Vegetariska köttbullar på 2 olika sätt

(for english text scroll down)

Jag säger bara OH MY GOOD!!! Dessa vegetariska K*ttbullar blev verkligen så sjukt goda! Under alla mina år som vegetarian har jag alltid saknat farmors köttbullar på jul, men inte år tack vare dessa två recept. I båda recepten har jag lagt ner en bit rödbeta, för att få en fin färg på de vegetariska k*ttbullarna. Resultatet blev nästan lite för bra för det såg verkligen ut som riktigt köttfärs i både konsistensen och färg. Detta är ju lite mitt mål, att skapa vegetariska recept som efterliknar kötträtter så bra att det både blir lättare att bli och fortsätta att vara vegetarian.  Recept 2 är ett gammalt recept som jag använt mig av länge när jag gör både vegetariska k*ttbullar och hamburgare. Men jag måste slå ett slag för recept nummer 1 som är min nya favorit! Här utgörs den vegetariska basen av mandlar och västerbottenost och dessa bullar….  de är så goda så jag nästan blir helt tårögd! Jag var rejält skeptiskt första gången skulle jag laga dem men jag LOVAR dessa k*ttbullar är helt fantastiska!

Vegetariska köttbullar på mandel och västerbottenost

20 stycken

100 g finmixad sötmandel (paranötter fungerar också)

1,5 dl finriven ost, gärna västerbottenost (vill du ha löpefritt rekomenderar jag att du i stället väljer Arlas Svecia ost, Wästgöta Kloster Svart 31% , de flesta Grana padano eller zetas mozzarellaost eller

¼ liten rödbeta (kan uteslutas är för färgens skull)

1,5 dl glutenfritt ströbröd (LCHF ka byta ut detta mot pofiber eller psyllium husk, då behöver du ej tillsätta mer längst ner i receptet)

4 msk riven gul lök som du brynt i stekpanna

1 tsk salt

3 ägg

2 msk vatten

2 msk stark osötad senap

1 tsk osötad soja

0,5 tsk nymalen svartpeppar

0,5 tsk kryddpeppar

2 msk Touch of tastes brynta scharlottenlöksfond (eller annan grönsaksfond)

1 msk potatismjöl eller pofiber

ev. ½ msk psyllium husk

Lägg mandlarna i en matberedare och mixa nötterna tills de blivit till mjöl. Lägg i övriga ingredienser och mixa till en k*ttfärs. Forma till runda bullar. Hetta upp en stekpanna och stek bullarna i rejält med smör på medelhög temperatur, ca 8 min. Krydda ev med mer kryddpeppar vid stekning.

 

Vegetariska köttbullar på Quornfärs, rödbeta och timjan

25 stycken

300 g tinad Quorn

¼ finriven liten rödbeta (kan uteslutas är för färgens skull)

1,5 dl glutenfritt ströbröd (LCHF ka byta ut detta mot pofiber eller psyllium husk, då behöver du ej tillsätta mer längst ner i receptet)

1 finhackad gul lök (som du brynt i smör)

½ kruka finhackad timjan

2 ägg

1,5 dl laktosfri vispgrädde (eller havregrädde för mjölkfritt )

2 msk Touch of tastes brynta scharlottenlöksfond (eller annan grönsaksfond)

1 msk osötad soja

1 msk potatismjöl eller pofiber

ev. ½ msk psyllium husk

Salt, svartpeppar och kryddpeppar

Blanda samtliga ingredienser i en stor skål eller direkt i matberedaren. Blanda rejält så att allt har blandats och inga klumpar finns kvar. Smaka av med salt, peppar och kryddpeppar.  Konsistensen på smeten ska vara fast men inte torr.  (ha i mer ströbröd och/eller grädde eller vatten för att nå rätt konsistens). Forma till små bullar som du steker i rejält med smör på ganska hög värme och därefter en länge stund på medelvärme. 

Kategori: Jul, MAT; Taggar: falska köttbullar, quornfärs köttbullar, vegetariska jul recept, vegetariska köttbullar mandel recept, vegetariska köttbullar quornfärs, vegetariska köttbullar recept, vegetariska recept;
Lena:

Så underbart fina de blev.

Svar: Hej Lena! men tusen tack fina du! Vad glad jag blev! Ha ha ja kollar man noga blev de inte helt runda, utan är lite kantiga här och där, men va tusan det viktiga är ju att de smakar riktigt gott :). tack för att du kikar in :) hls Anki
Scandinavian wellness

Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG:

Vad gott det såg ut att vara! :)

Svar: Hej Beatrice! Vad roligt att du gillade receptet! Äter du vegetariskt själv eller är bara sugen att prova? tack för att du kikar in :) Hls Anki
Scandinavian wellness

Olivia:

Oh my! Du får ju precis ALLT att se gott ut!! Jag är så kräsen på mat annars, men skulle med glädje äta allt du gör. Bli min kock!

Svar: Ha ha tack fina Olivia, det var ju ett riktigt bra betyg! Innan 2017 ska du få gå en mat kurs hos mig ha ha 😊 😄
Scandinavian wellness

OLIVIA | 17,5 årig tjej i mediebranschen:

hahah, gulltuss! Med glädje. Vart håller du hus?


Svar: Ha ha i Uddevalla, så du har en bit hit. Men när du är sugen att besöka den bohuslänska kusten en sommar så är det bara att titta in <3 Kram Anki
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: