Vegansk julkola med sötpotatis (utan raffinerat socker)

(Lovely fudge with sweet potatoes, vegan &   no refined sugar. For engslih text scroll down) 
Sötpotatis någon? Jag kan väl lugnt säga att jag själv var lite skeptiskt till sötpotatis i kola innan jag själv provade det. Men detta är utan tvekan den godaste kola jag någonsin ätit! Slår typ allt. Sötpotatis är helt fantastiskt att baka med.  Jag brukar ugnsrosta ett stort lass som jag sedan har i allt från sallader till pannkakor och pajer. Jag råder dig till att inte smaka på blandningen innan du hällt upp den, för du kommer på allvar inte kunna sluta äta av den. (Eh jag åt typ upp halva satsen och fick snabbat mixa ihop en ny). Så våga nu byta ut den traditionella sockerbomben till kola som du normalt gör. Lovar att du inte kommer att bli besviken!
 
Well I can easily say that I was a bit skeptical about the sweet potatoes in this fudge before I tried it. But this is without doubt the most delicious fudge I've ever eaten! (Eh I ate up half of the batch and had to mix together a new one). So I dare you to replace the traditional sugar bomb of fudge you normally do to this one. I promise you that you won't be disappointed!
 

Ljuvlig jul kola med sötpotatis och utan raffinerat socker (paleo & vegan)

Ca 15 stycken

1,2 dl ugnsrostad sötpotatis

1 dl kokossocker

8 dadlar

1 dl kokosgrädde eller fet kokosmjölk

1/2 tsk vaniljpulver

 vaniljpulver

0,5 dl kokosolja

2 msk kakao (kan uteslutas) 

0.5 dl kakao smör (alt vanligt smör)

Dela och ugnsrosta några sötpotatisar på ca 175 C i 60 min. (jag gör ett stort lass som jag sedan har i allt från sallader och till pannkakor). Lägg rätt mängd sötpotatis, men dadlar i en matberedare med kokosmjölk och kokossocker. Mixa helt slätt. Lägg blandningen i en kastrull och koka på låg värme i några minuter.  Smält kokosolja och kakao smöret/vanliga smöret. Tillsätt övriga ingredienser. Koka ihop i 3 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och häll upp kolan i en avlång form. Låt stelna i frysen ett par timmar innan du skär den i passande bitar.

OBS Förvara i kyl eller frys då kolan lätt smälter i rumstemp 😊🙏

 

 

 

HEAVENLY FUDGE WITH SWEET POTATO AND WITHOUT REFINED SUGER (PALEO and VEGAN) 

About 15 pieces

1/2 cup + 2 tablespoon roasted sweet potato

1/2 cup coconut sugar

8 dates

 2 tablespoon cacao 

1/2 cup coconut cream or fat coconut milk

1 pinch of vanilla powder

1/4 cup coconut oil

1/4 cup cocoa butter (or plain butter)

Divide and roast some sweet potatoes in the oven at 350 F for 60 min. Add the right amount of sweet potatoes in a food processor with coconut milk and coconut sugar. Mix completely smooth. Place the mixture in a saucepan and cook over low heat for a few minutes. Melt the coconut oil and cocoa butter / ordinary butter. Add the remaining ingredients. Boil together for 3 minutes. Remove the pan from the heat and pour the toffee in an oblong shape. Leave to set in the fridge a few hours before cutting it into suitable pieces.Keep in the fridge so that the fudge don't melt.

 

 

Kategori: Jul, MAT; Taggar: hälsosamma efterrätter recept, nyttiga jul recept, vegansk kola recept;

Liknande inlägg

Cornelia:

Ser SÅÅÅ gott ut! Och dessutom vackert. Wow, vilka bilder!

Svar: Ha ha tusen tack Cornelia! Vad roligt att du gillade bilderna och receptet. :) Stor kram!
Scandinavian wellness

Amanda:

Låter väldigt spännande! Som vanligt otroligt fina bilder! :)

Svar: Hej Amanda! Nä men vad glad jag blir! Tusen tack fina du,det värmer gott så här i vinter kylan! Hls Anki
Scandinavian wellness

Marja - Baka Sockerfritt:

Vilket spännande recept, det låter toppen! Sötpotatis är verkligen en bra produkt - både att äta som vanligt och att baka med.

Svar: Hej Marja! Ha ha ja jag är en aning besatt av sötpotatis, är ju gott i princip allt man lagar! Tack för att du kikar in :) kram!
Scandinavian wellness

Sofia:

Vill gärna testa - men har du nån koll på hållbarheten - kyl/frys? :)

Svar: Hej Sofia! I fall du fryser dem (jag gjord en sats sist vecka jag frös ner) så håller de riktigt länge säkert 6 månader. I kylskåp skulle jag tro ca en vecka (kommer dock inte vara några kvar i en vecka om du har de i kylskåp he he). Mitt tips är att göra en större sats och frysa ner i mindre formar så du kan ta upp typ 10 åt gången. ;). Man kan även frysa ner i kolan i is formar i ett roligt mönster blir jätte fint och är bara att klicka ur, när man är sugen på en. Hoppas du fick lite tips! Anki
Scandinavian wellness

Sofia:

Ja absolut, tack för snabbt svar! Tänkte nämligen göra dem i helgen och bjuda på i jul, så bäst för mig att frysa ner dem, annars får inte släkten några hehe ;)
Har du förresten något tips på vart man hittar kakaosmör? Och om det är värt att köpa (prismässigt) om man är okej med smör..? :)

Svar: Hej igen! Äter du smör tycker jag absolut du kan ta det, jag hade själv i smör när jag gjorde dem. Men kakaosmör är ett bra mjölkfritt alternativ i fall man inte tål mjölkprodukter 😄. Annars brukar det gå att köpa på Ica Maxi affärer. Lycka till, hoppas du gillar receptet 😊
Scandinavian wellness

Helena Hdman:

Hej!

Ditt recept låter både spännande, gott och nyttigt - i den mån godis kan vara nyttigt. :-) jag tänkte prova receptet och som den novis jag är undrar jag hur du rostar sötpotatis en. Är det med olja? Salt? Eller bara torrt, som den är?

Tacksam för svar!

God Jul!

Helena

Svar: Förlåt för sent svar! Har varit sjuk. Jag brukar rosta dem med lite oliv eller rapsolja. Inget salt då jag brukar ha de både i efterrätter och pannkakor är det bättre att i så fall tillsätta alt efteråt. ! Hoppas du hade en fin jul och får ett riktigt bra nyår kram Anki
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: