Christmas breakfast pie with saffron, raspberry and oat crumbs

 
(for english text scrool down)

Vad sägs om en riktigt smarrig julpaj till frukost? Med saffran, russin, hallon blir denna paj helt ljuvlig och passar så bra till frukost nu i denna jultid. Från det att Cleopatra använde saffran medicinskt som ett afrodisiakum till nyare studier som visar att saffran kan förebygga och bromsa elakartade tumörsjukdomar, har saffran används som medicinsk läkemedel tusentals år bak i tiden. Kanske är saffran värd sitt dyra pris? Ibland tror jag inte vi inser vilka skatter vi har i vår egen bakgård här i Skandinavien. Några av världens mest näringsrika och hälsosamma råvaror växer överallt i Skandinavien. En riktigt superfood är hallon och när jag inte kan plocka själv så köper jag helst ekologiskt. Jag är därför är jag väldigt förtjust i Polaricas ekologiska hallon. Dessa sötsyrliga bär är fulla av antioxidanter och vitaminer som hjälper kroppens försvar mot fria radikaler (fria radikaler skadar våra cellvävnader). Antocyaniner i bären har antiinflammatoriska egenskaper och hallonketoner kan dessutom öka på fettförbränningen. We like! Hallon innehåller även ellagsyra som i flera studier har vistas sig kunna förebygga och minska tillväxt av cancer. Sedan så smakar det ju jäkligt gott också vilket ju är halva grejen.

How about a really yummy Christmas pie for breakfast? With saffron, raisins, raspberries becomes the pie absolutely lovely and fits so well for breakfast now at this Christmas time. From that Cleopatra used saffron medicine as an aphrodisiac to recent studies which show that saffron may help prevent and slow the malignant tumor disease, has Saffron been used as a medical drug for thousands of years back in time. Maybe saffron is worth its expensive price?  Sometimes I do not think we realize what treasures we have in our own backyard here in Scandinavia. Some of the world's most nutritious and healthy ingredients is growing just around the corner. Organically, cheap, natural and environmentally friendly.A true superfood is our very own raspberries. I preferably buy organic, so Polaricas organic raspberries are a big favorite at my house. These sweet sour berries are full of antioxidants and vitamins that help the body's defenses against free radicals (free radicals damage our cell tissues). Anthocyanins in cherries have anti-inflammatory properties and raspberry ketones can also increase the fat burning process. We like! Raspberry also contains ellagic acid that several studies have been staying up to prevent and reduce the growth of cancer. Raspberry taste damn good too and you know, that's half the point.

Julfrukost paj med saffran, hallon och havre smulor

Recept 2 port

250 gram Polaricas ekologiska hallon

I msk potatismjöl

1/2 paket saffran

2 tsk ren lönnsirap (eller honung)

1,5 dl glutenfria havregryn

10 st hasselnötter

2 msk russin

0,5 dl kokosflingor

0,5 dl havregrädde (går även bra med kokosmjölk eller kvarg öka då mängden något)

25 gram kokosfett (alternativt smör)

2 krm var av kardemumma, kanel och vaniljpulver.

Lägg saffranet i 1 msk vattnet. Sätt på ungen på 225 grader. Lägg hallon i en ugnsfast form och blanda försiktigt i potatismjölet. Ringla över lönnsirapen. Blanda resterande råvaror med saffran och smula över hallonen. In i ugnen i ca 20 min eller tills pajen fått rejält med färg. Servera med kokosgrädde eller naturell kvarg smaksatt med vaniljpulver. Luta dig tillbaka, titta på denna vackra skapelse, ät och hamna i frukosthimmeln.

Christmas breakfast pie with saffron, raspberry and oat crumbs

Recipe 2 port

250 grams of Polaricas organic raspberries

1 tbl potato flour

1/2 1/2 package saffron 

2 tsp pure maple syrup (or honey)

3/4 cup of gluten-free oatmeal

10 pcs hazelnuts

2 tbsp raisins

1/4 cup of coconut flakes

1/4 cup of oatmeal cream (you can invest quark increase the amount slightly)

25 grams of coconut oil (or butter)

2 pinches each of cardamom, cinnamon and vanilla powder.

Add the saffron in 1 tbsp water. Turn on the oven to 437 F. Add raspberries in an ovenproof dish and gently mix in potato flour. Drizzle the maple syrup. Mix remaining ingredients with the saffron and crumble the dough over the raspberries. Place the pie in the oven for about 20 minutes or until the pie got plenty of color. Serve with coconut cream or plain curd flavored with vanilla powder. Lean back, look at this beautiful creation, eat and go to breakfast heaven.

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans med Polarica

This post has been published in partnership with Polarica

 

Kategori: MAT
AngelicasVärld:

Men så galet gott!!! Ser helt underbart ut!

En skön dag önskar jag dig!

Svar: Hej Angelica! Men tusen tack fina du! vad glad jag blir! Detsamma! Hoppas du har en toppen lördag :)
Scandinavian wellness

Angela:

Åååå, vilken fin sida du har och vilka underbara bilder! Jag råkade snubbla in här när jag sökte efter recept på glutenfritt bröd och så hittade jag ditt medelhavsbröd. Låter jättegott.
Det skall jag prova.
Har du tid och lust får du gärna kika in på min blogg så kanske vi kan länka till varandra?

=)
Angela

Svar: Hej Angela! Ha ha Tusen tack fina du för dom snälla orden och vad roligt att du hittade in här. :) Åh din blogg är verkligen helt underbar den med! Det skulle jag absolut kunna tänka mig att göra, du kan väl skicka till min mail så går vi vidare därifrån? :) hls Anki
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: