Gluten-free bread with rosemary, olives and walnuts

(for english text)
Yummie, yummie, yummie! Jag har en längre tid varit sugen på att baka ett medelhavsinspirerat bröd med friska smaker från oliver och rosmarin. Durramjölet är en ny favorit hemma hos mig, det är ett mycket smakrikt och har en trevlig struktur jag gillar. Det påminner lite i smaken om råg eller havre men är ett naturligt glutenfritt sädesslag som ursprungligen kommer från Afrika. Durramjöl är lätt att baka med och mjölet hjälper brödet att behålla jäsningen så att det inte sjunker ihop i ugnen. Detta speciella mjöl får också brödet att spricka upp vid gräddningen och ger det en fin yta. Durra, eller sorghum som det heter på engelska, innehåller både nyttiga vitaminer och mineraler och även är rikt på antioxidanter. Brödet blir gudomligt när det kommer direkt från ugnen och passar utmärkt att doppa i såsen på middagen.
 

Yummie, yummie, yummie! I have been tempted to bake a Mediterranean-inspired bread with fresh flavors of olives and rosemary. Sorghum flour is a new favorite at my home, it's tasty and has a nice texture that I like. Sorghum flour is easy to bake with and makes the bread crack up at the baking wich gives it a nice surface. The flour contains both beneficial vitamins and minerals and are also rich in antioxidants. This bread is heavenly good when it comes straight from the oven and is ideal to dip in the sauce at the dinner.

 
Glutenfritt lantbröd med rosmarin, oliver och valnötter.

(1 bröd)

Ingredienser 

200 gram durramjöl

200 gram rismjöl 

7 dl vatten

25 g jäst

2 msk olivolja

2 tsk salt

3 msk honung eller äkta lönnsirap

1 dl majsstärkelse

1 dl psyllium husk eller fiberhusk

1 1/2 dl svarta oliver utan kärnor

4 kvistar färsk rosmarin

1,5 dl valnötter

Finhacka rosmarinen. Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med  honung och olivolja. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa samman med jästblandningen med visp, elvisp eller i en degblandare i någon minut. Använd ev. slev mot slutet du får problem.Låt degen svälla i 10 min. Kolla konsistensen. Degen ska vara kletig men inte rinnig, tillsätt annars lite mjöl eller vatten i taget. Rör ner oliver, valnötter och rosmarin.Låt degen jäsa i en oljad brödform, jäskorg eller uppbyggnad som ger brödet form, i minst 80 minuter tills den är nästan dubbel sin storlek. Lägg försiktigt över degen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 60-75 min. (Tips när du för in brödet i ugnen, ställ samtidigt in en liten plåt i botten med ett par matskedar kallt vattnen och stäng snabbt luckan. Detta gör att brödet för en krispig och vacker yta). Du kan testa om brödet är färdiggräddat genom att knacka på undersidan. Ger det ett dovt och ihåligt ljud är det dags att ta ut brödet ur ugnen. Låt brödet svalna helt och hållet innan du skär i det. Lycka! 

Gluten-free bread with rosemary, olives and walnuts.
(1 bread)

Ingredients

1 2/3 cups Sorghum flour

1 2/3 cups Rice flour

3 1/4 cups water

25 g yeast

3 tbsp olive oil

2 tsp salt

2 tbsp honey

1/2 cup cornstarch

1/2 cup Psyllium Husk 

3/4 cup black olives without pits

4 sprigs fresh rosemary

3/4 cup walnuts

Chop the rosemary. Mix the yeast in the water together with honey and olive oil. Mix the dry ingredients separately and stir together with the yeast mixture with the whisk, electric mixer, or in a dough mixer for a minute. Possibly use a spoon toward the end. Leave to swell for 10 minutes. Check the consistency.The dough should be sticky but not runny, add otherwise more flour/water at a time. Stir in walnuts, olives and rosemary. Let the dough rise in an oiled bread pan, prover basket or bowl that gives the bread form, at least 80 minutes or until it nearly double in size. Gently roll the dough on a baking sheet with parchment paper and bake in the oven at 400 F 200 degrees for about 60-75 minutes. (Tip: when you insert the bread into the oven, then at the same time set a small plate in the bottom with a couple of tablespoons of cold waters and close the door quickly. This gives the bread a crisp and beautiful surface).You can test if the bread is completely done by tapping on the bottom. If it gives a dull, hollow sound, it is time to take the bread out of the oven.Let the bread cool completely before cutting into it. Happiness!

Kategori: Taggar: Gluten free bread with rosemary olives recipe, bröd durramjöl recept, bröd rosmarin oliver recept, glutenfritt bröd oliver, glutenfritt bröd recept, glutenfritt lantbröd recept, glutenfritt matbröd, glutenfritt medelhavsbröd recept, lantbröd recept;
Anonym:

Mitt bröd blev inte alls så fluffigt och fint som ditt. Det blev istället platt och degigt .. vad kan det bero på? Vart i ugnen bakade du brödet?
Tack för inspiration och fina recept!

Mvh
Lovisa

Lovisa:

Hej!

Jag testade att baka det här brödet och mitt bröd blev inte alls så fluffigt och fint som ditt.. det blev istället platt och degigt. Vad kan det bero på? Vart i ugnen gräddar du brödet?

Tack för all inspiration och goda recept!

Svar: Hej Lovisa! Vad roligt att höra att du provade receptet men vad tråkigt att det inte blev så där fluffigt man vill ha det. Kan bero på följande anledningar. När du bakar med jäst är det viktigaste att man inte dödar jästsvamparna och det undviker man genom att inte värma degvätskan till mer än 37°C för vid 40°C dör jästsvamparna och ditt bröd kommer bli platt och kompakt. Det vanligaste felet är att man inte rör om i degvätskan när man värmer på den så att det blir för varmt i botten utan att man märker det och sedan när man häller över degvätskan över jästen så dör den. (har själv gjort detta ett flertal gånger, man stoppar ner fingret och så tror man att det har rättgrader). Om degvätskan blir kallare än 37°C gör inte så mycket men jästiden förlängs så man kan behöva lägga på en hel del tid på jäsningen. Se därför alltid till att du har lite tidsmarginal när du bakar. Brödet ska jäsa i rumstemperatur, ca 20°C.Ett annat tips kan vara att prova att jäsa degen i mjölade jäskorgar, eller durkslag med mjölad bakduk. Då jäser bröden på höjden istället för bredden och längden. I fall du upplevde brödet lite degigt har de helt enkelt inte gräddats tillräckligt. Detta är svårt eftersom det skiljer en hel del mellan olika ugnar. Mitt tips är att ta ur brödet och testa om brödet är färdiggräddat genom att knacka på undersidan. Ger det ett dovt och ihåligt ljud är det dags att ta ut brödet ur ugnen. Annars gräddar du 15 min till. hls Anki
Scandinavian wellness

Shadi :

Hej Goood vad härligt att ja hittat hit man blir helt fascinerad av alla dina finna och goda recept jag måste sätta igång snart . Jag är en fans av bröd och b a l glutenfri och socker fri av alla slag eftersom jag går genom en så kallad renings period. Jag vill prova baka din goda bröd här ovan, en fråga och det är om jag skulle kunna byta ut jäst mot något annat och om jag kan utesluta honung. tack för din fina och inspirade blogg

Svar: Hej Shadi! Vad roligt att att du gillar recepten här! Tusen tack för dem fina orden. Det går att byta ut jästen mot 4 tsk bikarbonat, dock kan ju detta såklart påverka att brödet inte blir fullt lika fluffigt och fint. Men det borde fungera. Ett tips kan vara att göra frallor i stället, så blir det lättare för brödet att resa sig. honungen skulle du kunna byta ut mot äkta lönnsirap, eller kokosocker eller utesluta helt. Är framför allt viktigt med sötning när man använder jäst. Hoppas du fick svar :) Mvh Anki
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: