GRÄDDIG RAW MIDSOMMARTÅRTA (VEGAN)

(Creamy raw summer cake, for english text scroll down) 
 

Den här smaskiga och enkla sommartårtan är perfekt nu på midsommar! Helt utan raffinerat socker, mejeriprodukter, sädesslag (gluten) och ägg. Ändå är den helt galet god! Tårtbakning kan verka både tidskrävande och krångligt, men då har du inte testat den här. Du gör den i enkla steg som tillsammans inte tra mer än 30 minuter att göra (utan blötläggnings- och frystid). Till moussen/fyllningen använde jag färska jordgubbar. Men du kan naturligtvis använda samma mängd frysta. Även om kakan är sötad med kokossocker  och torkad frukt så innehåller tårtan fullt av råa (otillagade) enzymer, antioxidanter och vitaminer från bären och nötterna. Dessutom innehåller kokossmöret nyttiga fetter. Sjukt god-sjukt nyttigt! Så njut med extra gott samvete!

This yummy raw and easy summer cake is without no refined sugar, dairy products, grains (gluten), nuts and eggs. Yet it is soooo  good! For the mousse / filling, I use frozen organic strawberries from Polarica. But you can of course use the same amount fresh strawberries. Scroll down for recipe

Gräddig raw midsommarstårta

Botten:

3,5 dl nötter (förslag: valnötter, hasselnötter)

12 st. färska dadlar (alt torkade aprikoser, mullbär eller russin)

1 msk ekologisk kallpressad kokosolja

1 krm salt

1/2 tsk mald kardemumma

1/2 tsk kanel

1krm vaniljpulver

Fyllning

2 mogna avokado

500 gram färska jordgubbar 

0,75- 1 dl kokosocker

1-2 msk rödbet juice (för intensivare färg, kan uteslutas)

1 dl Macadamianötter

1 dl mjukt kokossmör (du kan även eget genom att köra 3 dl blötlagda kokosflingor i matberedaren eller high speed blendern)

1 1/2 tsk pressad citron

1/2 tsk äkta vaniljpulver

Till dekoration:

Färska jordgubbar

Blommor

Förberedelse: Blötlägg macadamianötter och kokosflingor (om du väljer att göra eget kokossmör) minst 5 timmar innan, gärna dagen innan. Häll bort allt blötläggningsvatten innan användning. Botten: Blötlägg dadlar och nötter i fingervarmt vatten ca 1h, häll sedan av vattnet till en annan bunke. Kör ingredienserna till botten ihop med havssalt och kryddor,  i en matberedaren.  Kör tills det blir en smet. Späd eventuellt med lite blötläggningsvatten om det känns för torrt. Tryck ut degen jämt och gör en hög kant i en springform med avtagbar botten. Ställ i kylen. Fyllning: Mixa alla ingredienserna till fyllningen till en slät smet, smaka av med kokosocker. Häll fyllningen över botten. Ställ kallt minst 5 timmar. Dekorera tårtan över hela ytan innan servering med färska eller tinade bär och blommor. Kakan går att förvara i frysen under längre tid! Ta bara fram i god tid innan servering få att den hinner tina.

 

Creamy raw summer cake

Bottom:

1.75 cup nuts (suggestions: walnuts, hazelnuts)

12 pcs. fresh dates (or dried apricots, mulberries and raisins)

1 tbsp organic cold pressed coconut oil

1 pinch of salt

1/2 teaspoon ground cardamom

1/2 teaspoon cinnamon

1krm vanilla powder

Filling

2 ripe avocado

500 grams strawberries (room temperature)

0.5 cups coconut sugar

1-2 tbsp beetroot juice (for intense color, can be omitted)

0.5 dl Macadamia nuts

0.5 cups of tbsp soft coconut butter (or do your own by running 1,5 cups soaked coconut flakes in a food processor or high speed blender)

1 1/2 teaspoons lemon juice

1/2 teaspoon pure vanilla powder

For decoration:

Fresh strawberries

Flowers

Preparation: Soak the macadamia nuts and coconut flakes (if you choose to make own coconut butter) at least 5 hour, preferably the day before. Pour off all soaking water before use. Bottom: Soak the dates and nuts in lukewarm water about 1 hour, then pour the water into another bowl. Run the ingredients to the bottom together with sea salt and spices in a food processor. Run until it becomes a dough. Add a little soaking water if it feels dry. Press the dough evenlyin in a springform pan with a removable bottom. Set in the fridge. Filling: Mix all ingredients for the filling until it’s smooth, season with coconut sugar. Pour the filling over the bottom. Refrigerate at least for 5 hours. Decorate the cake just  before serving with fresh or thawed berries and flowers. The cake can be store in the freezer  for a long time! Just let the cake get some time to thaw before serving.

Kategori: MAT Taggar: Glutenfri midsommartårta, glutenfri mejerifri nöt fri äggfri sommar midsommar tårta, raw sommar tårta, raw sommar tårta jordgubbar, tårta utan ägg midsommar, vegansk midsommar tårta, vegansk sommar tårta;

Liknande inlägg

JUNITJEJ:

Vilken vacker tårta!

Svar: Åh men tusen tack, vad glad jag blir! :) Hoppas du får en riktigt fin midsommar :)
Scandinavian wellness

Linnéa - The Hungry Gosling:

Åh så god den ser ut! Verkligen jättefin tårta! :)

Svar: Åh vad glad jag blir! Tusen tack! Hoppas du får en riktigt fin midsommar :)
Scandinavian wellness

Inez:

Så otroligt vacker!! <3

Svar: Hej Inez! ha ha tusen tack! Vad gullig du är ;) Hoppas du får en riktigt fin midsommar :)
Scandinavian wellness

Anonym:

Ser så god ut! Men ska det vara dl eller msk av kokos smöret?😃

Svar: Hej! Ha ha 1 dl! Ska genast gå in och ändra det! :) Hoppas du hade en fin midsommar kram Anki
Scandinavian wellness

Svart-Stina:

Wow, vilket konstverk till tårta! Tänkte göra en tårta ikväll, nu när jag ser din så tror jag har ändrat mig när det gäller dekorationen. Måste ha rosor jag också :) Och kanske några smultron eller jordsgubbsblommor...

Svar: Haha ja det är aldrig fel med rosor. Hoppas du hade en riktigt fin midsommar := )
Scandinavian wellness

Sanna:

Jättefin tårta! Kika gärna in min blogg också!

Svar: Tusen tack <3
Scandinavian wellness

Lucky:

Men WOW vilken fin tårta och den ser hur god ut som helst!

Svar: Åh men tusen tack fina Lucky <3
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: