och de fick sitta bredvid mig och mysa ett par minuter innan Kjell blev ombedd att följa med in i rummet bredvid för att klippa navelsträngen och väga lilla damen. Som vi anande, ”lilla” damen vägde hela 4,120 kilo och hade för en nyfödd rejält med valkar. Ha ha jag antar att min passion för nyttig och näringsrik mat har gjort nytta! Hennes högljudda stämma hördes faktiskt i genom två dörrar, men för mig var det bästa ljudet i världen, det tydde på att allt var bra. Efter detta var jag i ett total lyckorus men väldigt rastlös, kunde knappt vänta på att de skulle sy klart mig så jag äntligen kunde få hålla i min efterlängtade dotter.
 
 
 Efter förlossningen
 

Väl tillbaka på uppvaknandet dröjde det inte länge innan de kom in och Emla lades på mitt bröst. Galet fantastisk känsla. Och där låg hon i 2 h tills vi var redo att förflyttas till BB avdelningen. Okey. Ska väl tillägga att här i mellan frågande jag ungefär 3 gr i halvtimmen när jag skulle få äta? Hade ju fastat sedan 21.00 kvällen, vääääääldigt lång tid för mig utan mat.  Efter 75e jag frågat henne sa hon – Vi brukar normalt vänta men jag ska se om jag kan fixa något till dig. Många blir tydligen väldig illamående och spyr efter operationen men jag glufsade glatt i mig allt minsta spår av illamående. Redan här mådde jag förvånansvärt bra, hade så klart ont, men var jätte rastlös och hade redan här vid 14.00 velat resa mig och ställa mig upp. Barnmorskorn sa till mig att jag måste vänta betydligt längre. Vilket jag också gjorde i typ 4 h. Men klockan 18.00 var jag uppe och tog en försiktig promenad i korrideren till all personal förskräckelse.

 
Vad kan jag säga?  Allt har gått så otroligt mycket bättre än vad jag någonsin kunnat räkna med. Jag mår oförskämt bra. För MIG var kejsarsnitt det absolut bästa beslut som jag någonsin tagit. Trots att jag såklart har ont, så fungerar allt så bra, jag har onaturligt mycket energi. Och  jag har hunnit både baka, jul pynta, skaffat gran, handlat och gått lättare promenader. Life is assume right now.

 

STOR KRAM OCH TACK FÖR ALLA FINA LYCKOÖNSKNINGAR ♥ /

Tack för att ni kikar in Anki, Kjell och Emla