Lingon är nyttigare än superbären!

Jag har alltid anat att lingon är ett riktigt nordiskt superbär, men nu i helgen när jag satt och kom jag för första gången över en ny forskning som verkligen bekräftar dess kraft!  De röda bären är nämligen mycket nyttigare än vad forskarna tidigare trott och hur underbart låter inte det nu i dessa lingon tider? Den nya studien är gjord av forskare vid Lunds universitet, där målet var att ta reda på VILKET bär som egentligen är nyttigast vetenskapligt. Forskarteamet, som bestod av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och den biomedicinska doktorn Lovisa Heyman-Lindén, utförde studien på möss. Mössen delades in i grupper som gavs olika sorters bär – lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acaibär.
 
Lingon nyttigare än det hypade aciabäret
Forskarna förväntade sig att det lilla, mörkblå acaibäret från Amazonas regnskog – som har beskrivits som ett superbär – skulle vara det allra nyttigaste. I hälsoskrifter har acaibärets egenskaper utlovat både viktminskning, stärkt immunförsvar och minskad risk för hjärtsjukdom och cancer. Men efter tre månaders studier visade resultaten att de möss som fått aciabär hade utvecklat sämst hälsa av alla grupper. Dessa möss drabbades av både ökad vikt och sämre levervärden. Detta förvånade forskarna. I stället var det lingon som gav det överlägset bästa hälsoresultatet. Forskarna kunde se att lingonen både bromsade viktuppgång och förhindrade uppkomsten av fetma, gav stabilare blodsocker, lägre kolesterolvärde och avhjälpte inflammationer.
 (ekologiska lingon från Polarica) 
 
Njut av frysta lingon
Lingonets goda egenskaper tros bero på bärets höga innehåll av polyfenoler, ämnen som verkar hälsostärkande. Tyvärr har ganska få studier gjorts på lingon tidigare. Jag som ÄLSKAR bär i alla dessa former vill gärna handla ekologiskt så långt som möjligt när jag inte har möjlighet att pocka själv.   Därför gillar jag att man kan plocka sina egna super bär direkt ut frysdisken! Jag gillar Polaricas sortiment som dessutom är plockade under schyssta villkor. Ett plus med frysta bär och grönsaker att de ofta är väldigt prisvänliga men framförallt så innehåller de faktiskt minst lika mycket näringsämnen som sina färska kompisar. Detta beror på att grönsakerna och bären plockas direkt när de är färska och genomgår snabbfrysning vilket gör att alla näringsämnen bevaras.  Så året runt kan du enkelt njuta av de lingonens hälsofördelar.
 
Recept med lingon

 

Glutenfri Brödlimpa med rödbeta och lingon

Pepparkakscheesecake med ekologiska lingon och söt kola (raw, paleo, vegan,)

Ljuvlig bananglass med lingon och söt kolasås på valnötter

Glutenfria våfflor med hasselnötter & lingonyoghurt

Chiasylt med jordgubbar och lingon

Rostad grönkåls sallad med ljummen getost, smörstekta kantareller och lingon

Frukost i burk med lingon & blåbärskräm, yoghurt och rostade frön

Källa: kit.se, sund.nu,  sydsvenskan.se och allers.se

 

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans i samarbete med Polarica

This post has been published in partnership with Polarica

 

Kategori: MAT
Kommentera inlägget här: