Lingon är nyttigare än superbären!

Jag har alltid anat att lingon är ett riktigt nordiskt superbär, men nu i helgen när jag satt och kom jag för första gången över en ny forskning som verkligen bekräftar dess kraft!  De röda bären är nämligen mycket nyttigare än vad forskarna tidigare trott och hur underbart låter inte det nu i dessa lingon tider? Den nya studien är gjord av forskare vid Lunds universitet, där målet var att ta reda på VILKET bär som egentligen är nyttigast vetenskapligt. Forskarteamet, som bestod av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och den biomedicinska doktorn Lovisa Heyman-Lindén, utförde studien på möss. Mössen delades in i grupper som gavs olika sorters bär – lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acaibär.
 
Lingon nyttigare än det hypade aciabäret
Forskarna förväntade sig att det lilla, mörkblå acaibäret från Amazonas regnskog – som har beskrivits som ett superbär – skulle vara det allra nyttigaste. I hälsoskrifter har acaibärets egenskaper utlovat både viktminskning, stärkt immunförsvar och minskad risk för hjärtsjukdom och cancer. Men efter tre månaders studier visade resultaten att de möss som fått aciabär hade utvecklat sämst hälsa av alla grupper. Dessa möss drabbades av både ökad vikt och sämre levervärden. Detta förvånade forskarna. I stället var det lingon som gav det överlägset bästa hälsoresultatet. Forskarna kunde se att lingonen både bromsade viktuppgång och förhindrade uppkomsten av fetma, gav stabilare blodsocker, lägre kolesterolvärde och avhjälpte inflammationer.
 (ekologiska lingon från Polarica) 
 
Njut av frysta lingon
Lingonets goda egenskaper tros bero på bärets höga innehåll av polyfenoler, ämnen som verkar hälsostärkande. Tyvärr har ganska få studier gjorts på lingon tidigare. Jag som ÄLSKAR bär i alla dessa former vill gärna handla ekologiskt så långt som möjligt när jag inte har möjlighet att pocka själv.   Därför gillar jag att man kan plocka sina egna super bär direkt ut frysdisken! Jag gillar Polaricas sortiment som dessutom är plockade under schyssta villkor. Ett plus med frysta bär och grönsaker att de ofta är väldigt prisvänliga men framförallt så innehåller de faktiskt minst lika mycket näringsämnen som sina färska kompisar. Detta beror på att grönsakerna och bären plockas direkt när de är färska och genomgår snabbfrysning vilket gör att alla näringsämnen bevaras.  Så året runt kan du enkelt njuta av de lingonens hälsofördelar.
 
Recept med lingon

 

Glutenfri Brödlimpa med rödbeta och lingon

Pepparkakscheesecake med ekologiska lingon och söt kola (raw, paleo, vegan,)

Ljuvlig bananglass med lingon och söt kolasås på valnötter

Glutenfria våfflor med hasselnötter & lingonyoghurt

Chiasylt med jordgubbar och lingon

Rostad grönkåls sallad med ljummen getost, smörstekta kantareller och lingon

Frukost i burk med lingon & blåbärskräm, yoghurt och rostade frön

Källa: kit.se, sund.nu,  sydsvenskan.se och allers.se

 

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans i samarbete med Polarica

This post has been published in partnership with Polarica

 

Kategori: MAT

Morgonmys med hemmagjord Chai Latte

(Aunt Mia's homemade Chai Latte with coconut milk, for english text scroll down) 

Nu är det bara en vecka kvar. En vecka tills jag till min dotter ligger i min famn. Det känns så sjukt overkligt att tänka så, att vi den här tiden om en vecka är jag mamma. På julafton kommer det vara en bebis i huset. Och varje jul efter det. Overkligt. Men så jäkla häftigt! Idag tänkte jag skämma bort mig själv lite och vad passar bättre än att göra sin egen Chai Latte till frukost? Ingen gör den godare än min älskade moster Mia. Jag har fått äran att få ta del av hennes recept. Chai-te är ett kryddigt indiskt te som serveras med varm, skummad mjölk. Särskilt gott när du kryper upp i soffan efter en lång höst- eller vinterpromenad. Tänk att när du sitter där i soffan och njuter av din hemgjorda chai latte så får du även i dig mineraler, vitaminer och antioxidanter som håller dig stark och frisk i vinter. Sådana här saker gör mig så lycklig, mat som smakar gudomligt och dessutom är bra för hela själen!

 

At this time of year start my obsession to make my own Chai Latte and nobody does it better than my beloved Aunt Mia. I have been honored to take part of her recipe. Chai tea is a spicy Indian tea served with hot, frothed milk. Especially good when you're crawling up on the couch after a long autumn or winter walk. The best part is that when you are sitting there on the couch and enjoy your homemade chai latte, you also get the advantage of many minerals, vitamins and antioxidants that keep you strong and healthy this winter. These things make me so happy, food that tastes divine and is also good for the whole soul!

 

I denna sats av chai latte finns bland annat Ingefära som är det livsmedel som innehåller mest antioxidanter per gram. Den stimulerar och förbättrar ämnesomsättningen och sänker kolesterolet värdet.  Ingefära är även bra mot inflammationer, magbesvär, huvudvärk och illamående. Stjärnanis är en kraftfull och medicinsk krydda som har använts i tusentals år och är rik på C-vitamin, kalcium och järn. Den innehåller potenta anti-virala, anti-bakteriella och anti-svamp egenskaper och är särskilt bra för behandling av influensa. Fänkålär gynnsamt vid alla matsmältningsbesvär och vid ökad gasbildning. Dess eteriska oljor verkar kramplösande på glatt muskulatur i tarmarna och bidrar till att gaserna fördelas i tarmen. Kanel hjälper till att sänka blodtrycket och reglerar menstruationscykeln. Dessutom har kanel en lugnande effekt som bidrar till att minska oro och stress samt en blodsockerbalanserande effekt. Kryddnejlikaär antiseptisk och sänker blodsockret genom att göra kroppens insulinanvändning mer effektiv. (Detta recept räcker till många koppar och håller i minst en vecka, så att du enkelt kan värma en kopp vid behov.)

 

This batch of chai latte contains ginger which is the food that contains the most antioxidants per gram. It stimulates and improves metabolism and lowers cholesterol value. Ginger is also good against inflammations, stomach upset, headache and nausea. Star anise is a powerful and medical spice that has been used for thousands of years and is rich in vitamin C, calcium and iron. It contains potent anti-viral, anti-bacterial and anti-fungal properties, and particularly good for the treatment of influenza.Fennel is beneficial at all indigestion and at flatulence. Its essential oils seems anticonvulsant on smooth muscles in the intestine and contribute to that the gases are distributed in the intestine. Cinnamon helps to lower blood pressure and regulate the menstrual cycle. Moreover, cinnamon has a calming effect which contributes to reducing anxiety and stress, and a blood sugar balancing effect. Cloves are antiseptic and lowers blood sugar by making the body use the insulin more effective. (This recipe is enough for many glasses and hold for at least a week, so that you can easily heat a cup if necessary.)

Mosters Mias hemgjorda Chai Latte med kokosmjölk

Ingredienser

1,5 liter vatten

3 cm bit färsk Ingefära

5 stycken små Kanelstänger

1,5 msk Kardemummakärnor

1,5 msk hela Nejlikor

1,5 msk Fänkål

8 stycken kryddpeppar

5-7 stycken Stjärnanis

1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång (frivilligt)

2 msk valfri sötning (kokossocker eller Ica sötströ vid lchf) 

2 påsar svart te (jag använde svart äppelte)

Topping

1 dl fet kokosmjölk eller kokosgrädde (vanlig mjölk och sojamjölk går också bra)

 

Värm vatten och kryddor i en kastrull tills blandningen är rykande het, sänk värmen och sjud i 5 min. Ta av kastrullen och lägg i tepåsarna i max 2 min (kolla tiden så att chai latten inte blir bitter). Ta bort tepåsarna och låt blandningen vila i minst 45 min gärna längre (jag gillar när det smakar mycket så jag låter det gärna stå i 2-3h eller i bland över natten innan jag tar bort kryddorna). Sila bort kryddorna. Söta med valfri sötning som passar dig t.ex lönnsirap/ honung/ kokossocker eller Ica Stevia Strö om du äter lchf. Värm mjölken försiktigt i en kastrull till ca 65° och vispa till ett mjukt skum. Häll i teet i ett stort glas. Häll på mjölken. Toppa med lite kanel, servera och njut!

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aunt Mia's homemade Chai Latte with coconut milk

Ingredients

7 cups water

3 cm piece fresh ginger

5 pieces of small Cinnamon sticks

1.5 tbsp Cardamom Kernels

1.5 tbsp full Carnations

1.5 tbsp Fennel

8 pieces of allspice

5-7 pieces of Star Anise

1 teaspoon vanilla powder or 1 vanilla pod (optional)

2 tbsp sugaring (or for example honey / coconut sugar)

2 bags black tea (I used black apple tea)

Topping

1/2 cup coconut milk fat by the glass (regular milk and soy milk also works well)

 

Heat water and spices in a saucepan until the mixture is steaming hot, reduce heat and simmer for 5 minutes. Remove the saucepan and add the tea bags in a maximum of 2 minutes (check the time so the chai latte does not become bitter). Remove the tea bags and let the mixture rest for at least 45 minutes preferably longer (I like a lot of flavor so I let it stand for 2-3h or sometimes overnight before deleting spices). Strain the spices. Sweet with maple syrup or honey. Heat the milk gently in a pan to about 65 ° and whip to a soft foam. Pour the tea into a large glass. Pour in the milk. Top with a little cinnamon, serve and en

Kategori: Jul, MAT; Taggar: chai latte coconut milk, chai latte med kokosmjölk, chai latte paleo, chai latte recept, chai latte recipe, chai latte utan socker, chai latte without sugar, healthy chai latte recipe, hemmagjord chai latte, hemmagjord chai te recept, nyttig chai latte recept, sockerfri chai latte recept;

Liknande inlägg

3 andra matbloggare du inte bör missa

Hej alla! Hoppas ni alla har en riktigt nice fredag med aningen slappar byxorna eller gala klänningen på! Själv börjar jag bli så trött, så trött. Om en vecka är det ÄNTLIGEN besiktning av nya huset och vi sliter som galningar för att hinna klart i tid. Hur som helst,  idag ligger en artikel ute på blogg.se där de intervjuat mig om vilka tre matbloggare som jag absolut tycker du inte får missa! Gå in och läs vilka vettja! <3

Länk till artikel HÄR: