Raw fikonmarmelad med ingefära, nejlika och chia

 
(for english scroll down)
 

God morgon alla. Hur har helgen varit? Hann ni baka något? I förgår mixade jag ihop ett recept på en fikonmarmelad till vårt advents mys. Gu vad jag älskar raw marmelader och syltar, de är nästan för enkela att göra för att ens få kalla de för recept, på fem minuter har du färdig marmelad!  Ingefära ger marmeladen lite extra punsch och nejlikan gör att det smakar jul. Jäklar vad gott det blev. Passar perfekt till pepparkaka med ädelost, ostbrickan eller på frukostgröten på morgonen. Mumma!

 

Pssst... Fikon är dessutom väldigt nyttigt! Fikon har låga halter av natrium, vilket hjälper till att minska högt blodtryck. Den innehåller omega 3, omega 6 och fenol, som är bra för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Det höga fiberinnehållet fungerar preventivt mot bröst- och koloncancer. (tack för fakta Parvane Hassani ♥) 

 
Good morning everyone. How has the weekend been? Yesterday I mixed up a recipe for a fig marmalade for our advent cosiness. Oh my good, I really love raw marmalades and jams, they are almost too easy to even call it a recipe! In five minutes you have finished marmalade! Ginger givesthis marmalade extra punch and carnation makes it taste like christmas. Completely lovely!. Perfect for gingerbread with blue cheese or on the breakfast porridge in the morning. Yummie!
 
 Julens godaste Raw fikonmarmelad med ingefära, nejlika och chiafrön ♥

1 burk

4 färska fikon

8 mjuka torkade fikon

2 tsk riven ingefära

1/2 tsk malen nejlika

1 dl vatten eller till önskad konsistens

2 msk chiafrö (kan uteslutas, minska då på vattnet eller uteslut det helt)

2 msk kokossocker 

1 msk äkta lönnsirap

1 dl hackade valnötter 

några droppar pressad citron

 

Klipp bort det hårda fästet på fikonen. Dela de färska och torkade fikonen i mindre bitar och tillsätt vatten, citron och ingefära. Mixa med stavmixer tills du får en kletig massa, tillsätt eventuellt lite vatten till. Lägg i chiafröna och kokossockret och lönnsirapen. Smaka av med kryddorna. Rör ner de hackade valnötterna. Förvara i en väl rengjord glasburk i kylen, hållbar i cirka 3-4 dagar. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Raw fig marmalade with ginger, cloves and chia seeds ♥

1 jar

4 fresh figs

8 soft dried figs

2 tsp grated ginger

1/2 tsp ground cloves

1/2 cup water or to desired consistency

2 tbsp chia seeds (can be omitted, reduce the water or exclude it completely)

a few drops of lemon juice

2 tbsp coconut sugar

1 tbsp real maple syrup

 

Cut off the hard mount on the figs. Cut the fresh and dried figs into small pieces and add water, lemon, and ginger. Mix with a hand blender until you get a sticky mass, add possibly some water. Add chia seeds and coconut sugar and syrup. Season with the spices. Store in a well-cleaned glass jar in the refrigerator, stored for about 3-4 days.

 

Kategori: Jul, MAT; Taggar: Raw fikonmarmelad recept, chiafrön marmelad recept, enkel jul marmelad recept, fikon marmelad recept, fikonmarmelad recept, julmarmelad recept, marmelad utan socker recept, raw jul recept;

Liknande inlägg

Hanna Karlsson:

Vad gott det låter!

Svar: Tusen tack Hanna 😘
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: