SUPER SNABB CITRONMOUSSE (RAW, VEGANSK, GLUTEN OCH MJÖLKFRI)

(Super fast lemon mousse, for english text scroll down) 

 

GOTT NYTT ÅR!  Vad ska ni hitta på i kväll? Blir det lugnt framför tv:n eller har du lagt fram party blåsan? Oavsett så hinner du med att slänga ihop den här super goda och snabba citronmoussen. För det mesta använder jag citron av en enkel anledning; för att den är helt ljuvlig att ha i efterrätter. Men visste du att citronen även stärker ditt immunförsvar och har en läkande effekt på skador som orsakas av fria radikaler? Citronen har varit uppskattad för sina läkande egenskaper sedan urminnes tider. De gamla egyptierna använde den som potensmedel och som medicin mot bland annat feber. Antikens greker och romare använde frukten för att hålla insekter och bakterier borta från maten. Än idag i såväl Asien som Latinamerika blir man som turist uppmanad att spruta citronsaft på maten, för att minska risken att bli magsjuk. Det ligger en viss sanning i detta, citronen har antibakteriella egenskaper och en renande effekt på blodet. Men framförallt är den rik på C-vitamin och bioflavonoider som förstärker vitaminets effekt. C-vitaminet och bioflavoniderna är särskilt nyttiga för väggarna i kroppens minsta blodkärl, kapillärerna. Dessa förser cellerna med syre och näringsämnen och ökar kroppens förmåga att föra ut giftiga toxiner. Så dessa fakta kan du ju ha i åtanke när du slevar i dig denna fantastiska citron mousse i kväll. Ha en riktigt underbart nyår alla!

 

HAPPY NEW YEAR!  What will you do tonight? Will it be quiet in front of the TV or have you prepared your party clothes? Either way you have time to throw together this super good and fast lemon mousse. For the most part, I use lemon for one simple reason; because it’s completely lovely having in desserts. But did you know that lemon also strengthens your immune system and has a healing effect? Lemon has been valued for its healing properties since ancient times. The ancient Egyptians used it as potency means and as medicine against diseases including fever. Ancient Greeks and Romans used the fruit to keep insects and bacteria away from the food. Even today, in both Asia and Latin America will tourist be asked to spray lemon juice on the food, to reduce the risk of stomach flue. There is some truth in this, the lemon has antibacterial properties and a cleansing effect on the blood. But above all, it’s rich in vitamin C and bioflavonoids which enhances the vitamin's effect. Vitamin C and bioflavoniderna is particularly useful for the body's smallest blood vessels, the capillaries. These supply the cells with oxygen and nutrients and increase the body's ability to bring poisonous toxins out of the body. So this facts, you can of course keep in mind when you ladles in you this amazing lemon mousse tonight. Have a really great New year everyone!

Super snabb citronmousse

1 ekologisk citron (saften + rivet skal)

2 frysta bananer

2 msk kokosolja

1 burk kokosgrädde (alt 2, 5 dl laktosfri vispgrädde eller 4 dl blötlagda och skalade mandlar för raw variant)

0,75 dl valfri sötning jag använde kokossocker 

en knippe salt

Topping

Glutenfria digestivekex, kokosflingor, pistagenötter

Lägg de skalade bananerna i frysen i minst 2 timmar, gärna längre (jag har alltid ett gäng liggandes där). Skopa ur det övre gräddlagret från den kylskåpskalla burken med kokosgrädde (ställ gärna in visparna och skål i kylen 1 timme innan för bästa resultat). Riv i citronskal och saften av 1 ekologisk citron. Tillsätt kokossocker och kokosolja. Vispa tills grädden/moussen är luftig. Mosa bananerna fint och rör i. Häll upp i fyra koppar och ställ kallt i 30 min. Toppa med kex kokosflingor och pistagenötter.

Super fast lemon mousse

1 organic lemon (juice + zest)

2 frozen bananas

2 tbsp coconut oil

1 can of coconut cream (or 1 cup lactose free whipped cream or 2 cups soaked and peeled almonds for raw version)

3/4 cup+ 1 tbsp coconut sugar

salt

Topping

Gluten-free digestive biscuits, coconut flakes, pistachios

Add the peeled bananas in the freezer for at least 2 hours, preferably longer (I always have a bunch lying in the freezer). Scoop out the coconut cream (the top layer not the water) of the refrigerator cold can (set the beaters and the bowl in the refrigerator one hour before for best results). Grate lemon zest and juice of 1 organic lemon in the bowl. Add the coconut sugar and coconut oil. Whisk until the cream / mousse is airy. Mash the bananas finely and stir in. Pour into four cups and refrigerate for 30 minutes. Top with biscuits, coconut flakes and pistachios. 

Kategori: MAT

RAW NYÅRSBAKELSE MED VANILJ, KOLA OCH BJÖRNBÄRSSÅS

 

(Raw new year cake with vanilla, caramel and blackberry sauce, for english text scroll down)
 

God morgon alla. Hoppas ni har haft möjlighet att vara ledig lite nu i mellan dagarna. De senaste dagarna har jag inte gjort ett dugg. Vilket är väldigt ovanligt för att vara mig (nämnde jag att vi tre dagar innan jul fick för oss att både måla om väggen i köket och vardagsrummet samt även kom på den briljanta iden att mura upp en kamin?). Ha ha blir nästan trött på mig skälv!  Hur som helst idag tänkte jag promota ett av min gamla favorit recept i nya uppdaterad version. Mitt gamla recept små Raw citronbakelser med vanilj och björnbärsås har fått en uppgradering så här till nyår. Dessa små raringar är gjorda i portions storlekar som är enkla att förberedda och plocka fram när man får gäster.

 

Hi guys! The last few days I haven’t done a thing. Which is very unusual for me (did I mention that three days before Christmas we decided to both painting the wall in the kitchen and the living room and also got the brilliant brilliant idea to build up a new stove in the TV room?). Ha ha I almost becomes sick of myself! Anyway, this week I took the time to update and improve some of my old recipes. So today I promote a new version of my old favorite, my raw lemon cakes with vanilla and blackberry sauce.  For the sweet blackberry sauce, you can either use fresh blackberries or buy frozen. These little darlings are made in portions sizes that are easily prepared and pick up when you have guests.

 

RAW NYÅRSBAKELSE MED VANILJ, KOLA OCH BJÖRNBÄRSSÅS

Ca 6-8 st.

Skalet:

ca 3 dl mandlar (blötlagda i minst 4 h)

1 dl kokosflingor

12 färska dadlar (urkärnade)

3 msk smält kokosolja

3 msk kakao

en nypa salt

Fyllning 1:

1 dl valnötter

1 dl dadlar

1 dl äkta lönnsirap

Fyllning 2:

1 burk kokosgrädde (helt raw? Byt ut mot 2dl cashewnötter, blötlagda över natten)

1,5 avokados

0,5 dl kokos socker

0,5 dl kokosolja

0,5 dl lönnsirap eller dadelsirap

1 vaniljstång

1 tsk vaniljpulver

Björnbärssås

2-3 dl björnbär (helst färska)

3 msk kokossocker eller valfri sötning

(mosa björnbären med sockret till en sås)

 

Botten: Börja med att mixa de torra ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Mixa tills degen går att forma. Tryck ut degen i små portionsformar (eller en större pajform) och ställ in i kylen. Fyllning 1: Lägg valnötter och dadlar i blöt i en timme. Häll av vattnet. Lägg valnötter, dadlar och lönnsirap i matberedaren och mixa till kräm. Bred kolakrämen försiktigt över botten. Fyllning 2: Skopa ur det övre gräddlagret från den kalla burken med kokosgrädde och vispa tills grädden är luftig. Mixa cashewnötter, kokosolja, lönnsirap, kokos socker, citron skal och juice samt vaniljpulver och de urskrapade vaniljfröna i en matberedare. Rör ner blandningen i kokosgrädden och vispa försiktigt till en slät kräm. Häll över smeten i pajskalet och ställ in i kylen i minst 3 timmar. Dekorera med färska björnbär, raw choklad och björnbärsåsen.

 

RAW NEW YEAR CAKE  WITH VANILLA, CARAMEL AND BLACKBERRY SAUCE

About 6-8.

Bottom:

1 1/2 cup almonds (soaked for at least 4 hours)

1/2 cup coconut flakes

12 fresh dates (pitted)

3 tablespoons cacao

3 tablespoons melted coconut oil

a pinch of salt

Filling 1:

1/2 cup walnuts

1/2 cup dates

1/2 cup real maple syrup

Filling 2:

1 can of coconut cream or fat coconut milk ( If you wan't it completely raw replace it with 1 cup cashews, soaked overnight)

1,5 avocados

grated zest and juice of 1 lemon (preferably organic)

3 tablespoons coconut suger

3 tablespoons coconut oil

3 tablespoons "real" maple syrup or raw honey

1 vanilla pod (or more vanilla powder)

1 teaspoon vanilla powder

Blackberries sauce

1 cup blackberries (preferably fresh)

3 tablespoons raw coconut suger

(mash the blackberries with honey into a sauce)

 

Bottom: Start by mixing all the dry ingredients for the pie dough in a food processor, mix until the dough can be shaped. Press the dough into small individual molds (or a large pie dish) and set in the fridge. Filling 1: Place walnuts and dates to soak for an hour. Pour out the water. Place walnuts, dates and maple syrup in food processor and blend together into a buttery texture. Place the caramel cream carefully over the bottom. Filling 2: Scoop out the upper cream layer from the can of cold coconut cream and whisk until the cream is airy. Add the cashew nuts, coconut oil, coconut suger, lemon zest and juice, maple syrup, and vanilla powder in a food processor and mix until everything well. Stir the mixture into the coconut cream and whisk gently into a smooth cream. Pour the mixture into the pie shell and place in the fridge for at least 3 hours. Decorate with fresh blackberries, raw chocolate and blackberry sauce.

Kategori: MAT Taggar: dessert nyår glutenfritt, dessert nyår glutenfritt sockerfritt mjölkfritt, nyår recept tårta vanilj choklad björnbär, nyår tårta vanilj kola björnbär, paleo nyårs dessert, raw nyår recept, raw nyårs recept tårta, raw nyårsbakelse, tårta choklad vanilj björnbär recept, tårta glutenfri sockerfri ,mejerifri;

Liknande inlägg

MERRY X-MAS

 
God Jul! Hoppas ni alla hade en super fin julafton med massa mys. Fick tvinga stackars lilla Emla att agera lure fotomodell. (Varför ser der alltid så enkelt ut på pinterest? ha ha). God jul!