Hälsosamma Petis choux-semlor utan mjöl och raffinerat socker

(Healthy Petis-choux buns without flour and raffined suger, for english text scroll down) 

Hej alla därute! Snart är det Fettisdagen, har ni provat att göra några semlor? Förra året bakade jag semlor för första gången och lovade mig själv att aldrig mer köpta. Petis choux-semlor är en liten glutenfri lyxbakelse som är inspirerad av dess större kompis semlan. De är så lättätna, små och söta att man lika gärna kan ta två. Jag provade även att göra en egen mandelmassa utan all raffinerat socker som finns i butikerna. Så gott! Denna semla variant är gjord på mandelmjöl och kan även göras mjölkfria. Till skillnad mot de traditionella semlorna innehåller dessa mycket mindre kolhydrater och bidrar omättade fetter, mineraler som kalium, järn, magnesium och E-vitamin. Så det finns många anledningar att välja dessa små raringar.  

Psst.. ett tips är att klicka ut degen i små mazarin formar. Så blir det perfekta små semlor.

Hello everybody! Petis-choux ”semlor” are a little swedish gluten-free luxury pastry, that is inspired by its bigger buddy the swedish ”semla”. They are so small and cute that you might as well take two of them. This Petis-choux variant is made with almond flour and coconut milk, which makes them both flour and dairy-free. Unlike the traditional ”semla” this ones containsmuch less carbohydrates and contributes with unsaturated fats, minerals such as calcium, iron, magnesium, and vitamin E.

 

Hälsosamma Petis choux-semlor utan mjöl och raffinerat socker

Ca 10 små eller 3 stora semlor

2 ägg + en äggvita

3 msk kokossocker (eller annan valfri sötning i samma mängd)

1,25 dl fet kokosmjölk

50 gram smör eller kokosolja (alt mjölfritt smör)

1 dl mandelmjöl

1 dl tapioka stärkelse (eller potatismjöl/majsstärkelse, du kan även byta ut till mer mandelmjöl)

2 msk kokosmjöl

0,5 dl physlium husk

2 tsk bakpulver

3 tsk kardemumma

Mandelmassa:

0,5 dl fet kokosmjölk eller vispad grädde

10 färska dadlar

100 gram mandlar (blötlägg mandlarna i vatten över natten och skala dem sedan så får mandelmassan en ljusare färg)

2 msk kokosocker (eller annan valfri sötning i samma mängd)

+ plus en del av ”urgröptet” av semlorna

Ev. 2-3 droppar bittermandelessens

Fyllning:

1 burk kokosgrädde eller 2,5 dl vanlig grädde

vaniljpulver

Smält smöret/kokosoljan. Vispa ägg och kokosocker kraftigt. Häll i kokosmjölken och fortsätt vispa. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting. Låt degen stå och svälla 15 minuter. Klicka ut och forma 10 små bollar (jag la degen i 10 små mazarin formar). Grädda i ca 15-25 minuter på 175 grader (välj tid beroende på om du gör dem små eller större). Låt svalna på galler. Kärna ur dadlarna. Lägg samtliga ingredienser i en mixer och kör tills det blir en grynig massa. Skopa ur det övre gräddlagret från de kylskåpskalla burken med kokosgrädde och tillsätt sötning och vaniljpulver (eller vispa vanlig grädde med vanilpulver). Vispa tills grädden är luftig. Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och grädde, på med locket. taaadaaaa..klart!

 

Healthy Petis-choux buns without flour and refined suger

About 10 small or 3 large

3 tbsp coconut sugar (or other optional sweetening the same amount)

125 ml coconut milk fat

50 grams of butter (preferably ghee) or coconut oil (or flour-free butter)

1/2 cup almond flour

1/2 cup tapioca starch / flour (or potato flour / corn starch, you can also replace the more almond flour)

2 tbsp coconut flour

3 tbsp physlium husk

2 tsp baking powder

3 tsp cardamom

Marzipan:

3 tbsp fat coconut milk

10 fresh dates 

100 grams of almonds (soak the almonds in water overnight and peel them)

2 tbsp coconut sugar (or other optional sweetening the same amount)

Ev. 2-3 drops of bitter almond essence

Filling:

1 can of coconut cream (or regular cream)

vanilla powder

Melt the butter or coconut oil. Whisk eggs and coconut sugar significantly. Pour in the coconut milk and continue whisking. Mix the dry ingredients and pour in the batter. Stir everything together. Let the dough stand and swell for 15 minutes. Click out and form 10 small balls (I put the dough into 10 small mazarin molds). Bake for about 15-25 minutes at 350 F (choose time depending on whether you make them small or larger). Let cool on a rack. Mix the ingredients for the marzipan. Scoop out the top cream from the refrigerator cold can of coconut cream and add sweetening and vanilla powder . Whisk until the cream is airy. Cut a lid of the buns and top with marzipan and coconut cream, put on the lid. taaadaaaa ..!

Kategori: MAT Taggar: lchf semla recept, mjölk mjölfria semlor recept, mjölkfria semlor, mjölkfria semlor recept, mjölkfritt semlor, nyttiga semlor recept, nyttigt semle recept, paleo semlor recept, semlor mandelmjöl recept, semlor recept utan socker, semlor utan mjöl recept, små semlor recept, sockerfria semlor recept;
Anonym:

Det ser gott ut!!! Tack för receptet!!!

Svar: Hej! Åh men tack, det var roligt att höra. Tack för att du kikar in 😄 😊 Hls Anki
Scandinavian wellness

FrökenTV, bloggen om tv och film:

mumsigt

Svar: Åh tack! Ja se är inte alla dumma
Scandinavian wellness

MALINDENISE:

Dem ser fantastiskt goda ut! :)

Svar: Tusen tack gulliga du ❤️❤️❤️❤️😊😊😊
Scandinavian wellness

Frida:

Vad goda de ser ut!
Tror du man kan byta ut kokosmjölken i själva bullarna mot något annat?
Tack på förhand :)

Svar: Hej! Absolut! Man kan byta ut dem mot antingen matlagningsgrädde /fet mjölk eller tex mandelmjölk ifall man vill ha mjölk fritt 😊👍
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: