Spinach and fetacheese pie topped with honey roasted walnuts

Min kära syster Tanja är expert på att slänga ihop super goda och nyttiga middagar på noll time. Denna paj har hon bjudit på i många års och jag fullkomligt älskar den här pajen! Skulle nog kunna äta en bit varje dag i resten av mitt liv och ändå aldrig tröttna. Passar perfekt till middag, buffen eller till picknickkorgen.  Jag har gjort en egen variant av receptet där nyttigt quinoamjöl ändvänds till pajdegen. Detta recept är fullproppad med protein och nyttigheter; kvarg och quinoa gör pajdegen extra proteinrik och med ingredienser som ägg, fetaost och spenat så blir näringsinnehållet riktigt högt.
 

My dear sister Tanja is an expert at throwing together super good and healthy dinners at zero time. I absolutely love this pie! Could probably eat a piece every day for the rest of my life and still never get tire. This recipe is packed with protein and healthy ingredients; cottage cheese and quinoa making the pie dough filles with extra protein and with ingredients like eggs, feta cheese and spinach so becomes the nutrient content really high.

Ägg är ett perfekt kostval för att påskynda återhämtningen efter hårda träningspass. Det beror främst på att ägg innehåller massor av högvärdigt protein och rätt mängd aminosyror, vilket är bra för återhämtningsprocessen i kroppen. De små hälsobomberna har otroligt bra näringsinnehåll i form av D- och E-vitamin, folat, järn, omega-3 och flera viktiga antioxidanter. Ett ägg ger 35 procent av det E-vitamin vi behöver dagligen. Tillsammans med en varierad kost så är ägg alltså ett riktigt superlivsmedel. Själv köper jag alltid ekologiska ägg som på köpet innehåller mer av de hälsosamma omega-3-fiskfettsyrorna än ”vanliga” ägg.  Shit.. nu blev jag riktigt hungrig, får nog springa slänga ihop en spenat och fetaostpaj till middag sedan J.

Eggs are ideal for accelerating recovery after hard training sessions. It is mainly because the egg contains plenty of high quality protein and the right amount of amino acids, which are good for the recovery process in the body. The little health bombs are incredibly good in nutrition; Vitamin D and vitamin E, folate, iron, omega-3 and several vital antioxidants. One egg provides 35 per cent of our daily vitamin E needs. Myself, I always buy organic eggs, they contain more of the healthy omega-3 fish fatty acids than the "regular" eggs.

Spenat och fetaostpaj toppad med honungs rostade valnötter

Ingredienser

1 stor paj

Pajdeg

2,5 dl quionamjöl (bovetemjöl, fullkornsrismjöl, teffmjöl fungerar också bra)

0,5 dl majsmjöl

1 msk fiberhusk

250 gram kvarg

75 gram smör

1 1/2 tsk bakpulver

Salt

ev 2 msk vatten

Fyllning

200 gram feta ost

4 stycken ekologiska ägg

150 gram spenat (nästan en stor påse)

1,5 dl matlagningsgrädde

Salt och citronpeppar

Topping

1 dl rostade valnötter+ 1 msk honung

Blanda quinoa, majsmjöl, salt och fiberhusk med 1 1/2 tsk bakpulver och kör i matberedare (eller knåda själv) med 75 g kallt smör. Tillsätt kvargen och 2-3 msk vatten. Lägg i plastpåse i kylen. Sätt sedan ugnen på 200 grader och kläm ut pajdegen i en form. Ge den lite färg i ugnen i ca 10 min och blanda under tiden fyllningen, jag brukar köra alla ingredienser till fyllningen i en mixer. Häll blandningen i pajskalet och grädda i cirka 40 minuter eller tills pajen fått fin yta. Toppa med rostade valnötter som doppas i honung och servera med en god sallad. Voilà!

Spinach and fetacheese pie topped with honey roasted walnuts

Ingredients (1 large pie)

Pie dough

9 ounces quinoa flour (buckwheat, oats, teff or rice flour works well)

2 ounces of corn flour

1 tbsp psyllium husk

250 grams of cottage cheese

75 grams of butter

1 1/2 tsp baking powder

Salt

2 tablespoons water

Filling

200 grams feta cheese

4 organic eggs

150 grams of spinach (almost a 1 large bag)

3/4 cup cream

Salt and lemon pepper

Topping

1/2 cup roasted walnuts + 1 tbsp honey

Mix quinoa, corn flour, salt and psyllium husk with 1 tsp baking powder 1/2 and running in the food processor (or knead itself) with 75 g of cold butter. Add the cottage cheese and 2-3 tablespoons of water. Place in a plastic bag in the refrigerator. Preheat the oven to 400 F and squeeze out pie dough into a mold. Bake for about 10 minutes and mix meanwhile the filling, I usually run all the ingredients for the filling in a blender. Pour the mixture into the pie shell and bake for about 40 minutes or until the pie is golden brown. Top with walnuts which have been dipped in honey and serve with a really nice salad. Voilà!

 .

Kategori: Taggar: Spinach and feta cheese pie recipe, clean eating recept, clean eating recipes, fetaostpaj recept, glutenfri paj recept, glutenfritt paj recept, nyttigt paj recept, paj quinoamjöl, quinoa mjöl recet, spenat och fetaost paj recept, spenat paj recept, vegetarisk paj recept, vegetariska recept;
Louise i Milano:

Gud vilken vacker paj!

Svar: Ha ha tusen tack! Vad glad jag blir! Men kan erkänna att svor en del och bröt säkert ihop minst fyra gånger innan den jäkla flätan kom på plats :)
Scandinavian wellness

Fani:

Amen gud så gott! Och jättefina bilder :)

Svar: Tusen tack fina Fani, vad roligt att du hittat in till bloggen <3, och tack för din gulliga kommentar :)
Scandinavian wellness

Alexandra:

Hej Jag älskar din blogg! Hur fick du till din recept menyn så att pilen ner visade bröd, lunch mm?

Svar: Hej Alexandra! Tusen tack för dina fina ord. <3 De fick jag till genom våldsamt tjatande på min kära ex svåger som fick rycka ut :). Ha ha är så sjukt oteknisk så har faktiskt igen aning om hur han har gjort! :)
Scandinavian wellness

Sara:

Hej. Vad gott det ser ut:) jag tänkte göra denna pajen imorgon. Men ska det verkligen bara vara 30g spenat? Det står en stor påse o de är väll ca 200g i en stor?

Svar: Hej Sara! Det var uppmärksamt av dig, nej det ska allt vara mer ca 150 gram spenat. Tack så mycket för att u uppmärksamma detta, ska genast gå in och ändra :) lycka till med pajen :) hls Anki
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: