Mättande indisk linsgryta med rotselleri, äpple och sötpotatis

 
(for english scroll down)

För dig som gillar indisk mat kommer den här linsgrytan eller ”dhalen” bli en ny favorit. Den är otroligt lättlagad och i receptet använder jag både sötpotatis, rotselleri och morötter vilket gör att grytan är inte behöver serveras med ris, utan kan avnjutas direkt i kastrullen. Linsgrytan är fylld med rika smaker av kokosmjölk, äpple, kanel och lagerblad. Passar perfekt både till vardags och helg och är helt underbar att njuta av i höstrusket. Kan tipsa om att grytan nstan smakar ännu bättre dagen efter när smakerna har fått dra ihop sig ännu mer. Servera gärna med färskt naanbröd så är rätten komplett.

If you like Indian food this lentil the stew or "dhalen" will become a new favorite. It is incredibly easy to prepare and in the recipe I use both sweet potato, celeriac and carrots, which means that the stew does not need to be served with rice, it can be enjoyed straight from the saucepan. Lentil stew is filled with rich flavors of coconut milk, apple, cinnamon, ginger and bay leaves. Is absolutely wonderful to eat this fall when it is raining outside. Serve with fresh naan bread.

Mättande indisk linsgryta med rotselleri, äpple och sötpotatis               

6 portioner

Ingredienser

4 st. potatisar

1 medium sötpotatis (kan ersättas av 4 stycken vanliga potatisar)

2-3 morötter

10 cm purjolök

200 gram rotselleri

1 äpple

3 paket röda linser (jag använde 290 gram/paket, linser i tetra är mycket snällare mot mage än linser i burk)

4-6 dl vatten

2 dl fet kokosmjölk

500 g krossade tomater

2 grönsaksbuljongtärningar

2 msk olivolja

4 lagerblad

1 msk curry

1 msk kanel

salt

Till servering:

Koriander

Hacka alla rotfrukter. Strimla purjo. Riv rotselleri och äpple grovt. Stek allt i olja och curry tills det mjuknat något. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ca 15-20 min. Smaka av med salt och garnera med färsk koriander vid servering. Servera ev med färskt naanbröd.

Indian lentil stew with celeriac, apple and sweet potato

6 servings

Ingredients

4. potatoes

1 medium sweet potato (can be replaced by 4 ordinary potatoes)

2-3 carrots

1/3 leek

200 grams of celery root

1 apple

3 cans / tetra red lentils in water (290 grams x 3 tetra )

2 cups water

1 cup fat coconut milk

500 grams of crushed tomatoes

2 vegetable stock cubes

2 tbsp olive oil

4 bay leaves

1 tbsp curry powder

1 tbsp cinnamon

salt

For serving:

coriander

Chop all the root vegetables. Shred the leek. Grate the celeriac and apple rough. Fry everything in olive oil and curry powder until it has softened slightly. Add remaining ingredients and cook for about 15-20 minutes. Season with salt and garnish with fresh coriander before serving. Serve with fresh naan bread.

Kategori: Taggar: clean eating, clean eating recept, clean eating recipes, indisk gryta recept, lentil stew recipes, linsgryta recept, linssoppa recept, mjölkfria recept, mättande soppa, nyttiga middags recept, nyttigt lunch recept, nyttigt soppa recept, röda linser recept, sötpotatis soppa recept, vegan gryta recept, vegetarisk gryta recept, vegetarisk soppa recept;
Linnéa - The Hungry Gosling:

Ser jättegott ut! :)

Svar: Hej Linnéa! Vad roligt att höra! Prova gärna och återkom med bedömning. tack för att du kikar in :)
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: