VARFÖR DU BÖR VÄLJA GLAS FRAMFÖR PLAST – SPECIELLT NÄR DET KOMMER TILL BARN

 (Inlägget har publicerats i samarbete med Jordklok, du hittar alla deras giftfra nappar & nappflaskor HÄR)
 

Igår fick jag hem ett mycket efterlängtat paket från Jordklok. Nu kan vi väl kanske säga att jag är ute i väldigt god tid eftersom det är många månader kvar tills bebis kommer… men.. det är ju så roligt att börja handla! Bland annat hade jag beställt 2 stycken av NUK First Choice+ Glasnappflaska med Naturgumminapp. Jag tänkte här nedanför berätta Varför jag väljer glas framför plast:

Jag skulle inte påstå att jag är 110% plastförbud fanatiker som många föräldrar är när det kommer till diskussionen om total uteslutning av plast. MEN när det kommer till uppvärmning av mat tycker jag att man HELT bör undvika att värma & förvara sin mat i plastburkar. Detta pga. av att alla de skadliga plastämnena som frigörs vid upphettning. Ett av alla skadliga plastämnen heter bisfenol A och är hormonstörande. Man kan tycka det är enkelt, bekvämt och praktiskt att både frakta, värma och äta maten i en och samma låda eller flaska. Men då ska man veta att all plast utsöndrar olika giftiga ämnen, men plastämnena frigörs upp till 90% MER under uppvärmning.

(NUK First Choice+ Glasnappflaska med Naturgumminapp)

Jag har bytt ut alla mina flaskor och matlådor till liknande i glas, men ifall du måste ha maten i en plastlåda är min rekommendation att flytta över maten till en tallrik när du ska värma den i mikron. Detta är såklart extra viktigt när det kommer till barn. Farliga kemikalier och barn hör INTE ihop. De hormonstörande ämnen i t.ex. plast påverkar barn mer än vuxna. Hormonsystemet är under uppbyggnad från fosterstadiet upp till 20-årsåldern vilket gör att små barn är extra känsliga för effekterna av dessa ämnen. Jämfört med vuxna, äter, dricker och andas barn in mycket mer i förhållande till sin kroppsvikt, nästan 7 gånger mer än oss vuxna per kilo/kroppsvikt. Jag tycker det är viktigt att påpeka att detta gäller framförallt vid långsiktighet, d.v.s. det är inte den enstaka gången när barnen på Liseberg äter glass med plastsked, utan det är den totala mängden som barnen utsätts för i sin vardag som kan leda till allvarliga livslånga problem som syns längre fram i livet.

 (Natursutten Glasnappflaska, 2-pack 229kr hos jordklok.se )

Glasnappflaskor av olika sorter eller nappflaskor av rostfritt stål är garanterat helt giftfria och naturliga. Dessa är de bästa och säkraste alternativen. Den 8 mars 2012 kom ett nytt larm om att även de nya nappflaskor i Polypropylen (PP), som enligt förpackningen ska vara helt fria från Bisfenol A (BPA), har visat sig läcka farliga ämnen som eventuellt kan skada barnet.

Ett säkert val är därför nappflaskor i glas eller rostfritt stål. En fördel enligt mig med glasnappflaskorna är att du även ser hur mycket vatten du hällt i, du har inget behov av decilitermått med andra ord. Många föräldrar är oroliga att glas kan krossas och gå sönder och att det finns risk för att barnet skär sig. Men jag måste säga att glasnappflaskorna (även burkar) verkligen är hållbara. Jag har faktiskt testat att slänga min flaska fem gånger från hög höjd ner på olika golvmaterial och det har inte blivit en skråma. Du kan även köpa till silikonskydd som skyddar flaskan. Utöver dessa fördelar, som att den lilla barnkroppen slipper onödiga gifter, så vinner även vår moder jord på att du väljer glas. Glas är ett av vår planets grönaste material och är 100% återvinningsbart.

 
 

 

(NUK First Choice Dinapp i naturgummi, Silikonskydd och Glasnappflaska)

NUK First Choice+ Glasnappflaska med Naturgumminapp

Denna nappflaska är gjord av borosilikatglas och har en antikolik naturgumminapp för ålder 0-6 månader. Du kan även byta ut nappen mot med en större hålstorlek som passar för mjölk och lättare välling. Naturgummi är ett naturligt växtbaserat material som är mjukare och varmare samt mer flexibelt och hållbart. Naturgummi är också mindre attraktivt för bakterier.

NUK First Choice+ är ett system med flaskor som har bredare öppning än vanligt, detta för enklare påfyllning och lättare rengöring. Dinappen är utformad efter moder natur, dvs. formen på moderns bröstvårta under amning. En fördel med glasflaskor med naturgumminapp är att det är helt fri från bisfenoler (BPA), ftalater och PVC.

(Natursutten Naturgumminapp Fjärilsform Ortodontisk)

 

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans med Jordklok

This post has been published in partnership with Jordklok

Kategori: Artiklar Taggar: Därför ska du inte värma maten i en plastlåda, Fördel glasnappflaskor, Giftfria barn, Köp nappflaska i glas istället för i plast, VARFÖR GLASNAPPFLASKOR, VARFÖR INTE PLAST?, nappflaskor i glas och rostfritt stål, nappflaskor i rostfritt stål, nappflaskor utan Bisfenol A (BPA), välja rätt nappflaska för ditt barn;
Jossan:

Så himla intressant läsning, jag har tidigare inte fått något klart svar på varför plast är dåligt. Så tack!! :)

Svar: Hej Jossan! Åh tusen tack själv för din kommentar. Förstår dig helt, ofta pratas det mycket om att Plast t.ex. inte är bra men inte alltid om VARFÖR man bör undvika det, framförallt som jag skrev då vid upphettning. :) Kram Anki
Scandinavian wellness

Anonym:

Hade NUK-flaskorna till dottern och de funkade superbra. Inte en skråma på drygt ett års tid! Hon drack också mycket bättre ur de mjuka naturgumminapparna än silikonnapparna som lite kuriosa.

Svar: Hej! Åh vad roligt att höra! Har ju inte själv hunnit provat dem, så vad glad jag blev över din kommentar. vad bra att jag valde naturgumminapparna, hade en bra känsla med de :)
Scandinavian wellness

Anonym:

Finns det något vetenskapligt stöd för detta?

Svar: Hej! Ja absolut finns en hel del vetenskaplig fakta om detta. Bland annat den här svenska vetenskapliga studien 😊 https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/24978. I denna länk till Naturskyddsföreningen finns även adresser till massa olika studier. http://m.naturskyddsforeningen.se/nyheter/allt-du-inte-vill-veta-om-plast
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: