Lingonmousse tårta med kolakräm och pepparkaksbotten (Raw, Glutenfri och utan raffinerat socker)

(Lingonberry moussecake with caramel cream and gingerbread bottom (Raw, Gluten-free and without refined sugar)

 

Dregel… alla dessa tårtor… de får mig ju att dregla värre än Homer Simpson. Den sista tiden har jag bakat ett helt gäng med olika tårtor som alla passar bra till jul. Den ena godare än den andra, vilket såklart skapar ett enormt lyx problem när jag ska välja vilken tårta jag ska ha på julbordet. Hmm… Svaret är relativt enkelt; en modern kvinna i dagens samhälle ska inte behöva nöja sig med endast en tårta, utan hon har rätt att prova sig fram och hur många tårt partner hon vill ha. (obs rekommenderar detta endast i val av tårta och inte vid val av partners där det kan lätt uppstå komplikationer). Jag väljer ALLA tårtor!

 

Drool ... all these cakes ... they make me the drooling worse than Homer Simpson. I baked a whole bunch of different cakes the last few weeks, which all fits very well for Christmas. One cake better than the other, which of course creates a huge luxury problem when I must choose which cake I should have on the Christmas table. Hmm ... The answer is relatively simple; a modern woman in today's society shouldn’t have to settle for only one cake, she has the right to try things out and how many cakepartners  she want to have. (I recommends this only in the choice of cake and not the choice of partners which may easily occur complications I choose ALL cakes!

 

Denna tårta blev verkligen himmelsk god! Lyssna bara, krispig pepparkaksbotten mot fluffig mousse på kokosgrädde samt ett lager av ljuvlig söt kolasås. Kombinationen av de sura lingonen mot den söta kolasåsen är verkligen helt magisk! Jag är en riktig sucker för tårtor, att denna skönhet dessutom är vegansk, enkel att göra och full av nyttigheter gör mig nästan tårögd av lycka! Lingon är verkligen mitt favoritbär nu till jul. De är otroligt vackra att dekorera med och ger denna tårta en härlig julkänsla.

 

This cake was really quite amazing! Just listen, crispy gingerbread bottom against fluffy mousse on coconut cream and a layer of delectable sweet caramel sauce. The combination of the sour lingonberries against the sweet caramel sauce is absolutely magical! I'm a real sucker for cakes, that this beauty is also vegan, easy to make and full of goods just makes me so happy! Lingonberry is really my favorite berries now for Christmas. They are incredibly beautiful to decorate with, and gives this cake a lovely Christmas spirit

 

 

Lingonmousse tårta med kolakräm och pepparkaksbotten (Raw, Glutenfri och utan raffinerat socker)

Botten:

3 dl paranötter eller mandlar (mandel fungerar också bra)

10 färska urkärnade dadlar

1,5 dl kokosflingor

en nypa vaniljpulver

3 msk kokosolja

3-4 tsk pepparkakskrydda

Kolakräm:

1 dl valnötter

1 dl dadlar

1 dl äkta lönnsirap

Fyllning:

2 burkar kokosgrädde (Helt raw? Byt ut kokosgrädden mot 4 dl blötlagda cashewnötter & 2 frysta bananer)

2 avokado

2 dl Ekologiska Lingon

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver

1 dl kokosocker

Topping:

1 dl Ekologiska Lingon

 

Botten: Lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Mixa ihop till en kladdig smet, använder du torkade eller mjuka urkärnade dadlar kan du behöva tillsätta en skvätt vatten när du mixar. Bäst blir det om du använder färska dadlar som man ofta kan hitta i fruktdisken. Smaka av och tillsätt eventuellt mer pepparkakskrydda.  Tryck ut i en form med lös avtagbar botten. Ställ in i frysen. Kolakräm: Lägg valnötter och dadlar i blöt i en timme. Häll av vattnet. Lägg valnötter, dadlar och lönnsirap i matberedaren och mixa till kräm. Bred kolakrämen försiktigt över botten. Fyllning: Mixa avokadon slätt. Skopa ur det övre gräddlagret från de kylskåpskalla burkarna med kokosgrädde och tillsätt sötning, de urskrapa vaniljfröna och vaniljpulver. Vispa tills grädden är luftig.  Blanda i lingonen och avokadon. I fall du vill ha tårtan mer rosa så mosa några av lingonen så saften kommer ut. Häll kokosgrädden i formen och använd en slickepott för att jämna ut kanterna. Ställ in tårtan i frysen i minst 3 timmar (eller i ett riktigt kallt kylskåp). Tina tårtan i 45-60 min innan serveringen. Toppa med ekologiska lingon och jul blommor.

 

 

Lingonberry moussecake with caramel cream and gingerbread bottom (Raw, Gluten-free and without refined sugar)

Bottom:

1 2/4 cups brazil nut or almonds

10 fresh pitted dates

1/2 cup coconut flakes

a pinch of vanilla powder

3 tbsp coconut oil

3-4 tsp gingerbread spice

Caramel Cream:

1/2 cup walnuts

1/2 cup dates

1/2 cup real maple syrup

Filling

2 cans of coconut cream (Completely raw? Replace the coconut cream with 2 cups of soaked cashewsnuts & 2 frozen bananas)

1 cup organic lingonberries

2 avocados1 vanilla pod

1 tsp of vanilla powder

1/2 cup coconut suger

Topping

1/2 cup Polaricas organic lingonberries

 

Bottom: Add all ingredients in a food processor.Mix together into a batter, use dry or soft pitted dates, you might need to add a splash of water when mixing. The best will be if you use fresh dates which are often found in fruit dishes. Taste and add any more gingerbread spice. Press out in a mold with removable bottom. Set in the freezer. Caramel Cream: Place walnuts and dates to soak for an hour. Pour out the water. Place walnuts, dates and maple syrup in food processor and blend together into a buttery texture. Place the caramel cream carefully over the bottom. Filling: Mix the mix avocado smooth. Scoop out the top cream layer from the cold cans with coconut cream and add honey, vanilla seeds and vanilla powder. Whip until the cream is airy. Mix in the lingonberries and avocado. In case you want your ca ke more pink, mash some of the berries so the juice comes out. Pour the coconut cream into the pan and use a spatula to smooth the edges.Set the the cake in the freezer for at least 3 hours, preferably overnight (or a really cold fridge). Thaw the cake for 45-60 minutes before serving. Top the cake with organic lingonberries and christmas flower.

 

Kategori: Jul, MAT; Taggar: Lingonmousse tårta med kolakräm och pepparkaksbotten, Pepparkakscheesecake med lingon mousse, Pepparkakscheesecake med lingon recept, cheesecake med pepparkaka recept, raw jul dessert, raw jul tårta, raw pepparkaka recept, vegansk cheesecake recet, vegansk jultårta recept;
Helena:

Hejsan!
Tack för härliga recept!

En liten fråga på receptet på Lingonmoussetårtan. Det står "Smaka av och tillsätt eventuellt mer kakao ", men jag ser inte att det funnits med kakao från början..Är det något som ska med som har missats, eller är det att man ska i kakao om man vill?

Hälsningar
Helena

Svar: Hej Helena! Jag hade skrivit fel! Ska vara mer pepparkakskrydda ha ha. Har fixat det nu i receptet:)
Scandinavian wellness

Anonym:

Tack och ha en riktigt god jul!🎅

Svar: Förlåt för sent svar! Tusen tack! Hoppas du hade en fin jul och får ett riktigt bra nyår kram Anki
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: