Ljuvlig citronmousse på kokosgrädde och banan

(Lovely lemon mousse with coconut cream, for english text scroll down) 
 

Sådana här varma dagar vill jag bara äta 3 saker; gröna smoothies, glass och den är ljuvliga citronmoussen som jag serverar riktigt kall, medan jag drömmer mig bort till vita stränder i solstolen. För det mesta använder jag citron av en enkel anledning; för att den är helt ljuvlig att ha i efterrätter. Men visste du att citronen även stärker ditt immunförsvar och har en läkande effekt på skador som orsakas av fria radikaler? Citronen har varit uppskattad för sina läkande egenskaper sedan urminnes tider. De gamla egyptierna använde den som potensmedel och som medicin mot bland annat feber. Antikens greker och romare använde frukten för att hålla insekter och bakterier borta från maten. Än idag i såväl Asien som Latinamerika blir man som turist uppmanad att spruta citronsaft på maten, för att minska risken att bli magsjuk. Det ligger en viss sanning i detta, citronen har antibakteriella egenskaper och en renande effekt på blodet. Men framförallt är den rik på C-vitamin och bioflavonoider som förstärker vitaminets effekt. C-vitaminet och bioflavoniderna är särskilt nyttiga för väggarna i kroppens minsta blodkärl, kapillärerna. Dessa förser cellerna med syre och näringsämnen och ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner. Så dessa fakta kan du ju ha i åtanke när du slevar i dig denna fantastiska citron mousse i solen. Ha en riktigt underbar kväll alla!

 

These kinds of crazy hot days I just want to eat three things; green smoothies, ice cream and this lovely lemon mousse that I serve ice cold, while I dream about  white beaches . For the most part, I use lemon for one simple reason; because it’s completely lovely having in desserts. But did you know that lemon also strengthens your immune system and has a healing effect? Lemon has been valued for its healing properties since ancient times. The ancient Egyptians used it as potency means and as medicine against diseases including fever. Ancient Greeks and Romans used the fruit to keep insects and bacteria away from the food. Even today, in both Asia and Latin America will tourist be asked to spray lemon juice on the food, to reduce the risk of stomach flue. There is some truth in this, the lemon has antibacterial properties and a cleansing effect on the blood. But above all, it’s rich in vitamin C and bioflavonoids which enhances the vitamin's effect. Vitamin C and bioflavoniderna is particularly useful for the body's smallest blood vessels, the capillaries. These supply the cells with oxygen and nutrients and increase the body's ability to bring poisonous toxins out of the body. So this facts, you can of course keep in mind when you ladles in you this amazing lemon mousse tonight. Have a really great evening everyone!

 
 

Ljuvlig citronmousse på kokosgrädde

1 ekologisk citron (saften + rivet skal)

2 frysta bananer

2 msk kokosolja

1 burk kokosgrädde (alt 2, 5 dl laktosfri vispgrädde eller 4 dl blötlagda och skalade mandlar för raw variant)

0,75 dl valfri sötning jag använde kokossocker

0,5 krm salt

Topping

Glutenfria digestivekex, kokosflingor, pistagenötter

Lägg de skalade bananerna i frysen i minst 2 timmar, gärna längre (jag har alltid ett gäng liggandes där). Skopa ur det övre gräddlagret från den kylskåpskalla burken med kokosgrädde (ställ gärna in visparna och skål i kylen 1 timme innan för bästa resultat). Riv i citronskal och saften av 1 ekologisk citron. Tillsätt kokossocker och kokosolja. Vispa tills grädden/moussen är luftig. Mosa bananerna fint och rör i. Häll upp i fyra koppar och ställ kallt (gärna i frys)  i minst 30 min. Toppa med kex kokosflingor och pistagenötter.

Lovely lemon mousse with coconut cream

1 organic lemon (juice + zest)

2 frozen bananas

2 tbsp coconut oil

1 can of coconut cream (or 1 cup lactose free whipped cream or 2 cups soaked and peeled almonds for raw version)

3/4 cup+ 1 tbsp coconut sugar

salt

Topping

Gluten-free digestive biscuits, coconut flakes, pistachios

Add the peeled bananas in the freezer for at least 2 hours, preferably longer (I always have a bunch lying in the freezer). Scoop out the coconut cream (the top layer not the water) of the refrigerator cold can (set the beaters and the bowl in the refrigerator one hour before for best results). Grate lemon zest and juice of 1 organic lemon in the bowl. Add the coconut sugar and coconut oil. Whisk until the cream / mousse is airy. Mash the bananas finely and stir in. Pour into four cups and refrigerate for 30 minutes. Top with biscuits, coconut flakes and pistachios. 

 
Kategori: MAT Taggar: citron mousse paleo, citron mousse recept, mousse kokosgrädde, nyttig citronmousse, sockerfri citron mousse, vegansk citron mousse, vegansk mousse;

Liknande inlägg

Silja:

Detta ser ju helt ljuvligt ut! Och wow, det visste jag inte om citron att man blev SÅ frisk av det. Borde man äta/dricka och använda oftare!:)

Svar: Hej silja! Åh men tusen tack fina! Nä det pratas inte så mycket om citronens Hälsoegenskaper trots att den är grym! Som du sa, vi får försöka äta och dricka av den lite oftare 😊
Scandinavian wellness

AngelicasVärld:

Men det där såg ju helt ljuvligt ut!

Svar: Ha ha tusen tack! Ja den är verkligen inte dum. Farligt god faktiskt 😂😂😊
Scandinavian wellness

Sebastian Vickman:

Det låter riktigt fräscht och uppfriskande. Klaffar verkligen med deg kroppen skriker efter i den här värmeböljan!!

Svar: Ha ha ja precis! Är riktigt gott sådana här dagar. He he vi är väl inte riktigt vana med att det går från 11 plus och regn till rena Maldiverna värme. :)
Scandinavian wellness

birgitmaria:

Lät riktigt gott. Citron är ju bara så fräscht och gott!

Svar: Hej Birgit! ja visst är den! Älskar citron, syrligt och fräscht som du skriver .)
Scandinavian wellness

Malin:

Gud vad gott!! :D

Svar: Tusen tack Malin. 💕❤💕❤💕
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: