Fast phyllo pie with delicious aged cheese, mushrooms and chanterelles

(for english scroll down)

En riktigt vacker höstlig svamppaj, där du väljer svamp efter din egen smak. Helt fantastiskt att bjuda på kalas och fester som tack vare den färdiga filodegen kräver minimal ansträngning. Har du svårt att få tag på färdig köpt glutenfri filodeg så har jag även skrivit ner ett recept jag brukar andvända mig av. Pajen är även perfekt att laga efter svamputflykten med dina senaste skogsfynd (eller om du hellre plockar svamp direkt i butiken så går detta precis lika bra) J. För ett par veckor sedan när jag var ute i skogen med Kenzo (min älskade 10 åriga stafforshire bullterier), hittade jag en hel del kantareller som jag frös in. I detta recept använde jag till störst del just kantareller, då det enligt mig inte finns någon godare smak. Tillsammans hop med västerbottenost= total lycka! 

A really beautiful autumnal pie with delicious aged cheese and mushrooms . This pie is great to serve at parties and celebrations, thanks to the ready-made filo pastry it requires minimal effort. In case it is difficult to obtain pre-bought gluten free phyllo dough, so there is also a description of the recipe how I usually make my own gluten free filo dough. A couple of weeks ago when I was out in the woods with Kenzo (my beloved 10-year-old stafforshire bullterier), I found a lot of mushrooms that I froze up. In this recipe, I used mostely chanterelles, wich, according to me has the best taste. Along with a good aged cheese = pure bliss!

Svampar är helt fantastiska små råvaror, fulla av hälsosamma egenskaper. Kantareller hör till de svampar som har högst innehåll av naturligt D-vitamin. D-vitaminet i svamparna är mycket stabilt, så en mycket stor del av det bevaras vid tillagningen. Samtidigt har de ett skyhögt innehåll av kostfibrer, som gynnar din matsmältning. För dig som vill stärka ditt immunförsvar så passar champinjonen perfekt. Champinjonen är rik på B-vitamin, jod och järn. Den har en mild smak som passar i många olika sorters matlagning och finns lätt att få tag på i butiker men faktiskt även ute i naturen.

Mushrooms are absolutely amazing ingredients, full of healthful properties. Chanterelles are among the fungi that have the highest content of natural vitamin D. The vitamin D in chanterelles is very stable, so a very large part of it is preserved during cooking. Meanwhile, they have a rich in fiber, which promotes your digestion. For those of you who want to strengthen your immune system, you should use more mushrooms. Mushroom is rich in vitamin B, iodine, and iron. It has a mild flavor that suits many different types of cooking and is easy to find in stores but actually even outdoors.

Snabb filodegspaj med västerbottenost och svamp

Ingredienser

Glutenfri Filodeg:

2 dl vatten

1 msk Fiber Husk 
4 msk olivolja
ca 2 dl ljust glutenfri mjölmix

(eller 1 rulle färdig glutenfri filodeg)

Fyllning:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

300 gram blandad svamp (t.ex. kantarell, champinjon, shiitake)

125 gram Västerbottenost

salt, peppar

Stanning:

3 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl fet mjölk

salt, peppar, oregano

Glutenfri Filodeg: Blanda vatten och Husk. När blandningen har tjocknat är det dags att blanda ner mjöl mixen. Knåda ihop tills degen håller ihop och häll sedan upp den på ett rikligt mjölat bakbord. Knåda, med mjölade händer, tills degen är smidig. Dela degen i 3 bitar. Kavla ut varje bit så tunt som möjligt och lägg dem omlot i formen. Ifall du har svårt att kavla ut degen så tunt så kan du alltid göra den till ett-två lager så blir den mer som en vanlig pajdeg. Sätt ugnen på 225°C. Smörj kanterna på en pajform med löstagbar kant. Lägg filodeg omlott i formen. Låt degen hänga över kanten så glider den inte ner när den gräddas. Fyllning: Hacka löken och stek den i smör tillsammans med pressad vitlök. Rensa svampen och skär den till lite mindre bitar. Lägg ner i pannan med löken och stek till all vätska har reducerats. Riv Västerbottenosten på ett rivjärn. Vispa ihop ingredienserna till stanningen. Ha ner svamp, lök och ¾ delar av osten. Häll på stanningen och blanda försiktigt. Häll på osten ovanpå så att den täcker. Ställ in i ugn i cirka 20-25 minuter i 225°. Servera med en riktigt smaskig sallad.

 

Fast phyllo pie with delicious aged cheese, mushrooms and chanterelles

Ingredients

Gluten-fre phyllo dough
2 cups water
1 tbsp Husk Fiber Psyllium Husk
4 tbsp olive oil
about 2 cups light gluten-free flour mix

(or I roll ready-made gluten-free phyllo dough) 

Filling:

1 onion

1 clove garlic

300 grams mixed mushrooms and

125 grams of aged cheese

salt, pepper

3 eggs

1/2 cup heavy cream

1/2 cup fat milk

salt, pepper, oregano

Gluten-fre phyllo dough: Mix water and Husk. When the mixture has thickened, it is time to blend with the flour mix. Knead until the dough holds together and then pour it onto a floured table. Knead with floured hands until the dough is smooth. Divide the dough into 3 pieces. Roll out each piece as thinly as possible. Preheat the oven to 225 ° C or 425 F . Add the phyllo wrap in a pie dish with detachable edge. Let the dough hang over the edge so doesn’t slide down while being baked.If you have problem to roll it out, you can make it to one- or two layer then it become more like regular pie dough.  Filling: Chop the onion and fry it in butter with crushed garlic. Clean the mushrooms and cut them to smaller pieces. Add into the pan with the onions and fry to all the liquid has been reduced. Grate the cheese on a grater. Whisk together the remaining ingredients. Add the mushrooms, onions and ¾ parts of the cheese in the pie plate. Pour over the egg and milk mixture and stir gently. Top the pie with the remaining cheese. Place in the oven for about 20-25 minutes at 225 ° C or 425 F. Serve with a really delicious salad.
Kategori: Taggar: Gluten-fre phyllo dough recipe, chanterelles pie recipe, filodeg recept glitenfri, gluten free phyllo dough recipes, glutenfri filodeg recept, glutenfri kantarell paj recept, glutenfri svamp paj, kantarell recept, kantarellpaj recept, mushrooms pie recipe, nyttig paj recept, phyllo pie chanterelles recipe, phyllo pie mushrooms recipe, snabb paj, snabbt paj recept, svamp paj recept, svamp recept;
Kommentera inlägget här: