PINK SMOOTHIE IN A JAR WITH RASPBERRY, RED CABBAGE AND GINGER

Ställde ni klockan extra tidigt i morse? I natt, inträffade ju nämligen fenomenet ”blodröd supermåne”. Blodröd supermåne… Smaka på dessa ord, bara namnet på detta märklig händelse framkallar mystik, spänning och en känsla av något övernaturligt. Och där, sittandes på stranden runt en eld som sprakar medan månen färgades alldeles blodröd, så kändes det faktiskt just så. Magiskt, mäktigt och otroligt vackert.

Men måndag är ju även min favorit veckodag att göra smoothies på. Den här rosa skönheten är inte så oskyldig som den ser ut. Smoothie är pumpad med stärkande och hälsosamma råvaror, bl.a. hallon, ingefära och rödkål. Den sist nämnda, den rödlila kålsorten är en riktig hälsobomb. Fullproppad med fiber, antioxidanter och vitaminer som t.ex. vitamin K som har en central roll i regleringen av blodkoagulationen. Rödkålen har faktiskt högre andel antioxidanter än både grönkål och broccoli. Flera undersökningar har genom åren har visat att kål skyddar mot olika typer av cancer. (Kål innehåller glukosinolater som kan omvandlas till isothiocyanateföreningar, vilka har påvisats effektiva i just cancerförebyggande åtgärder. Så njut med gott samvete.

Monday's are my favorite day of the week to make smoothies. This pink beauty is not as innocent as it looks. This smoothie is pumped with invigorating and healthy ingredients, including raspberries, ginger and red cabbage. The latter one, the redpurple cabbage is a real health bomb. Packed with fiber, antioxidants, and vitamins such as Vitamin K, wich plays a key role in the regulation of blood coagulation. Red cabbage has actually higher proportion antioxidants than both green cabbage and broccoli. Several studies over the years have shown that cabbage protects against various types of cancer. (Cabbage contains glucosinolates that can be converted to isothiocyanateföreningar, which have been shown effective in precisely cancer prevention.) So enoy!

 

Rosa Smoothie i burk med hallon, rödkål och ingefära

Recept

1 portion

1/2 banan

1 dl hallon

1 dl mango

1 dl strimlad rödkål

2,5 dl kokosmjölk eller annan nötmjölk

1 msk linfrön

En liten bit ingefära

1-2 tsk honung (dadlar eller lönnsirap funkar även bra)

Mossa 0,75 dl av hallonen med 1 tsk honung i botten på en burk. Kör övriga ingredienser i en blender tills du får en jämn smoothie utan klumpar.  Häll upp i burken och toppa med valfria tillbehör som t.ex. bovetepuffar, hallon och kokos.  Drick omgående och njut!

 Pink smoothie in bottles of raspberry, red cabbage and ginger

Recipe

1 serving

1/2 banana

1/2 cup raspberries

1/2 cup mango

1/2 cup shredded red cabbage

1 cup coconut milk

1 tbl flaxseed

A small piece of ginger

1-2 tsp honey (dates or maple syrup works well too)

Moss 75% of the raspberries with 1 teaspoon of honey in the bottom of a jar. Run the remaining ingredients in a blender until you get a smooth smoothie without lumps. Pour into a jar and top with optional accessories such as buckwheat puffs, raspberry and coconut. Drink immediately and enjoy!

Kategori: Taggar: clean eating, clean eating recept, clean eating recipes, glutenfria recept, green smoothies, hallon smoothie, healthy recipies, healthyeating, nyttig smoothie, paleo recept, paleo recipes, raspberry, smoothies, vegan recept, vegetariska recept, without refined sugar;

VEGIE QUORNBURGER WITH MOZZARELLA, FRIED EGGPLANT AND CREAMY WALNUT SAUCE

Dregel.. dessa hamburgare.. Åh för att inte tala om såsen, så sjukt god! Vad passar bättre en fredag än en riktigt god hamburgare? Även ni som är köttätare kommer att älska dessa nyttiga små raringar. Fulla av protein, (det är faktiskt mycket mer protein i dessa än i vanliga hamburgare), kalorisnåla, hälsosamma och super enkla att göra.  Servera med ugnstekt potatis eller hemgjorda pommes. Fredagsmyset är räddat!
 

Drool .. these hamburgers.. and the sauce, simply amazing! What fits better a Friday than a really good hamburger? Even you who are carnivores will love these little darlings. Full of protein, (it's actually a lot more protein in them than in a usual meatburger), low-calorie, healthy and super simple to make. Serve with baked potatoes or homemade french fries. Friday evening is now saved!!

VEGETARISK QUORNBURGARE MED MOZZARELLA, STEKT AUBERGINE OCH KRÄMIG VALNÖTSÅS 

Recept

4 portioner

Hamburgare

300 g Quornfärs

1 liten rödbeta

1 dl kvarg

250 gram mozzarella

2 ägg

2 msk fiberhusk

1 grönsaksbuljongtärning

Ev. färsk timjan

Chiliflakes

Salt och peppar

Valnötsås

1 vitlöksklyfta finriven

100 g valnötter

1 dl Olivolja

1 dl vatten

50 g finriven parmesanost

Salt och svartpeppar

Övriga tillbehör

Aubergine

Rödlök

Soltorkade tomater

Sallad

Bovete frallor (recept kommer senare i veckan, går självklart att köpa)

Kör quornfärs, rödbeta, mozzarella och buljongtärning i en matberedare (du kan även riva rödbetan och mozzarellan grovt med ett rivjärn ifall du saknar matberedare) Tillsätt kvarg, ägg, fiberhusk och kryddor som du blandar väl och ställ sedan in färsen i kylskåp i minst 30 min. Forma till biffar och stek med smör på medelhög värme. Skiva Aubergine och strimla rödlöken och fräs dessa tills de är mjuka och fått rejält med färg. Lägg ingredienserna till såsen i en blender och mixa tills såsen är slät. Skär upp frallorna och placera den stekta auberginen och sallad underst, där efter quornburgaren som du toppar med rödlök, soltorkade tomater och rikligt med valnötsås. Servera med ugnstekt potatis eller egengjorda pommes! Så jäkla gott!

Tips: Valnötsåsen är precis lika fantastisk på pasta och sallad

VEGIE QUORNBURGER WITH MOZZARELLA, FRIED EGGPLANT AND CREAMY WALNUT

Recipe

4 servings

Hamburger

300 g quorn

1 small beetroot

1/2 cup Turkish yoghurt

250 grams of mozzarella cheese

2 eggs

2 tablespoon Psyllium husk

1 Vegetable stock cube

Ev. fresh thyme

Chiliflakes

Salt and pepper

Walnut sauce

1 clove garlic finely grated

100 g walnuts

1/2 cup olive oil

1/2 cup water

50 g of finely grated Parmesan cheese

Salt and black pepper

Further Accessories

Eggplant

Red onion

Sun-dried tomatoes

Lettuce

Buckwheat bread rolls (recipe comes later in the week, or you can buy glutenfree bread in the store) Run quorn, beetroot, mozzarella and stock in a food processor (you can even tear beetroot and mozzarella roughly with a grater if you don’t have food processor) Add the turkish yoghurt, eggs, psyllium husk and spices, mix well, then set the ground in the refrigerator for at least 30 min. Shape into patties and fry in butter over medium heat. Slice eggplant and the onions and fry them until they are soft and have received plenty of color. Add ingredients for the sauce into a blender and blend until the sauce is smooth. Cut the bread and place the fried eggplant and lettuce at the bottom, then a quornburger. Top with red onions, sun-dried tomatoes and plenty of walnutsauce. Serve with baked potatoes or self-made fries! So darn good!

Kategori: MAT Taggar: clean eating, clean eating recipes, eggplant, healthy recipies, healthychoices, healthyeating, healthyfood, healthyliving, paleo, paleo recipes, quorn, quornburgare, quornburger, vegetarian, vegetarianfood, vegetariska recept, wellness, without refined sugar;

Lyckan sitter inte i kilo

 
Var det någon som såg ”Efter tio med Malou” i måndags där bloggaren Katrin Zytomierska diskuterade kroppsideal och hälsa? Det är sällan jag känner mig provocerad nu för tiden men jag höll på att sätta mitt morgonkaffe i halsen. Så idag kommer dagens inlägg att handla om just vikthets och betydelsen av balans. Många av oss har ett komplicerat förhållande till vår kropp; vi kan tycka former är vackert på andra men inte på oss själva eller så är vi för smala och okvinnliga. Många tycker mat är förknippat med olust och ångest, vissa äter för mycket, många som tränar äter alldeles för lite osv. 

Jag har haft och har ibland fortfarande perioder då jag jämför mig med andra. Ser jag någon som har storlek 34a så kommer lätt jämförelsen. Egentligen har jag aldrig känt mig tjock men däremot har jag ofta känt mig stor och klumpig. Tankarna finns där, jag skulle kanske skärpa mig ännu mer, träna ännu hårdare, äta lite mindre? Men jag har idag lärt mig att vifta bort dessa tankar lika fort som de kommer. Nu förtiden tänker jag annorlunda. Om en klient kommer till mig och säger att dennas mål är att gå ner i vikt och undrar om jag kan hjälpa hen, så ber jag personen ställa sig motfrågan; varför vill jag gå ner i vikt? 

Jag har i princip i hela mitt liv haft samma klädstorlek M eller 38/40. I fall jag skulle vilja gå ner så mycket i vikt så jag blir en storlek 34a skulle det innebära enorma uppoffringar. Jag skulle i princip behöva ge upp allt jag älskar, allt jag tycker om att göra och ständigt vara på svältgränsen. Var är lyckan då? Vad är hälsosamt i detta? Jag älskar ju mat, jag älskar glass en varm sommardag och jag älskar att umgås och dricka rödvin med mina vänner. Vad skulle detta vara för liv? Skulle jag vara lyckligare som en 34.a än en 38a? Nej knappast. Det skulle vara ett väldigt fattigt liv ifall tvingades ge upp alla små saker som är lycka för mig. Så där kommer balansen in. Jag mår bra av att vara i form, träna och känna mig stark. Jag behöver äta nyttigt och tanka kroppen med bra bränsle. Men då är jag hellre en hälsosam och fit 38a som får lov att unna sig saker ibland. 

Nej, hälsa sitter inte i kilo. Den enda som kan avgöra vilken som är din trivselvikt är du själv, inte läkare, inte media eller någon BMI kurva kan avgöra det. För att vara hälsosam handlar om så mycket mer än vikt där det fysiska måste fungera med det psykiska och inte minst det sociala och livet runt omkring dig. 
Nu driver jag ju ändå en hälsoblogg så jag ska väl uppmuntra till viktnedgång och massa träning? Självklart om viktnedgång skulle innebära en positiv förändring i din livstil, men jag vill att alla oavsett storlek som hittar in till min blogg, ska känna sig inspirerande och motiverande.
Lyssna på din kropp. Din kropp säger vad du behöver och mår bra av, om du ligger i viss riskfaktor till ohälsa då reagerar din kropp genom att varna dig med symtom som t.ex. huvudvärk, dålig hy, krånglig mage, högt blodtryck eller kolesterol värde. Det är kroppens sätt att säga - Hörru kompis vi mår faktiskt inte så bra nu! Så lyssna, leta efter den där balansen som DU och DIN kropp behöver och mår bra av. 
 
Tre avslutande tips: 

1. Var snäll mot dig själv och din kropp. Din kropp förtjänar bra bränsle för att kunna må så bra som möjligt men ha ett flexibelt förhållningssätt med din kost. Tyck om din kropp!  Den är ju faktiskt helt fabulous vare sig du är en 34 eller 48. 

2. Tänk långsiktigt och hållbart när du vill förändra din livsstil. Det finns inte några quick fix, snabb bantning skapar endast ångest. Det resultat som du i stället får genom att göra små hållbara förändringar i vardagen kommer göra större skillnad i längden än alla detox kurer, plank utmaningar och juice dieter du provar. 
 
3 Sluta jämföra dig. Vi har alla olika genetiska förutsättningar så det enda resultat du ska jämföra dig med är dina egna.   
 
Jag vill påminna om att i slutändan så är det bara du själv som egentligen kan veta vad du trivs bäst med och vad som gör just dig lycklig. Våga ställa dig själv den frågan. <3
 
Gillade du inlägget så lämna gärna en komentar tryck på det lilla hjärtat nedanför!
TACK!
Kategori: WELLNESS Taggar: Efter tio med Malou, Hälsa, Katrin Zytomierska, balans, healthy, healthychoices, healthyeating, healthyfood, healthylifestyle, healthyliving, hälsosam livsstil, mindfulness, quotes, vikthets;