Rostad grönkåls sallad med ljummen getost, smörstekta kantareller och lingon

(for english text please scroll down) 
 

Hej alla! Denna vintriga sallad är verkligen min nya favorit och kommer definitivt finnas med på vårt julbord i år. Rostad grönkål med, ljummen feta ost och smörstekta kantareller… så jäkla gott! Njut av vinterns bästa grönsak nämligen färsk grönkål. Grönkål är en riktig stark och tålig grönsak som tål frost. De stora krusiga bladen står stolt på åkern under hösten och vintermånaderna och klarar ned till 20 minusgrader(närodlat nu till vintern ja men visst). Denna gröna skönhet har varit en bortglömd pärla i många år men har nu fått rejält med uppmärksamhet i media. Inte så konstigt tycker jag eftersom den både är nyttig och super god. Näringsmässigt är grönkålen en fantastisk grönsak - rik på bland annat järn, kalcium, karotin (som ombildas till A-vitamin i kroppen) och C-vitamin. Kantareller kan ju vara lite bökigt att få tag på nu års i fall du inte har inte skörde i höst och fyllt frysen. Men nu köpte jag ett paket frusna i affären och måste säga att jag blev jäkligt nöjd! Smakar exakt som ny plockade kantareller!

 

This wintry salad has really become my new favorite and will definitely be on our Christmas table this year. Roasted kale with warm goat cheese and butter fried chanterelles ... sooo good! Kale is a real strong and durable vegetable that tolerate frost. The large curly leaves proudly stands on the field during the fall and winter months.  This green beauty has been a forgotten treasure for many years but has now in media, received plenty of attention. Not so strang,  it’s both healthy and taste super. Nutritionally, green cabbage are rich in iron, calcium, carotene (which is converted to vitamin A in the body) and C vitamin. Chanterelles can be hard to come by this season. Personally, I'm not so fond of chanterelles in cans, they taste the most watery and boring.  I have not tried frozen chanterelles before but have to say I was pretty damn happy! Tastes exactly like new picked chanterelles!

 

Rostad grönkåls sallad med ljummen getost, smörstekta kantareller och lingon

2 stora portioner (eller till ca 8 portioner på buffébordet)

300 gram grönkål

1 paket frysta kantareller (eller färska om du får tag på de) 

150 gram Chevréost

2 dl ekologiska lingon

Salt och peppar

Sås

 2 msk Grädde

 2 msk brynt smör

Sätt ugnen på 200 C. Tina Kantarellerna. Förberedd grönkålen genom att skölja den väl i kallt vatten, skär sedan grönkålsbladen i lämpliga bitar. Pensla en plåt med olivolja och lägg på grönkålen och salta. Ungs rosta i ca 15-20 min (du kan även steka grönkålen om det är lättare). Stek under tiden kantarellerna i en rejält klick med smör tills allt vatten är borta. Snåla inte på smöret.  Lägg upp grönkålen på ett fat, smula över getosten, de stekta kantarellerna och lingon. Ringla över såsen på grädden och det brynta smöret som du rört ihop. Salta och peppra. Voilà! 

Roasted green kale salad with warm goat cheese, butterfried chanterelles and lingonberry

2 large servings (or about 8 servings at the buffet table)

300 grams of green kale

1 package frozen organic Chanterelles

150 grams goat cheese

1 cup organic lingonberries

Salt and pepper

Sauce

2 tablespoons cream

2 tablespoons melted butter

Preheat the oven to 200 C. Rinse the kale in cold water, then cut the kale leaves into suitable pieces. Brush a baking sheet with olive oil and add the kale. Salt. Leave it  for about 15-20 minutes (you can also cook green kale in the pan if it's easier). Fry meanwhile chanterelles in plenty of butter until all the water is gone. Place green kale on a dish, crumble over the goat cheese, the fried chanterelles and lingonberries.Mix cream and browned butter. Drizzle the creammand butter sauce over the salad. Add salt and pepper. Voilà!

 

Kategori: Jul, MAT; Taggar: Roasted green kale salad, Rostad grönkåls sallad, grönkål lingon recpet, grönkål recept jul, lchf grönkål recept, lchf recept lingon, lingon recept jul nyttigt;

Liknande inlägg

Kommentera inlägget här: