SUPER GOTT NÖT & FRÖBRÖD (GLUTENFRI, LOW CARB OCH VEGANSKT)

(nut and seed bread, glutenfree, low carb and vegan for english scroll down) 
 
Nu kommer det efterlängtade receptet på det super nyttiga fröbrödet som många frågat efter. Detta bröd är så otroligt gott och har mindre kolhydrater och högre proteinhalt än vanligt bröd. Det är dessutom bakad utan både ägg och mjölkprodukter vilket gör att den passar typ alla, från veganer och de som undviker mjölkprotein. Fröna bidrar med med många hälsofördelar, de har bland annat en renande funktion eftersom de tar med sig slaggprodukter på sin väg genom kroppen. Frön är också fullkomligt proppade med fibrer som får magen att börja jobba och fungerar dessutom som GI-sänkare på annan mat du äter. Brödet passar lika bra till frukost som till soppan senare på kvällen. Så vad väntar vi på? Låt oss baka en limpa redan i kväll!  :)
 

Now comes the long awaited recipe for the super healthy seedbread that many people have asked for. This bread is so incredibly good and has less carbs and more protein than ordinary bread. The seeds contributes to many health benefits, they include a purifying function because they take with them waste products on their way through the body. Seeds are also completely packed with fiber that gets the stomach to start working and also serves as GI-lowering effect of other foods you eat. The bread is equally good for breakfast as to the soup later in the evening. So what are we waiting for? Let's bake a loaf of bread this evening  :)

NÖT & FRÖBRÖD, GLUTENFRI, LOW CARB OCH VEGANSKT  

Recept

1 bröd

Ingredienser:

1 dl sesamfön

1 dl pumpafrön

1 dl linfrön

1 dl hasselnötter 

3 dl mandelmjöl

2 msk chiafrön

4 msk fiberhusk

2 msk lönnsirap eller annan sötning (kan helt uteslutas vid Lchf) 

4 msk smält kokosnötolja eller olivolja

3,5 dl vatten

1 tsk finkornig havssalt

Brödkryddor

Blanda alla torra ingredienser och rör om väl. Vispa ev sötning, olja, och vatten tillsammans i en skål. Lägg i de torra ingredienserna och blanda väl tills allt är helt täckt och en deg bildas (blir degen för tjock så späd med mera  vatten.  Låt degen vila i minst 2 timmar. Värm ugnen till  175 ° C. Lägg degen i en brödform (ha gärna i lite olja) och placera limpan i mitten av ugnen  och grädda i 20 minuter. Sänk ner limpan till nedre delen av ugnen och grädda i ytterligare 30-40 minuter. Brödet är klart ifall det låter ihåligt när du knackar på baksidan.  Även om det är svårt så låt brödet svalna innan du skär det, annars vill det gärna smula. Förvara brödet i en tätt tillsluten behållare i upp till fem dagar. Jag brukar skiva upp brödet och förvara det i frysen så att det bara att plocka upp och rosta när jag vill. Så gott!

 NUT & SEED BREAD , GLUTENFREE, LOW CARB AND VEGAN 

Recipe

1 loaf

½ cup cup sesame seeds

½ cup pumpkin seeds

½ cup flax seeds

½ cup hazelnuts or almonds

1 ½ cups almond flour

2 tbsp chia seeds

4 tbsp psyllium husks

2 tbsp. maple syrup

4 tbsp. melted coconut oil or oliveoil

1 ½ c cups water

1 tsp. fine grain sea salt

bread spices

Mix all the dry ingredients and stir well. Whisk maple syrup, oil, and water together in a bowl. Add the dry ingredients and mix well until everything is completely covered and a dough is formed (becomes the dough too thick so dilute it with more water. Let the dough rest for at least 2 hours. Preheat oven to 350 F. Place the dough in a bread pan (buttering with oil) and place the loaf in the middle of the oven and bake for 20 minutes. Lower the loaf to the bottom of the oven and bake for another 30-40 minutes. The bread is ready if it sounds hollow when you tap on the back. Even if it’s difficult so let the bread cool before cutting it. Keep the bread in a tightly sealed container for up to five days. I usually slice the bread and store it in the freezer, just pick up and toast when you  want . So good!

 

Kategori: MAT Taggar: Fröbröd, Lchf bröd mjölkfritt recept, Lchf bröd utan ägg recept, Paleo bröd recept nötter frön, Seed bread, bröd, glutenfritt bröd recept mjölkfritt äggfritt, lchf bröd recept nötter frön, nyttiga recept, paleo, paleo recipes;
Emma:

Men jösses så gott det låter! Måste provas. Tack för att du delade med dig av receptet.

Svar: Åh vad roligt! hoppas du provar och att det faller dig i smaken :)
Scandinavian wellness

Anna:

hej vad kan man anvanda som brodkrydda?
Mvh Anna

Svar: Hej Anna! Antingen kan du använda en färdig mix tex Brödkryddor Mald 16g från Santa Maria. Eller så kan du göra din egen favorit som; Lantbrödskrydda
Anis
Fänkålsfrö
Rågmalt

Traditionella brödkryddor
anis
fänkålsfrö
kummin

Hoppa svaret hjälpte :)
Scandinavian wellness

Karin:

Hej. Måste bakas :) Jag tål inte mandel o hasselnötter, kan man utesluta eller ta valnötter
mm tror du ?

Svar: Hej Karin! Jag tror det skulle funka kanon att ta valnötter! Har själv bskat denna med valnötter faktiskt, är faktiskt än av mina favorit nötter i bakverk. Så prova! Tror det blir minst lika gott :)
Scandinavian wellness

Johanna:

gott!

Svar: Hej Johanna! Ha ha ja är verkligen super gott!:)
Scandinavian wellness

Kristin Vedin:

Om jag har varmluftsugn behöver man väl inte flytta på brödet ? Då blir väl gräddningstiden ca 1 timme

Svar: Hej! Ja precis det räcker med en timme med varmluft :).
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: