SCANDINAVIAN WELLNESS GLUTENFRIA MJÖLBLANDNINGAR

Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥
 
TIPS OCH TRIX

Varför ska man egentligen göra sina egna mjölblandningar m och varför duger inte de färdiga mixarna i affären? Det finns 3 riktigt bra anledningar varför du bör göra din egen mjölmix.

1.Du får betydligt mer näringsrika bröd. De flesta glutenfria mixar innehåller inget vidare näringsinnehåll.(vissa innehåller tex förtjockningsmedel, raffinerad stärkelse, skummjölkspulver, druvsocker och vanligt vitt socker)

2. Smaker, texturer och konsistens på bakverket blir otroligt mycket bättre när du använder egen  mjölblandning.

3. Priset. Det blir betydligt mer förmånligare (du blandar ut de dyra mjöl sorterna med billigare och du kan skapa ditt eget ekologiska mjöl.

VÄLJ MELLAN: Mjölblandning Ljus. Mjölblandning Mörk, Mjölblanding LCHF/PALEO,Mjölblandning Kakor och Pannkakor, Mjölblandning för Bullar, Mjölblanding för Pizza & Tortillas och

OLIKA GLUTENFRIA MJÖLBLANDNINGAR .....................................................................

MIN LJUSA MJÖLBLANDNING 

2 dl ljust teffmjöl (alt durramjöl)

2 dl ljust rismjöl

1 dl bovetemjöl

1 dl havremjöl (GF)

2 dl majsstärkelse

2 dl potatismjöl

MIN MÖRKA MJÖLBLANDNING 

2 dl mörkt teffmjöl

2 dl bovetemjöl

2 dl ljust rismjöl 

1 dl Durramjöl

2 dl majsstärkelse

1 dl potatismjöl

LCHF/PALEO MJÖLBLANDNING 

6 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjöl

1 dl kokosflingor

1 dl pofiber

MJÖLBLANDNING FÖR KAKOR OCH PANNKAKOR (småkakor, muffins och pannkakor)

2 dl ljust rismjöl

2 dl havremjöl (GF)

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

3 dl potatismjöl

3 msk majsstärkelse 

MJÖLBLANDNING FÖR BULLAR

4 dl ljust rismjöl

1 dl havremjöl (GF)(alt samma mängd rismjöl)

1 dl madelmjöl

1 dl kokosmjöl

2 dl potatismjöl

1 dl majsstärkelse

MJÖLBLANDING FÖR  PIZZA OCH TORTILLAS

2 dl ljust rismjöl

2 dl fullkorns rismjöl

1 dl bovetemjöl

3 dl majsmjöl

 2 dl majsstärkelse 

(OBS Förvara gärna mjölblandingarna i stora genomskinliga glasburkar med lock för bästa resultat) 

MiINA  BÄSTA GLUTENFRIA BAK TIPS:

1: Glutenfria degar ska vara rejält kletiga men inte rinniga. Blir degen för rinnig kommer brödet behöva extra lång tid i ugnen. Är degen inte kletig (utan mer som en vanlig deg på vetemjöl) så kommer brödet bli torrt och tråkigt. Låt gärna degen vila i 10 min innan du avgör konstisens då glutenfria degar gärna sväller och suger åt sig. Kika på efter 10 min och tillsätt ev. lite mer vatten/mjöl åt gången tills du når rät konsistens.

2 Använd hellre lite för kallt vatten till jästen: När du bakar med jäst är det viktigaste att man inte dödar jästsvamparna och det undviker man genom att inte värma degvätskan till mer än 37°C för vid 40°C dör jästsvamparna och ditt bröd kommer bli platt och kompakt. Det vanligaste felet är att man inte rör om i degvätskan när man värmer på den så att det blir för varmt i botten utan att man märker det och sedan när man häller över degvätskan över jästen så dör den. (har själv gjort detta ett flertal gånger, man stoppar ner fingret och så tror man att det har rätt grader). Om degvätskan blir kallare än 37°C gör inte så mycket men jästiden förlängs så man kan behöva lägga på en hel del tid på jäsningen. Se därför alltid till att du har lite tidsmarginal när du bakar. Brödet ska jäsa i rumstemperatur, ca 20°C.

3.  Prova att jäsa degen i mjölade jäskorgar, eller durkslag med mjölad bakduk. Då jäser bröden på höjden istället för bredden och längden. Du riskerar annars att få ett platt bröd.

4. Längre gräddningstid: Glutenfria bröd innehåller ofta mycket vätska vilket gör att de kräver längre gräddningstid. Det är svårt att övergrädda glutenfria bröd, så om du märker att brödet blir undergräddat prova att lägga på 10 minuter nästa gång alternativt höj värmen något på ugnen.

5.  Blir brödet degigt har de helt enkelt inte gräddats tillräckligt; Detta är svårt eftersom det skiljer en hel del mellan olika ugnar. Mitt tips är att ta ur brödet och testa om brödet är färdiggräddat genom att knacka på undersidan. Ger det ett dovt och ihåligt ljud är det dags att ta ut brödet ur ugnen. Annars gräddar du 10 min till. Låt även brödet svalna helt innan du skär i det, då glutenfritt bröd är känsligt, skär du i det när det är varmt kan brödet bli kletigt och i hoptryckt i mitten.

6. För fin yta: För fin yta på brödet kan du lägga in en liten plåt på ugnens botten. När du lägger in brödet kan du lägga i par msk kallt vatten eller 2 isbitar. Stäng sedan snabbt ugnsluckan. Då bildas ånga och brödet får en fin och god skorpa.

7. Glutenfria bröd blir torrare snabbare: Så är tyvärr den tragiska sanningen. Så gör du stora satser är det bättre att skiva upp brödet när det svalnat helt och lägga in i frysen. Plocka upp brödskivor efter behov.

8: Våga misslyckas: Att baka Glutenfritt kan vara lite svårt innan man lär sig. Vad är det värsta som kan hända?

 

TÅRTBOTTEN 

2,5 dl av mjölblandning för tårtbotten 

4 st ägg

2 dl kokossocker

1 tskbakpulver


3 msk grädde/ alt kokosgrädde

Gör så här:* Blanda mjöl och bakpulver. Om du * Vispa ägg och socker vitt och pösigt.  Det ska vispas länge, längre än du tror.* Tillsätt mjölblandningen och grädden, rör om.* Häll i form (ca. 24-26 cm i diameter) och grädda i 175 grader i ca. 30 minuter. Har lätt för att bli bränd, brukar täcka med bakplåtspapper när halva tiden gått.

 

Kategori: MAT Taggar: Glutenfria mjölblandningar, Göra egna mjölblandningar, Mjölblandningar till bröd kakor muffins, glutenfria baktips, tips baka glutenfritt, tips glutenfritt bröd;
Health by Nina:

Tack för bra tips. Jag håller själv på att experimentera med glutenfritt bröd, och mjölmixerna var ett bra tips som jag ska ta till mig. :)

Svar: Hej Nina! Åh vad roligt att höra! Ja de är verkligen kanon bra! Man slipper använda sju olika påsar resultatet blir verkligen kanon bra varje gång. ha ha lovar, har testat en hel del :)
Scandinavian wellness

Anonym:

Hej Anki, vilken mix lämpar sig bäst för sconesen? Det låter som att man kan ta vilken som, som du har skrivit!

Svar: Hej! Det står min ljusa mjölblandning till scones dvs den första MJÖLBLANDNING LJUS :) kanske skrev lite otydligt. Men egentligen kan man faktiskt använda vilken sort som helst, den grova om man vill ha gröve frallor och den till LCHF om man vill ha mindre kolhydrater hls Anki
Scandinavian wellness

Petra:

Hej. nu har jag letat som en toking, hittar inte slutreceptet på tårtbotten med din mjölmix? Tänkte skulle baka en tårta i helgen och ville prova den. Har du möjligtvis möjlighet att skriva vart jag hittar den, ska även köpa youghurten i dag och prova pannkakorna igen :) Ha det gott!

Svar: Hej! Här kommer receptet : 😊
4 st ägg 2 dl socker 
1 tskbakpulver
 2 dl av min mjölmix 2 msk grädde/ alt kokosgrädde Gör så här:* Blanda mjöl och bakpulver. Om du * Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Det ska vispas länge, längre än du tror.* Tillsätt mjölblandningen och rör om.* Häll i form (ca. 24-26 cm i diameter) och grädda i 175 grader i ca. 30 minuter. Har lätt för att bli bränd, brukar täcka med bakplåtspapper när halva tiden gått.
Scandinavian wellness

emmaaah från norrbotten =) :

bra tips =)


ha en bra dag

Svar: Åh men tack! vad roligt att höra!
Scandinavian wellness

Kristin Granli:

Hei, så bra med olika miksar. Men punkt 7 är jag inte enig i. Om du använder bra bindmedel så kan du göra bröd som håller sig mjuka och goda i flera dagar. Mina favoriter är att använda både psyllium och xanthangummi i bröden, det gör hållbarheten och konsistensen så mycket bättre.

Svar: Hej Kristin! Haha ja men det är sant, det går allt att få mjukt och gott glutenfritt bröd som håller. ;) Dock så håller det sällan lika bra i konsistens och mjukhet som vanligt bröd bakat på vete. Så jag brukar ändå rekommendera att frysa in och hellre ta upp. Men håller helt med dig Psyllium och xanthagummi är grymma för hållbarheten i glutenfri bakning :)
Scandinavian wellness

Åsa:

Jag har precis provat din mjölblandning till mitt eget pannkaksrecept och vill säga ett stort TACK! Äntligen smakar pannkakorna lika bra som innan jag började äta glutenfritt. :-) Nu måste jag prova dina andra blandningar också!

Svar: Men hej Åsa! Tusen tusen tack! <3 Du får ursäkta för väldigt sent svar men jag har haft en väldigt tuff period och valde därför att ha bloggen vilandes i sommar. Tanken är att starta upp bloggen igen nu på måndag. := ). Tack för din gulliga kommentar 😊
Scandinavian wellness

Maria:

Hej
Hlär hittade jag ju mjölblandningar. Kanon !!!!
Tack

Svar: Välkomen! Tack <3
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: