Kantarellsoppa med jordärtskockor och timjan



4 portioner
400 gram kantareller
50 gram smör (alt mjölkfritt smör)
1 st vitlöksklyfta
3 st shalottenlökar
4 jordärtskockor, normalstora
1 dl potatismjöl
2 dl torrt vitt vin
8 dl kokhett vatten
2 stycken svampbuljongtärningar eller motsvarande mängd valfri fond
0.5 tsk salt
2 citronpeppar
3 dl laktosfri vispgrädde ( alt havregrädde)
några kvistar färsk timjan
Skala och hacka lök, vitlök och jordärtskockor fint. Smält smöret och fräs lök, svamp och jordärtskockorna tills vätskan nästan kokat in. Strö över potatismjölet och rör om. Häll på vin och vatten (gärna kokhett) och smula i buljongtärningarna/fonden. Låt småputtra ca 15 minuter under lock. Mixa med en stavmixer eller vanlig mixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Tillsätt mjölken och grädden och värm upp soppan på nytt. Dra av bladen från kvistarna från timjan. Krydda med salt och peppar. Bryn ev små kantareller i smör och strö ut dem över soppan, gärna direkt på tallrikarna, garnera med färska örter. Servera gärna med varma glutenfria smörgåsar till.

Chanterelle soup with artichokes and thyme
4 servings
400 grams chanterelles
50 grams of butter
1 pc garlic clove
3 pcs shalottenlökar
4 artichokes, normal-sized
1/2 cup potato flour
1 cup dry white wine
4 cups boiling water
2 pieces of mushroom bouillon cubes or the equivalent amount of any fund
0.5 tsp salt
2 lemon pepper
1 1/2 whipping cream lactose free
a few sprigs of fresh thyme
Peel and chop the onion, garlic and artichokes finely. Melt the butter and fry the onions, mushrooms and artichokes until the liquid is almost absorbed. Sprinkle potato flour and stir. Pour in the wine and water and crumble in the stock cubes / fund. Let simmer for about 15 minutes under the lid. Blend with a stick blender or regular blender. Pour the soup back into the saucepan. Add the milk and cream and heat up the soup again. Pull the leaves from the twigs of thyme. Season with salt and pepper. Fry small chanterelles in butter and scatter them over the soup, preferably directly on the plates, garnish with fresh herbs. Serve with warm gluten-free sandwiches.
Minst sagt trevligt, och så himla snyggt också :-D