CHIA JAM WITH STRAWBERRY AND LINGONBERRY

Efter att ha varit liggande i sängen med magsjuka i två dagar, blev jag så fruktansvärt sugen på nybakat bröd med massor, massor av chia sylt. Denna sylt är helt fantastiskt, den tar inte mer än 10 min att göra och du kan ha den på precis allt! Chia fröna fungerar som förtjockningsmedel så sylten är helt naturlig utan konstiga konserveringsämnen eller smakämnen. Ofta när jag sötar min mat så använder jag äkta ekologisk lönnsirap, den ska inte förväxlas med den onyttiga pankassirapen som man ofta hittar i olika matbutiker. Äkta lönnsirap ger lika mycket energi som socker, men har betydligt lägre GI värde.  Till skillnad från socker är lönnsirapen inte bara en tom kalorikälla utan är fullproppad av mineraler, som zink, tiamin och kalcium och studier har även visat att den har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Recept på brödet kommer senare i veckan!

 

Having been lying in bed with stomach flu for two days, I was so terribly hungry for freshly baked bread with lots and lots of chia jam. This jam is absolutely amazing, it takes no more than 10 minutes to do and you can have it on everything! Chia seed acts as a thickener so this jam is completely natural without strange preservatives or flavoring agents. Often when I sweeten my food, I use real organic maple syrup, it should not be confused with the useless pancake syrup that is often found in various food stores. Real maple syrup provides the same energy as sugar, but has significantly lower GI value. Unlike sugar maple syrup is not just an empty source of calories, its packed with minerals, such as zinc, thiamine and calcium and it also has anti-inflammatory and antioxidant properties. Recipe for my bread comes later in the week.

CHIA SYLT MED JORDGUBB OCH LINGONBÄR

Recept

1 stor burk

300 gram jordgubbar

200 gram lingonbär

4 msk chiafrön

5 msk äkta lönnsirap

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kanel

Koka upp bären på mellan värme tills bären blivit mjuka. Lägg i lönnsirap, vaniljpulver och kanel och sjud på svag värme. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt försiktigt chia fröna. Vill du ha en slätt sylt så mixar du bären innan du lägger i chia fröna.  Voilà!  Lägg sylten på nybakad bröd och njut!

CHIA JAM WITH STRAWBERRY AND LINGONBERRY

Recipe

1 large can

300 grams of strawberries

200 grams of lingonberry

4 tablespoons chia seeds

5 tablespoons real maple syrup

1 teaspoon vanilla powder

1 teaspoon cinnamon

Boil the berries until they are soft. Add maple syrup, vanilla powder and cinnamon and simmer on low heat. Remove the pan from the heat and carefully add chia seeds. Do you want a smooth jam, you can mix the berries before adding the chia seeds. Voilà. Add the jam on freshly baked bread and enjoy!

 

 

Kategori: Taggar: Hälsa, chia seeds, chia sylt, clean eating, food recipies, gluten free, glutenfree, glutenfritt, healthy, healthy recipies, healthyeating, healthyfood, organic, paleo, rawfood, veganfood, vegetarianfood, without refined sugar;
Maria:

Hej.
Måste bara säga tack för alla underbara recept. Jag älskar verkligen ditt tänk med ekologisk och så ren mat som möjligt. Jag är vegetarian med mjölkmage så dessa recepten fungerar perfekt för mig. Byter bara ut mjölk och kött/fiskprodukterna till andra alternativ. Skulle du kunna tänka dig att göra ett recept på en god lasagne? Har suktat efter en god lasagne länge, men inte hittat något bra recept. :)

Svar: Hej Maria! Åh vad roligt att du hittat in på min blogg och har fått nytta av mina recept! Jag har själv problem med bråkig mage så använder alltid laktosfria eller naturligt laktosfria alternativ. Var roligt att du frågade efter recept på lasagne, jag hade tänkt prova två olika recept i helgen, en med glutenfria lasagneplattor och en annorlunda med butternut squash och ekologisk getost :). Recepten är tänkt att komma nästa vecka så håll utskick! Tack för dina fina ord <3 hls Anki
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: