Warm Quinoa porridge with coconut and sweet raisins

 
(For english text please scroll down)

Just nu händer det mycket i mitt liv. Vi håller på och bygger nytt hus, jag har precis påbörjat min 2-åriga utbildning till Hälsocoach på Högskolan och just idag är det premiär för min nya blogg Scandinavian Wellness! Bloggen är min lilla ”newbie”, och kom till när jag nyligen började kombinera två av mina stora intressen; hälsosam mat och fotografering. Det kommer dyka upp massor av smarriga recept, hälsotips, träningsinspiration, ekologiska DIY-anvisningar och mycket andra godsaker i kombination med mer privata inlägg. 

Jag tänkte börja bjuda er läsare på ett helt fantastiskt gott frukost recept, Värmande Quinoagröt med kokos och söta russin. Jag fullkomligt älskar gröt och experimenterar gärna med olika glutenfria sädesslag och smakkombinationer. Kokosgröt, havregröt på morot, bovetegröt, durragröt, rawfood gröt, gröt på svart ris.  Kall, varm, tjock eller tunn som välling, just name it och jag har provat det!

För mig är det viktigt att veta vad det är jag egentligen stoppar i mig. Undrar inte ni över det ibland? De flesta vet ju t.ex. att quinoa är nyttigt men inte varför och vad de gör med din kropp. Quinoa är en näringsrik ört som är proteinrikt, naturligt fri från gluten och har ett lågt GI-värde som inte påverkar blodsockret lika mycket som andra gryn. De små, runda fröna har multiegenskaper för att hålla hjärtat friskt, och det är det enda vegetabiliska livsmedlet som innehåller alla essentiella aminosyror, spårämnen och vitaminer. Quinoas största trumfkort är dock att fröerna är extra rika på antioxidanterna quercetin och kaempherol, dessa ämnen förhindrar att kolesterolet fäster på insidan av blodkärlen, vilket kan leda till åderförkalkning.

Så bon appétit! 

Värmande Quinoagröt med kokos och söta russin

Recept 1-2 port

1dl quinoa

2,5 dl kokosmjölk

2 msk ekologiska russin

0,5 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

Förslag på topping

50 g banan

0.5dl blåbär

Kokosflingor

Blötlägg 1 dl quinoa i 3 dl vatten och ställ i kylskåp över natten. Om du tycker det verkar jobbigt att blötlägga quinoan så går det även bra att förkoka den i 2 dl vatten i ca 15 min. Skölj quinoan noggrant. Koka upp kokosmjölken med salt, kanel och kardemumma. Rör ner quinoa och russinen och sänk värmen. Sjud i ca 10 min. Toppa med bannan, blåbär och kokosflingor och ringla över lite ren lönnsirap. Yummie!

English text

Right now, a lot is happening in my life. We are building a new house, I have just started my two-year training for Health Coach at Skovde University and just today the launch of my new blog Scandinavian Wellness! The blog is my little "newbie", and came to when I recently started to combine my two great interests; healthy food and photography. It will turn up plenty of tasty recipes, health tips, fitness inspiration, ecological DIY instructions and other goodies combined with more private posts.

I was going to start inviting your readers on a fantastic tasty breakfast recipe, Warm Quinoa porridge with coconut and sweet raisins. I absolutely love porridge and experimenting with different gluten-free grain and flavor combinations. Coconut porridge, oatmeal with carrot, buckwheat porridge, durraporridge, rawfood porridge, porridge on black rice. Cold, hot, thick or thin as gruel, just name it and I tried it!

For me it is important to know what it is I'm giving my body. Don't you guys thinking about that sometimes? Most people know for example, that quinoa is healthy, but not why and what they do to your body. Quinoa is a nutritious herb that is rich in protein, naturally gluten free and has a low GI value that affects the blood sugar much less than other grains. The small, round seeds have multi qualities to keep the heart healthy and it is the only vegetable food that contains all essential amino acids, trace elements and vitamins. Quinoas largest trump cards is that the seeds are particularly rich in antioxidants quercetin and kaempherol, these substances prevents cholesterol attaches to the inside of blood vessels, which can lead to atherosclerosis.

So bon appetit!

 

Warm Quinoa porridge with coconut and sweet raisins

Recipe 1 serving

1/2 cup quinoa

1 cup coconut milk

2 tbl organic raisins

1/2 tsk cinnamon

1/2 tsk cardamom

Suggested toppings

50g banana

1/4 cup blueberries

Coconut flakes

Soak 1/2 cup quinoa 1 1/2 cup water and place in the refrigerator overnight. If you forgot to soak the quinoa you're welcome to precook it in 1 cup water for about 15 minutes. Rinse quinoa thoroughly in a colander. Boil the coconut milk with salt, cinnamon and cardamom. Stir in the quinoa and raisins and lower the heat. Simmer for about 10 minutes. Top with Bannan, blueberries and coconut flakes and drizzle with a little pure maple syrup. Yummie!

 

Kategori: MAT Taggar: Hälsa, clean eating, food recipies, glutenfree, healthy, healthy recipies, healthyeating, healthyfood, healthyliving, organic, paleo, quinoa, quinoaporridge, veganfood, vegetarianfood, wellness;
Kommentera inlägget här: