LAXBURGARE MED ROSTADE COCKTAILTOMATER & PERSILJEDRESSING

 
Följ Scandinavian Wellness på Instagram och Facebook ♥ 
De här fantastiskt goda lax & torsk burgarna som har blivit mina nya favoriter. Blev så fräscha och saftiga (tror det är tack vare min hemliga ingrediens mozzarella, eh som nu inte är så hemlig längre). Burgarna är perfekta för den som kanske är tveksam och ovan att tillaga fisk, då de får en väldigt mild fisksmak. Smaken påminner faktiskt lite om pannbiff vilket också gör dem perfekt att servera ihop med bröd som en hamburgare.  Nedanför ska jag gå igenom varför du bör byta ut de vanliga hamburgarna på rött kött till dessa fiskburgare i stället.
 
Odlad, ekologisk eller vildfångad lax? 
Det har nyligen uppdagats i media att den odlade laxen som säljs i svenska matbutiker inte är så nyttig som det propageras. Detta är egentligen inget nytt utan togs upp redan 2013 då norska forskare varnade för höga halter av kemikalier i odlad lax. I odlad lax finns det förutom endosulfan en rad andra kemikalier som faktiskt kan kopplas till cancer hos människor. Så för att få ut de finna hälsoegenskaperna  hos laxen bör du köpa helst vildfångad lax från Alaska eller ekologisk odlad lax.Vildfångad fisk kan leva fritt i sin naturliga miljö, den kan äta det den är skapt för att äta och simma på det sättet den är tänkt att simma och på så sätt växa upp till en näringsrik fisk för dig att äta. Om du ska köpa odlad lax är ekologisk att rekommendera. För att laxen ska få en ekologisk certifiering gäller det att odlingen följer vissa regler som gäller allt från foder till utrymme i odlingskassarna. 
Men varför ska man köpa vildfångad lax från Alaska?, Är det inte bättre att köpa vildfångad lax från Sverige som är närproducerat?  Nej, för vildfångad svensk lax innehåller höga halter miljögift, dioxin och PCB och bör undvikas. Speciellt från fångstområdena Östersjön, Bottenviken, Vänern och Vättern. 
 
These salmon burgers has become my new favorite. They are fresh and juicy ( thanks to my secret ingredient mozzarella, well uh, now not so much a secret anymore). Recipe below. 

Genom att ersätta en del av det mättade fettet från rött kött till de betydligt bättre omega-3-fettsyrorna från fisk, kan risken för hjärt-kärlsjukdomar minska betydligt. Risken för att få en blodpropp i hjärtat kan faktiskt reduceras med ända upp till 50 procent om man äter fisk varje dag. Forskning har också visat att fisk kan förebygga cancer - speciellt i mag-tarmkanalen. Omega-3-fettsyrorna är också ett viktigt skydd mot kroniska inflammationer i kroppen. Kroniska inflammationer anses vara en bidragande orsak till diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och reumatism. Ny forskning har visat att kost som är rik på omega-3- fettsyror även skyddar mot alzheimer och kan vara en effektiv behandling under det tidiga stadiet av demens. Fisk är även det bästa man kan äta om man behöver D-vitaminer. Förutom den underbara värmen från solen så är fet fisk som la & makrill den bästa källan till D-vitamin. D-vitamin är helt avgörande för att kalcium från kosten ska kunna transporteras till skelettet och stärka det. Dessutom behöver immunförsvaret en hel del D-vitamin för att fungera optimalt. LAXBURGARE MED ROSTADE COCKTAILTOMATER & PERSILJEDRESSING

12 stycken

500 gram Lax

500 gram torsk

2 paket mozzarella

0,5 dl pofiber

4 soltorkade tomater

1 krm citronpeppar och salt

Persiljedressing

4 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche (Mjölkfritt? Byt ut mot 2 dl olivolja som du lägger i hakad persilja, vitlök & örtsalt i )

1 kruka persilja

1-2 vitlöksklyftor

1 krm salt och citronpeppar

Tillbehör

1 paket cocktailtomater

Rucola

Färsk spenat mix

Ärtskott

Nötter

Olivolja

Laxburgare: Tina fisken. Lägg i samtliga ingredienser till burgarna i en matberedare och mixa till en färs. Klicka ut färsen i en stekpanna och stek på medelhög värme (gärna i både smör och rapsolja), ca 3-4 min på varje sida. Persiljadressing: Fin riv vitlöken. Klipp persiljan. Rör ihop med yoghurten. Salta och peppra. Tillbehör: Stek tomater och nötter i rapsolja tills de blir mjuka. Blanda ihop salladen med ett par msk olivolja. Lägg upp på fat. Lägg på persiljedressingen, därefter lax burgaren. Toppa med de rostade cocktailtomaterna och nötterna. Njut! 

Salmon burger with roasted cherry tomatoes and parsley dressing 

12 pieces

Salmon burger 

500 grams of organic or wild catched salmon

500 grams of cod

2 packets mozzarella

0.5 dl potato fiber

4 sundried tomatoes

1 pinch lemon pepper and salt

Parsley dressing

2 cups turkish yogurt  (Dairy Free & Vegan? Use 1 cup olive oil instead)

1 pot parsley

1-2 garlic cloves

1 pinch salt and lemon pepper

Accessories

1 package cocktailtomatoes

arugula

Fresh spinach mix

pea sprouts

Nuts

Olive oil

Salmon burgers: Thaw the fish. Add in all the ingredients for burgers in a food processor and blend until smooth. Click the mince in a frying pan and cook on medium heat (preferably in both butter and canola oil), about 3-4 minutes on each side. Parsley Dressing: Fine grate the garlic. Cut the parsley. Stir together the yogurt. Salt and pepper. Accessories: Roast the tomatoes and nuts in canola oil until they are soft. Mix the salad with a couple of tablespoons of olive oil. Add the parsley dressing,then salmon burger. Top with the roasted cocktail tomatoes and nuts. Enjoy!

Kategori: MAT Taggar: fiskburgare recept, lax och torsk recept, laxburgare recept;
Emma:

Mums vad det såg gott ut!! :)

Svar: Hej Emma! Vad roligt att höra! Tack!
Scandinavian wellness

Jennifer:

Huuur goda såg inte de där ut att vara då! :)

www.wellmilton.se

Svar: Haha ja de är inte dumma alls faktiskt :)
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: