Midsommartårta med karamelliserad vaniljkräm jordgubbar och rabarberkompott

 

God morgon alla! Nu i dagarna har det både bakats och fotat för att jag ska kunna hinna med och ge er hela 3 stycken fantastiska tårtrecept innan midsommarafton. Alla glutenfria, utan raffinerat socker och med en hälsosam twist. Först ut är denna fantastiska Midsommartårta med karamelliserad vaniljkräm jordgubbar och rabarberkompott!Jag använde mig av frusna bär och rabarber från Polarica till fyllningen och dekorerade med svenska färska jordgubbar. Du kan såklart använda färska rabarber och hallon till kompotten i samma mängd om du har tillgång till det. Säger bara... såååå god och enkel att göra! Eftersom varje varje moment i tårtan kan förberedas flera dagar innan så kräver denna tårta minimal insats på själva midsommarafton där du snabbt lägger ihop lagren och garnerar tårtan.

Hoppas ni gillar recepten! Det första receptet är glutenfritt, mjölkfritt & Paleo. Det andra passar ersom äter sockerfitt som t.ex. LCHF (scrolla längre ner)

 

Midsommartårta med karamelliserad vaniljkräm, jordgubbar och rabarberkompott (mjölkfri, paleo & low carb)

1 tårta

Botten

100 gram kokosolja eller mjölfritt smör

1 dl valfri sötning t.ex kokossocker

3 ägg (vegan? Du kan ta bort äggen och ersätta dessa med 2 tsk fiberhusk som du löser upp i 0,5 dl vatten)

6 dl kokosflingor

Karamelliserad vaniljkräm

2 äggulor

1 dl valfri sötning tex kokosocker

1 msk potatismjöl (alt 1-2 tsk fiberhusk. Visserligen är potatismjöl ren stärkelse, men eftersom mängden du behöver är så liten påverkas ökningen av kolhydrater minimalt)

2,75 dl fet kokosmjölk

1 urskrapad vaniljstång/1 tsk vaniljpulver

1 dl uppvispad kokosgrädde

Rabarberkompott

500 gram Polaricas utvalda rabarber

225 gram Polaricas ekologiska hallon

1 dl valfri sötning

3-4 msk chiafrön

Topping

Vispad kokosgrädde

Färska jordgubbar

Mynta

Gör så här: Botten: Smält kokosoljan/smöret. Rör ihop samtliga ingredienser. Tryck ut i en botten med löstagbar botten. Ställ in i ugnen på 175 grader i 20-25 min. Vaniljkräm: Lägg sötning i en tjockbottnad kastrull. Smält försiktigt på låg värme så det inte bränns. Häll på kokosmjölken och vaniljfrön/vaniljpulver. Rör ihop äggulor med potatismjöl i en rostfri bunke. Koka upp ett vattenbad och lägg i bunken. Häll direkt över kokosmjölken under konstant vispning. Vispa den tjock på låg värme. När den tjocknat kyl ner den och blanda ner 1 dl uppvispad kokosgrädde. Rabarberkompott: Tina rabarber och hallon. Lägg dem ihop med sötning i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop tills rabarbern är helt mjuk och ”löst upp sig”. Tillsätt chiafröna och ta av krämen från plattan. Topping: Lägg först vaniljkrämen på tårtbotten. Därefter rabarberkompotten. Toppa tårtan med ett tjockt lager vispad kokosgrädde (eller annan mjölkfri grädde), färska jordgubbar och mynta. Garnera med rostade kokosflingor och blommor.

 

 

Midsommartårta med karamelliserad vaniljkräm jordgubbar och rabarberkompott (LCHF & Low carb)

1 tårta

Botten

100 gram smör

0,5-0,75 dl valfri sötning tex Ica sötströ

3 ägg

6 dl kokosflingor

Karamelliserad vaniljkräm

2 äggulor

0,5 dl valfri sötning tex Ica sötströ

1 msk potatismjöl (alt 1-2 tsk fiberhusk. Visserligen är potatismjöl ren stärkelse, men eftersom mängden du behöver är så liten påverkas ökningen av kolhydrater minimalt)

 2 dl matlagningsgrädde + 0,75 dl grädde

1 urskrapad vaniljstång/1 tsk vaniljpulver

1 dl uppvispad grädde

Rabarberkompott

500 gram Polaricas utvalda rabarber

225 gram Polaricas ekologiska hallon

0,5 dl valfri sötning tex Ica sötströ

3-4 msk chiafrön

Topping

Vispad grädde

Färska jordgubbar

Mynta

Gör så här: Botten: Smält smöret. Rör ihop samtliga ingredienser. Tryck ut i en botten med löstagbar botten. Ställ in i ugnen på 175 grader i 20-25 min. Vaniljkräm: Lägg sötning och mjölk/grädde i en tjockbottnad kastrull ihop med vaniljfrön/vaniljpulver. Koka upp på låg värme. Rör ihop äggulor med potatismjöl i en rostfri bunke. Koka upp ett vattenbad och lägg i bunken med äggulorna. Häll direkt över gräddmjölken under konstant vispning. Vispa den tjock på låg värme. När den tjocknat kyl ner den och blanda ner 1 dl uppvispad grädde. Rabarberkompott: Tina rabarber och hallon. Lägg dem ihop med sötning i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop tills rabarbern är helt mjuk och ”löst upp sig”. Tillsätt chiafröna och ta av krämen från plattan. Topping: Lägg först vaniljkrämen på kokostårtbotten. Därefter rabarberkompotten. Toppa tårtan med ett tjockt lager vispad grädde , färska jordgubbar och mynta. Garnera med rostade kokosflingor och blommor. 

 

 

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera i samarbete med Polarica

 

This post has been published in partnership with Polarica

 

Kategori: MAT Taggar: Glutenfri midsommartårta, Glutenfri mjölkfri tårta midsommar, Midsommartårta LCHF, Midsommartårta Paleo, Midsommartårta low carb, Midsommartårta med karamelliserad vaniljkräm jordgubbar och rabarberkompott, Midsommartårta utan raffinerat socker, Mjölkfri midsommartårta, Rabarberkompott tårta, Tårta recept utan mjölk sockerfri gluten, Tårta sockerfri glutenfri mjölkfri Paleo Lchf sommar, sockerfri glutenfri midsommartårta, sommar tårta med rabarber och jordgubbar, tårta med vanilj och jordgubbar;
Linnéa - The Hungry Gosling:

Så fin den ser ut :)

Svar: Åh men tusen tack finaste Linnea! :) Hoppas du får en fin midsommar!
Scandinavian wellness

ANNAWII ♥:

Åh så vacker!

Svar: Ha ha tusen tack fina! hoppas du får en fin midsommar!
Scandinavian wellness

Charlotte Uleskog:

Så fint att dekorera med blommor :) Är själv lite feg där och vill gärna googla och hitta ätbara blommor. Men klart en ros förstår nog de flesta att de inte ska äta upp.. hihi

Svar: Hej Charlotte! Ha ha ja det klart! Rosor (vilda), penséer viol är några ätbara blommor. jag brukar göra så att köper jag rosor i affären så sticker jag ner stjälken i ett sugrör som jag för ner i tårtan, så behöver den inte komma i kontakt med det som ska ätas :). hoppas du får en fin midsommar!
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: