Världens godaste kladdkaka utan mjöl och raffinerat socker

(for english scroll down)

I dag är det den internationella kladdkakedagen. Finns det något bättre än en riktigt kraftig kladdkaka?  Detta är utan tvekan den godaste kladdkakan jag någonsin ätit! Hur är det möjligt när denna fantastiska chokladtårta varken innehåller mjöl eller raffinerat socker? Jo därför att i detta recept använder jag både 70 % choklad och kakao, detta gör kakan otroligt smakrik och du får en kladdkaka av ”kvalité”. Som om detta inte vare nog, ut över detta har jag lagt en helt sagolik choklad glasyr som toppar allt. Jag bakar alltid mina kladdkakor utan mjöl och raffinerat socker nu för tiden, enligt mig så blir de helt överlägsna både i smak och sötman från kokosockret ger en helt ny smaknyans. Serveras gärna kall då smakerna blir mer intensiva, gärna med grädde eller en kula vaniljglass.   

Tomorrow on November 7 so celebrate Sweden the day of "kladdkakan" (mud chocolate cake day). Is there anything better than a really heavy mud cake? This is undoubtedly the most delicious chocolate cake I have ever eaten! How is that possible when this amazing chocolate cake does not contain flour or refined sugar? Well because in this recipe, I use both 70% chocolate and cocoa, this makes the cake incredibly tasty and you get a chocolate cake of "quality". As if this were not enough, beyond this I have added a completely fabulous chocolate icing that tops everything. Serve cold as the flavors become more intense, perhaps with whipped cream or a scoop of vanilla ice cream.

Här kommer lite fakta om varfrör jag anser att kokosocker är bättre än vanligt vitt raffinerat socker. :). Så här tänker jag. All söttning är "socker", den stora skillnaden är att raffinerat socker inte tillför kroppen någon näring. dvs de är helt tomma kalorier. Kokossocker framställs av av att kokosträdets blommor tappas på sav innan de hunnit bilda kokosnötter och dessa blir kristaller som därefter mals till ett slags oraffinerat socker. På så sätt behålls vitaminerna, mineralerna, aminosyrorna och enzymerna. Kokossocker består till största delen av vanliga kolhydrater, men koncentrationen av andra näringsämnen är högre än i vanligt socker. Till exempel så innehåller kokossockret tio gånger mer zink, dubbelt så mycket järn och fyra gånger mer magnesium än vanligt socker. Förutom mineraler så innehåller kokossocker B-vitaminer och antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikalers angrepp. Det har också ett lågt glykemiskt index, bara 35 GI, medan ett vanligt socker har ett GI på 100. Då förstår ni att kokossocker är ett bättre alternativ :)

Here are some facts about why I believe that coconut sugar is better than plain white refined sugar. :) I think: All sweet ing "sugar", the big difference is that refined sugar does not give your body any nutrients, they are completely empty calories. Coconut sugar is made from the coconut tree's flowers dropped on the sap before they produce coconuts these becomes crystals that are then ground into a kind of unrefined sugar. In this way the vitamins, minerals, amino acids and enzymes is retained. Coconut Sugar consists mostly of conventional carbohydrates, but the concentration of other nutrients are higher than in normal sugar. For example, coconut sugar contains ten times more zinc, twice as much iron and four times more magnesium than regular sugar. In addition to minerals it contains B vitamins and antioxidants that protect our cells against free radical attack. It also has a low glycemic index, just 35 GI while a regular sugar has a GI of 100. Then you will understand that coconut sugar is a better option :)

Världens godaste kladdkaka utan mjöl och raffinerat socker

1 tårta

Ingredienser

100 gram 70% choklad  

100 gram smör (går att använda mjölkfritt eller kokosolja om du ej äter mjölkprodukter)

1 dl kakao i bra kvalitet.

1 ½ dl kokosocker (eller t.ex lönnsirap)

3 stycken ägg (Vegan? Ersätt ett ägg mot ett "chiaägg", dvs 1 msk chiafrön+ 3 msk vatten, låt svälla)

1/4 tsk salt

2 msk starkt kaffe

1 tsk vaniljpulver

Glasyren

100 gram mörk choklad 

1 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

2 msk kokosocker (eller t.ex lönnsirap) 

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en rund form med löstagbar botten.

För att göra kakan: Smält smöret i en kastrull och tillsätt försiktig chokladen som du hackat. Rör om tills chokladen är smält. Överför till en bunke. Rör i kokos socker, salt, kaffe och vanilj pulver. Rör om. Tillsätt sedan äggen och därefter kakaon och vispa mjukt tills smeten blir slät. Häll ner smeten i formen. Grädda kakan i 20-25 min i 175 grader. Låt kakan svalna helt innan du lägger på glasyren.  Glasyren: Värm grädden och kokosocker försiktigt i en kastrull, viktigt att det ej kokar. Bryt chokladen i bitar och rör om tills det är smält. Häll glasyren över kakan och låt stelna i kylskåpet i minst 1 timme.

The world's most delicious chocolate cake without flour and refined sugar 

1 Cake

Ingredients

1 cup dark 70 % chocolate

100 grams unsalted butter (or vegan butter or coconut oil)

3/4 cup coconut sugar 

3 large eggs (Vegan? Replace an egg against a "chia egg" = 1 tbsp chia seeds 3 tbsp of water, let the mixture swell)

1/2 cup cocoa powder

1/4 teaspoon salt

1 to 2 teaspoons espresso powder, optional

1 teaspoon vanilla powder, optional

Glaze

1 cup dark 70 % chocolate chips

1/2 cup heavy cream (vegan use coconut cream)

2 tbsp cocunut sugar

Preheat the oven to 375°F.  To make the cake: Melt the butter in a saucepan and add the chopped chocolate careful. Stir until the chocolate is melted. Transfer to a bowl. Stir in the coconut sugar, salt, coffee and vanilla powder. Whisk lightly. Then add the eggs and thereafter the cocoa and whisk gently until the mixture becomes smooth. Pour the batter into the mold. Bake the cake for 20-25 minutes at 375°F. Let the cake cool completely before applying the glaze. The glaze: Heat the cream and coconut sugar gently in a saucepan, important that you do not let it boil. Break the chocolate into pieces and stir until it is melted. Pour glaze over the cake and let it set in the fridge for at least 1 hour.

Kategori: MAT Taggar: Glutenfri kladdkaka recept, chocolate cake without flour and refined sugar, chocolate cake without flour recipe, gluten free chocolate cake recipe, kladdkaka, kladdkaka utan mjöl, kladdkaka utan mjöl och raffinerat socker, kladdkaka utan socker recept, nyttig kladdkaka recept, nyttiga recept;
Ninni:

Så gott med kladdkaka! :) Vad fint du dekorerat den!

Svar: Hej Ninni! Ha ha ja jag brukar lägga ner lite tid på dekoration, tycker det höjer kakan lite. Och lovar den är riktigt smaskig. Vad roligt att se att du tittar in här, hoppas du får en riktigt bra helg :) Hls Anki
Scandinavian wellness

stoletheshow.blogg.se:

Testade att göra detta, så gott *tummen upp*

Svar: Hej! Nä men vad roligt att höra att du testade receptet och gillade det! Fin bogg du har själv förresten :) hls Anki
Scandinavian wellness

Amanda:

Alltså jag är så glad att det finns recept för oss som inte äter mjölk och mjöl.. Måste testa denna någon dag. Såg i alla fall HELT otroligt ut!!

Svar: Hej Amanda! Ha ha vad roligt att höra! Hoppas verkligen du provar och återkommer med omdöme :) tack för att du kikar in hls Anki
Scandinavian wellness

Anna J Fotografi:

Wow! Det där såg ju inte lite gott ut ;)

Svar: Hej Anna! Nä men vad roligt att höra och jag kan lova att den är riktigt smarrig. :)
Scandinavian wellness

Malin:

Har du hittat nagon bra sockerfri mork choklad till denna? Har provat med marabous sockerfria men tycker den beter sig lite markligt nar man bakar med den. Tar garna emot tips!

Svar: Hej Malin! Vad roligt att du hittat hit. Ska försöka ge dig ett svar lite hur jag tänker. I stället för att köpa sokerfri choklad väljer jag hellre att köpa så naturlig som möjligt med hög chokladhalt 70-85%. Helst köper jag raw Choklad i den högre skalan som endast innehåller lite naturligt kokossocker. Fördel med raw choklad är att, kakaobönorna ej är rostade och i och med att chokladen behandlas på låg värme behåller den all den fantastiska näringen från den ursprungliga kakaobönan och från övriga ingredienser. Det här är choklad i dess renaste form med andra ord. Inga konstigheter eller tillsatser. Ingredienser: kakao, kakaosmör, kokospalmsocker, kokosolja, himalayasalt och äkta Bourbon vanilj*. Det finns ju säkert bra sockerfri varianter också, men personligen är jag försiktigt men konstgjord sötning som dessa alltid innehåller. Den så kallade sockerfria chokladen är ofta kraftigt sötad med maltitol, en ganska onaturlig sockeralkohol i mitt tycke. En annan nackdel med maltitol är att man ofta kan få springa på toaletten om man äter mycket. Men samtidigt ska man ju göra det som känns bäst för en själv, sockerfria sorter är ju tex perfekt för personer med diabetes eller personer som påverkas mycket av svajande blodsocker. Hade jag kollat efter sockerfria hade jag nog klart på de som är sötade med stevia, de är lite bättre i alla fall. Ha ha hoppas jag inte krånglade till det för sig nu kram!
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: