Scandinavian fish soup with salmon, shellfish and mussels

(for english scroll down) Denna ljuvliga soppa är en av mina nya middagsfavoriter. Jag har verkligen kommit på att soppa är en underskattad rätt. Det är hur gott som helst, går att variera i det oändliga och värmer gott i kylan. Denna soppa är verkligen fantastiskt vacker och passar så våga bjuda dina gäster på denna nu i höst. Vill du ha en lättare soppa till vardags så kan du byta ut vispgrädden mot matlagningsgrädde. Fisk och skaldjur är perfekt att göra soppa på då de är fulla med smak och protein men innehåller få kalorier (räkor och lax ligger i toppen av proteinrika livsmedel). Om man äter fisk 2-3 gånger i veckan, och varierar mellan olika sorter, har man lättare att få i sig många av de näringsämnen som man behöver för att må bra. I fisk finns till exempel D-vitamin, jod och selen, som många får i sig för lite av. Fisk och skaldjur bidrar också till att minska risken för flera olika folksjukdomar. Feta fiskar, som lax, sill och makrill, är rika på omega-3-fetter som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom och är viktiga för hjärnans utveckling och funktion. Så passa på att dubbla receptet. <3
 

This lovely soup is one of my new dinner favorites. I really love soups, it's  so easy to do and can be varied endlessly and they keeps you warm in the cold. This soup is incredibly beautiful and fits to serve to any birthday party this autumn. Want a low-calorie soup in your you can replace the cream against fat milk. Fish and seafood are perfect to make soup on, because they are full of flavor and protein but low in calories. If you eat fish 2-3 times a week, and varies between different varieties, it's easier to take in many of the nutrients you need for good health. In fish there are, for example, vitamin D, iodine and selenium, which many people have too little of. Seafood also helps to reduce the risk of various diseases. Fatty fish, such as salmon, herring and mackerel are rich in omega-3 fats wich can reduce the risk of cardiovascular disease and are important for brain development and function. So take the opportunity to double the recipe. <3

Skandinavisk fisksoppa med lax, skaldjur och blåmusslor

6 portioner

Ingredienser

1 kilo blåmusslor

400 g fisk, t ex lax och torsk (MSC-märkt välj miljömärkt)

250 g blandade skaldjur

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1/2 purjolök

2 morötter 

2 tomater

1 paprika

2 msk sockerfri tomatpuré

1/2 röd chili

2 dl vitt vin (kan uteslutas)

1 tärning fiskbuljong eller skaldjursfond

5 dl vatten

2 dl vispgrädde eller kokosmjölk

glutenfritt vitlöksbröd till servering

Skär purjolök, morot paprika och tomat i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök och fräs dem i smör. Tillsätt tomatpurén och övriga grönsaker och fräs ytterligare en stund. Häll över vinet och låt puttra ca 1 minut. Smula över buljong. Tillsätt vatten och grädde och koka ihop en stund medan du förbereder musslorna och fisken. Skölj och skrapa musslorna under rinnande vatten. Släng ev öppna musslor. Skär fisken i bitar. Dela och kärna ur chilin, skär den i strimlor. Lägg i chili, musslor och fisk i soppan och låt koka under lock i 3 minuter. Toppa ev soppan med lite crème fraiche och glutenfritt vitlöksbröd till servering

Scandinavian fish soup with salmon, shellfish and mussels

6 servings

Ingredients

3 1/2 cups mussels with shells

400 g of fish, such as salmon and cod (MSC choose eco-labeled)

250 g mixed seafood

1 small onion

2 cloves garlic

1/2 leek

2 carrots

2 tomatoes

1 pepper

2 tablespoons tomato paste

1/2 red chilli

1 cup white wine (optional)

1 cube of fish broth or shellfish Fund

2 cups water

1 cup whipping cream

gluten-free garlic bread to serve

Cut the leek, carrot peppers and tomatoes into small pieces. Peel and finely chop the onion and garlic and saute them in butter. Add the tomato puree and other vegetables and cook a further minute. Pour over the wine and let simmer for about 1 minute. Crumble the bouillon. Add water and cream and cook for a moment while you prepare the mussels and the fish. Rinse and scrape the mussels under running water. Throw away any open mussels. Cut the fish into pieces. Cut the chilies into strips and add with the mussels and fish in the soup and cookwith the lid on for 3 minutes. Garnish the soup with a little creme fraiche and gluten-free garlic bread. Love! 

Kategori: Taggar: blåmusslor recept, clean eating recept, clean eating recipes, fish soup mussels recipe, fish soup with salmon shellfish recipe, fisksoppa med lax, fisksoppa med skaldjur recept, fisksoppa recept, lax recept, nyttig soppa recept, skaldjurssoppa recept, soppa med fisk och skaldjur;
Lena:

ser ljuvligt gott ut.

Svar: Hej Lena! Vad roligt att höra! Ja.. den är faktiskt riktigt god ha ha :) Tack för att du kikar in
Scandinavian wellness

Anonym:

Låter fantastiskt gott... ska pröva

Svar: Hej! Åh gör gärna det! Så roligt att ni gillar receptet :)
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: