Svarta vinbär fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler!

 

(Frysta ekologiska svarta vinbär från Polarica)
Ju äldre jag blivit desto mer har jag börjat uppskatta detta mörka lilla bär. De har definitivt blivit en ny favorit både i muffins och på morgon gröten. Svarta vinbär är verkligen Nordens svar på druvor. Fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler!
 
Historia
Svarta vinbär är naturligt förekommande i norra Europa och norra och centrala Asien och odlas utan svårighet i kallt klimat. I vilt tillstånd föredrar den att växa längs stränder och i fuktiga skogar eller planteringar. Den tros att först ha blivit framodlad i den Baltiska regionen på sent 1500-tal och har därefter blivit ett av det mest odlade bären i regionen. Blommorna är grönaktiga i hängande klasar och blommar i maj-juni. Bären är svarta, söta, lätt syrliga och mognar runt juli. Svarta vinbär utnyttjades förr inom medicinen, bladen användes som svettmedel och bären ansågs vara kylande och antiseptiska.

 

Det nyttiga svarat vinbäret
Bären är verkligen fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler! Den lila eller mörkt röda nyansen som svarta vinbär har kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener. Antocyaniner verkar antiinflammatorisk och tros kunna förebygga många sjukdomar. De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen, hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Svarta vinbär har ett rikt förråd av vitamin A, B3, C, E, K, Omega 6-fettsyran GLA samt bl.a. kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, selen och rikligt med flavonoider. Den hälsosamma omega 6-fettsyran GLA (gammalinolensyra) som finns i bären, är samma sorts fettsyror som i jättenattljusoljan. GLA används bland annat för att lindra PMS- och klimakteriebesvär.
 
Svarta vinbär inom medicinsk vård
Just nu pågår intressant foskning runt de ämnen som finns i svarta vinbär (och blåbär) om dessa kan bromsa vårt inre åldrande. I en studie på patienter med njursvikt ska forskare vid Karolinska institutet undersöka effekten av dessa så kallade antocyaner. För njursjuka dialyspatienter går det inre åldrandet mycket snabbt och det är inte ovanligt att en 30-årig dialyspatient har blodkärl som motsvarar en 80-årings. Risken att de ska drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är stor. I den studie som nu ska påbörjas kommer patienterna att behandlas med ett läkemedel innehållande antocyaner från blåbär och svarta vinbär. Förhoppningen är att man med hjälp av dessa ska kunna bromsa nedbrytningen i celler och vävnader. Resultaten från studien väntas vara klara någon gång mot slutet av året.

 

Njut av frysta svarta vinbär
Jag ÄLSKAR bär i alla dessa former. Personligen handlar jag gärna ekologiska bär och grönsaker.  Som jag bor just nu har jag tillgång trädgård där det växer fullt med svarta vinbär. Men för dig som inte har ntillgång till trädgård, eller har tid och ork att plocka själv, du ska veta att du kan plocka dina egna super svarta vinbär direkt ut frysdisken! Jag gillar Polaricas sortiment som dessutom är plockade under schyssta villkor. Ett plus med frysta bär och grönsaker att de ofta är väldigt prisvänliga men framförallt så innehåller de faktiskt minst lika mycket näringsämnen som sina färska kompisar. Detta beror på att grönsakerna och bären plockas direkt när de är färska och genomgår snabbfrysning vilket gör att alla näringsämnen bevaras.  Så året runt kan du enkelt njuta av de svart bärens hälsofördelar.
 
Andra nyttiga användningsområden
Både blad och bär kan användas som brännvinskrydda, att krydda vodka med svarta vinbär har sin historia i Ryssland liksom vodkan. Du kan prova själv och fylla en flaska till 3/4 med svarta vinbär och några blad. Häll på valfri vodka upp till kapsylen. Låt flaskan stå en månad och sila sedan bort bären. (Längre lagring ger en djupare smak och en svagt brun smak). Bladen kan även används i inläggningar och till att göra örtte. Te av bladen har länge ansetts vara utrensande.
Recept

Svartvinbärsylt (utan raffinerat socker)

Glutenfria citronmuffins med svarta vinbär (glutenfritt & mjölkfritt)

Raw Blåbärssylt med svarta vinbär och ingefära

 

Källor:Sydsvenskan.se

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/grossularia/ribes/ribenig.html

https://fineli.fi/fineli/sv/elintarvikkeet/444

------------------------------------------------------------------------------------------------

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera i samarbete med Polarica

This post has been published in partnership with PolaricaKategori: Häxans skafferi Taggar: ekologiska svarta vinbär, nyttigt svarta vinbär, svarta vinbär Polarica, svarta vinbär användningsområden, svarta vinbär historia, svarta vinbär hälsosamt, svarta vinbär njursvikt, svarta vinbär recept nyttigt, svarta vinbär snaps brännvin recept;
Isabell:

Mums, ett av mina favoritbär också! :)

Svar: Hej isabell! Ja visst är de ljuvliga? :)
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: