Lingon är nyttigare än superbären!

Jag har alltid anat att lingon är ett riktigt nordiskt superbär, men nu i helgen när jag satt och kom jag för första gången över en ny forskning som verkligen bekräftar dess kraft!  De röda bären är nämligen mycket nyttigare än vad forskarna tidigare trott och hur underbart låter inte det nu i dessa lingon tider? Den nya studien är gjord av forskare vid Lunds universitet, där målet var att ta reda på VILKET bär som egentligen är nyttigast vetenskapligt. Forskarteamet, som bestod av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och den biomedicinska doktorn Lovisa Heyman-Lindén, utförde studien på möss. Mössen delades in i grupper som gavs olika sorters bär – lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acaibär.
 
Lingon nyttigare än det hypade aciabäret
Forskarna förväntade sig att det lilla, mörkblå acaibäret från Amazonas regnskog – som har beskrivits som ett superbär – skulle vara det allra nyttigaste. I hälsoskrifter har acaibärets egenskaper utlovat både viktminskning, stärkt immunförsvar och minskad risk för hjärtsjukdom och cancer. Men efter tre månaders studier visade resultaten att de möss som fått aciabär hade utvecklat sämst hälsa av alla grupper. Dessa möss drabbades av både ökad vikt och sämre levervärden. Detta förvånade forskarna. I stället var det lingon som gav det överlägset bästa hälsoresultatet. Forskarna kunde se att lingonen både bromsade viktuppgång och förhindrade uppkomsten av fetma, gav stabilare blodsocker, lägre kolesterolvärde och avhjälpte inflammationer.
 (ekologiska lingon från Polarica) 
 
Njut av frysta lingon
Lingonets goda egenskaper tros bero på bärets höga innehåll av polyfenoler, ämnen som verkar hälsostärkande. Tyvärr har ganska få studier gjorts på lingon tidigare. Jag som ÄLSKAR bär i alla dessa former vill gärna handla ekologiskt så långt som möjligt när jag inte har möjlighet att pocka själv.   Därför gillar jag att man kan plocka sina egna super bär direkt ut frysdisken! Jag gillar Polaricas sortiment som dessutom är plockade under schyssta villkor. Ett plus med frysta bär och grönsaker att de ofta är väldigt prisvänliga men framförallt så innehåller de faktiskt minst lika mycket näringsämnen som sina färska kompisar. Detta beror på att grönsakerna och bären plockas direkt när de är färska och genomgår snabbfrysning vilket gör att alla näringsämnen bevaras.  Så året runt kan du enkelt njuta av de lingonens hälsofördelar.
 
Recept med lingon

 

Glutenfri Brödlimpa med rödbeta och lingon

Pepparkakscheesecake med ekologiska lingon och söt kola (raw, paleo, vegan,)

Ljuvlig bananglass med lingon och söt kolasås på valnötter

Glutenfria våfflor med hasselnötter & lingonyoghurt

Chiasylt med jordgubbar och lingon

Rostad grönkåls sallad med ljummen getost, smörstekta kantareller och lingon

Frukost i burk med lingon & blåbärskräm, yoghurt och rostade frön

Källa: kit.se, sund.nu,  sydsvenskan.se och allers.se

 

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans i samarbete med Polarica

This post has been published in partnership with Polarica

 

Kategori: MAT

3 andra matbloggare du inte bör missa

Hej alla! Hoppas ni alla har en riktigt nice fredag med aningen slappar byxorna eller gala klänningen på! Själv börjar jag bli så trött, så trött. Om en vecka är det ÄNTLIGEN besiktning av nya huset och vi sliter som galningar för att hinna klart i tid. Hur som helst,  idag ligger en artikel ute på blogg.se där de intervjuat mig om vilka tre matbloggare som jag absolut tycker du inte får missa! Gå in och läs vilka vettja! <3

Länk till artikel HÄR:

 

Kantarell och ostpaj med spenat & Lchf botten

Nu börjar skogarna bli fulla av svamp och kräftskivorna börjar närma sig! Så idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en kantarell paj med som passar väldigt bra som tillbehör till kräftskivan. Receptet är som alltid glutenfritt och dessutom perfekt för dig som äter enligt LCHF. Personligen är jag inte alls så förtjust i kantareller på burk, de smakar mest blaskigt och tråkigt. Men har du svårt att få tag på färska kantareller kan jag varmt rekommendera frysta kantareller från Polarica som dessutom är ekologiska. Smakar exakt som ny plockade kantareller! Den enkla men ack så lyxiga pajen är lika perfekt att bjuda gästerna på som att avnjuta mitt i veckan. Helt Ljuvlig!
 
Kantarell och ostpaj med spenat & Lchf botten

Pajdeg

3 dl mandelmjöl

0,5 dl skalade sesamfrön

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

0,75 dl olivolja

1 ägg

Fyllning

450 gram Polaricas ekologiska kantareller (alt färska 450 gram/ ca 1,5 liter)

1 liten gul lök

2 schalottenlökar

1/2 tsk salt

200 g riven ost (gärna stark)

30 gram färsk spenat

Äggstanning

5 ägg

2,5 dl vispgrädde

1 dl mjölk

Peppar och salt

Pajskal: Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min. Grädda skalet i 175 g i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 gr.

Fyllning: Skär svampen i grova bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna. Skala och finhacka löken. När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i en rejäl klick smör. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt. Fyll pajskalet med svampfräset, osten och spenaten.

Äggstanning: Vispa ihop alla ingredienser. Häll i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat. Servera gärna med en grönsallad.

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans med Polarica - This post I have been able to publish along with Polarica

Kategori: MAT Taggar: Lchf kantarellpaj recept, Lchf pajdeg recept, lchf kantarellpaj med västerbottenost, lchf pajbotten recept, lchf pajdeg med olivolja recept, lchf pajdeg med sesamfrön;