Simple rustic gluten-free bread with nuts and honey

(For english scoll down) 

Finns det något bättre än nybakat bröd till helgen? Detta är ett enkelt recept på lantbröd som du enkelt kan variera som du själv vill med t.ex. olika brödkryddor, nötsorter och torkad frukt. Det här brödet innehåller varken gluten eller mjölkprodukter, men blir supergott, rustikt och saftigt. I detta recept använder jag teffmjöl, teff är ett etiopiskt sädesslag som är naturligt glutenfritt och har ett högt näringsvärde. Det har en lätt nötig och angenäm smak och påminner om våra fullkornsmjöl båda smakmässigt och vad gäller bakning samt har ett lågt GI-värde. Rårismjölet är gjort av hela riskorn med skal och innehåller därför mer näringsämnen. Det är mindre stärkelserikt och har lägre GI än vanlig rismjöl. Prova nu i helgen <3

Is there anything better than freshly baked bread? This is a simple recipe for rustic bread that you can easily vary the way you want with eg various breads spices, nut varieties and and dried fruit. This bread contains no gluten or dairy products, but is super tasty, rustic and juicy. In this recipe, I use teff flour, sorghum is an Ethiopian grains that are naturally gluten-free and has a high nutritional value. It has a slightly nutty and pleasant taste and reminiscent of our wholwheat flour both in taste and in terms of baking and has a low GI value. Brown rice flour is made from whole grains with shells and therefore contains more nutrients. It is less rich in starch and lower GI than regular rice flour. Try this weekend <3

Enkelt lantbröd med nötter och honung

1 bröd

200 gram teffmjöl

100 gram rårismjöl

100 gram ljust rismjöl

6-7 dl fingervarmt vatten

25 gram jäst

50 gram majsstärkelse

40 gram ca 1 dl pshylium husk

2 äggvitor

30 gram olivolja

2 msk flytande honung

2 tsk salt

2 krm brödkryddor

2 dl grovt hackade nötter (hasselnötter, valnötter, paranötter)

Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med  honung och olivolja. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa samman med jästblandningen och äggvitor med visp, elvisp eller i en degblandare i någon minut. Använd ev. slev mot slutet du får problem. Låt degen svälla i 10 min. Kolla konsistensen. Degen ska vara kletig men inte rinnig, tillsätt annars lite mermjöl i taget (eller vatten). Rör ner nötterna.Låt degen jäsa i en oljad brödform, jäskorg eller uppbyggnad som ger brödet form, i minst 80 minuter tills den är nästan dubbel sin storlek. Lägg försiktigt över degen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 200 C i ca 70-80 min. (Tips när du för in brödet i ugnen, ställ samtidigt in en liten plåt i botten med ett par matskedar kallt vattnen och stäng snabbt luckan. Detta gör att brödet för en krispig och vacker yta). Du kan testa om brödet är färdiggräddat genom att knacka på undersidan. Ger det ett dovt och ihåligt ljud är det dags att ta ut brödet ur ugnen. Låt brödet svalna helt och hållet innan du skär i det.

Simple rustic bread with nuts and honey
1 bread
200 grams sorghum flour
100 grams of brown rice flour
100 gram light rice flour
600-700 grams of lukewarm water
25 grams of yeast
50 grams of cornstarch
1/2 cup pshylium husk
2 egg whites
30 grams of olive oil
1-2 tablespoons liquid honey
2 tsp salt
2 pinches bread spices
the cup coarsely chopped nuts (hazelnuts, walnuts, Brazil nuts)

Mix the yeast in the water together with honey and olive oil. Mix the dry ingredients separately and stir together with the yeast mixture and egg whites with the whisk, electric mixer, or in a dough mixer for a minute. Possibly use a spoon toward the end. Leave to swell for 10 minutes. Check the consistency.The dough should be sticky but not runny, add otherwise more flour/water at a time.Stir in the nuts. Let the dough rise in an oiled bread pan, prover basket or bowl that gives the bread form, at least 80 minutes or until it nearly double in size. Gently roll the dough on a baking sheet with parchment paper and bake in the oven at 400 F or 200 degrees for about 70-80 minutes. (Tip: when you insert the bread into the oven, then at the same time set a small plate in the bottom with a couple of tablespoons of cold waters and close the door quickly. This gives the bread a crisp and beautiful surface).You can test if the bread is completely done by tapping on the bottom. If it gives a dull, hollow sound, it is time to take the bread out of the oven.Let the bread cool completely before cutting into it. 

Kategori: Taggar: Bröd teffmjöl recept, gluten free bread teff recipe, gluten free christmas bread, glutenfritt bröd med nötter, glutenfritt bröd recept, glutenfritt jul bröd recept, glutenfritt lantbröd recept, glutenfritt lantligt bröd recept, hälsosamt bröd recept, nyttigt bröd recept, nyttigt glutenfritt bröd recept, rustic gluten free bread recipe, sorghum flour bread recipe;
Kommentera inlägget här: