Blåbärsmousse tårta med kola & brownie botten

(Blueberry mousse cake with caramel & brownie bottom, for english text scroll down)

 

God morgon! Vad ska ni hitta på i helgen? Igår var det min födelsedag. Så igår kväll när familjen kom på besök, så bjöd jag dem på den här "Blåbärsmousse tårtan med kola & brownie botten". Min tanke var att jag, mr K och Chubby skulle dra på en liten utflykt idag och ta med mig resterna, problemet var att den var så god att vi lyckades äta upp hela tårtan redan i går. Det här är nog faktiskt den godaste tårtan jag bakat hittills, (kanske var därför 5 personer lyckades äta upp en hel tårta själv). Tillsammans med kola & en browniebotten blir den här tårtan så god att jag nästan blir tårögd av lycka. Bli inte avskräckt av de många stegen och den långa listan ingredienser. Tårtan går ändå snabbt att göra och du kan med fördel frysa ner den till t.ex. kalas. Ha nu en riktigt fin lördag!

 

 
Good morning! What are you going to do today? I will start the day with a proper breakfast of freshly baked bread, banana pancakes, smoothies and coffee. Happiness! I think this actually is the most delicious cake I ever baked so far, (it was perhaps why five people managed to eat a whole cakeby ourself). For the blueberry mousse I have used organic blueberries from Polarica. These berries are also marked with "fair conditions", which ensures that the pickers have good working conditions Don’t be discouraged by the many steps and the long list of ingredients. The cake is still quick to do and you can be advantageously freeze it to eg party. Have a really nice Saturday!
 
 
 
 
Blåbärsmousse tårta med kola & brownie botten

1 tårta ca 15 bitar

Botten

100 gram 70% choklad

100 gram smör (går att använda mjölkfritt eller kokosolja om du ej äter mjölkprodukter)

1 dl kakao i bra kvalitet.

0,75 dl valfri sötning

3 stycken ägg

 

2 msk starkt kaffe

1 tsk vaniljpulver

1/4 tsk salt

Kolasås

2,5 dl grädde alt kokosgrädde

2 msk valfri sötning

2 msk smör eller kokosolja

Grundrecept Mousse.

2 bukar/förpackningar kokosgrädde (Jag gillar Garants)

2 paket philadephiaost

3 msk valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Blåbärsmousse:

2/3 av satsen Grundrecept Mousse

2 dl ekologiska blåbär

Kola Mousse

1/3 av Grundrecept Mousse

+ Kolasåsen

Glasyren

100 gram mörk choklad

1 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

2 tsk valfri sötning

 

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en rund form med löstagbar botten. För att göra Botten: Smält smöret i en kastrull och tillsätt försiktig chokladen som du hackat. Rör om tills chokladen är smält. Överför till en bunke. Rör i kokos socker, salt, kaffe och vanilj pulver. Rör om. Tillsätt sedan äggen och därefter kakaon och vispa mjukt tills smeten blir slät. Häll ner smeten i formen. Grädda kakan i 20-25 min i 175 grader.

 

Ställ gärna kallt så att kakan svalnar. Kolasåsen: Lägg grädde och sötning i en tjockbottnad krastull (är viktigt att den inte bränner vid) Koka på låg värme i ca 30 min tills grädden blivit mjuk. Tillsätt smöret. Kolan tjocknar när den svalnar.  Grundrecept Mousse: Vispa kokosgrädde & philadephiaost fluffigt. Tillsätt sötning och vaniljpulver. Kolamousse: Lägg 1/3 av satsen i en ny bunke. Rör ihop med kolasåsen. Bred ut över botten och ställ 30 min i frysen så att moussen stelnar. Blåbärsmousse: Tina blåbären och mosa dem fint. Rör om i den övriga mousse satsen. Bred ut lagret över kolamoussen. Ställ in i frysen igen i 30 min. Glasyren: Värm grädden och kokosocker försiktigt i en kastrull, viktigt att det ej kokar. Bryt chokladen i bitar och rör om tills det är smält. Häll glasyren över kakan och låt stelna i kylskåpet i minst 1 timme. Dekorera tårtan med olika bär. (kontrollera att tårtan är helt tinat, den ska gå lätt att skära i. Om du inte äter tårtan direkt bör du frysa den och tina 60 min i rumstemp innan du äter den.)

 

 

 
Blueberry mousse cake with caramel & brownie bottom

Bottom:

1 Cake  15 portions

1 cup dark 70 % chocolate

100 grams unsalted butter (or milkfree butter or coconut oil)

5 tbsp optional sweetning

3 large eggs

1/2 cup cocoa powder

1/4 teaspoon salt

1 to 2 teaspoons espresso powder, optional

1 teaspoon vanilla powder, optional

Caramel sauce

1 cup cream alt coconut cream

2 tbsp any sweetening

2 tbsp butter or coconut oil

Mousse Orginal

 

2 packaging coconut cream

2 packets cream cheese

3 tbsp optional sweetening

1 tbsp  vanilla powder

Blueberry Mousse:

2/3 of the Mousse Orginal

1 cup organic blueberries

Caramel Mousse

1/3 of Mousse Orginal

+ Caramel sauce

Glaze

1 cup dark 70 % chocolate chips

1/2 cup heavy cream (vegan use coconut cream)

2 tbsp optional sweetning

 

Preheat the oven to 375°F. Bottom: Melt the butter in a saucepan and add the chopped chocolate careful. Stir until the chocolate is melted. Transfer to a bowl. Stir in the coconut sugar, salt, coffee and vanilla powder. Whisk lightly. Then add the eggs and thereafter the cocoa and whisk gently until the mixture becomes smooth. Pour the batter into the mold. Bake the cake for 20-25 minutes at 375°F. Let the cake cool completely before applying the layers. Caramel sauce: Add the cream and sweetning in a thick-bottomed pan. Cook over low heat for about 30 minutes until the cream has become brown. Add the butter. Mousse Grund: Whisk the coconut cream & creamcheese fluffy. Add sweetening and vanilla powder. Caramel Mousse: Add 1/3 of the mousse kit in a new bowl. Stir together with the caramel sauce. Spread over the bottom and set for 30 minutes in the freezer so that the mousse hardens. Blueberry Mousse: Mash the blueberries finely. Stir down the remaining mousse grund. Spread over the the Caramel mousse. Set in the freezer for 30 min. The glaze: Heat the cream and coconut sugar gently in a saucepan, important that you do not let it boil. Break the chocolate into pieces and stir until it is melted. Pour glaze over the cake and let it set in the fridge for at least 1 hour. Dekorate with fresh berries . (Check that the cake is completely thawed, it should be easy to cut in. If you don’t eat the cake right away, you should freeze it and thaw it  60 minutes before serving)

 

Kategori: MAT Taggar: blåbärsmousse recept, blåbärsmousse till tårta, blåbärsmousse utan gelatin, blåbärsmoussetårta, blåbärstårta, choklad blåbär tårta, choklad blåbär tårta mejerifri glutenfri sockerfri, choklad blåbär tårta nyttig, choklad blåbär tårta utan socker;
Ljuva Julia:

det ser ljuvligt ut :D :D Jag är asduktig på att plocka egna blåbär och fryser in - de sista tog preciiiiis slut, men har några liter lingon och hallon fortfarande :D

Svar: Hej Julia! Vad grym du är! Håller helt med, egna plockade är fortfarande klart bäst, ja brukar oxå plocka frysen full. :). Åh lingon som är så gott <3
Scandinavian wellness

Veronica Wallgren:

Åh vad gott!

Svar: Ha ha tusen tack Veronica, ja den är inte allas dum, fyra personer lyckades klämma i oss hela tårtan själva. :)
Scandinavian wellness

a n n i k a:

Mums!

Svar: Tusen tack Annika <3
Scandinavian wellness

AngelicasVärld:

Men så galet gott det ser ut!!!

Svar: Åh men tack finaste Angelica <3 Kram!
Scandinavian wellness

Livet i USA:

Alltså WOW. Den där såg ju helt fantastiskt god ut. Kolamousse <3

Svar: Hej! Ha ha ja den är inte dum alls faktiskt. Hoppas du har det bra i USA, bor du där?
Scandinavian wellness

Ulrika:

Hej,
Tårtan ser helt fantastisk ut. Har en fråga gällande receptet på Mousse grund. Det står: 2 bukar/förpackningar kokosgrädde
Hur stora är de förpackningarna mängd mässigt?

Svar: Hej Ulrika! De på burk är på 400 ml men då försvinner en hel del eftersom det är vatten i så de landar nog på 250-300 ml. De i förpackning från t.ex. Garant innehåller 250 ml, men där finns inget vatten, så det är ren kokosgrädde (är därför jag föredrar dem). Så ca 250 ren kokosgrädde per förpackning/burk :) Hoppas du förstår vad jag menar :) Ha en fin dag! Hls Anki
Scandinavian wellness

Julia:

Oj va gott, detta sparas! Älskar att kunna impa på familjen med recept likt dessa! 😃

Svar: Ha ha! Vad roligt att höra Julia! Ja det är alltid nice och sedan klämmer man liksom ur att det faktiskt är en riktigt hälso dessert :)
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: