Lingonmousse tårta med choklad och hasselnötsbotten (Glutenfri och utan raffinerat socker)

 
(Lingonberry mousse cake with chocolate and hazelnut bottom. For english text please scroll down)

Dregel… alla dessa tårtor… de får mig ju att dregla värre än Homer Simpson. Den sista tiden har jag bakat ett helt gäng med olika tårtor som alla passar bra till jul. Den ena godare än den andra, vilket såklart skapar ett enormt lyx problem när jag ska välja vilken tårta jag ska ha på julbordet. Hmm… Svaret är relativt enkelt; en modern kvinna i dagens samhälle ska inte behöva nöja sig med endast en tårta, utan hon har rätt att prova sig fram och hur många tårt partner hon vill ha. (obs rekommenderar detta endast i val av tårta och inte vid val av partners där det kan lätt uppstå komplikationer). Jag väljer ALLA tårtor!  Som ni kanske märkt så är jag ju svag för lingon. I denna lingonmousse tårta använde jag mig av Polaricas ekologiska lingon, vilket gör tårtan lätt och fräsch.  Kombinationen av den krispiga chokladbotten mot den söt syrliga lingonmoussen är verkligen helt fantastisk!

Drool ... all these cakes ... they make me the drooling worse than Homer Simpson. I baked a whole bunch of different cakes the last few weeks, which all fits very well for Christmas. One cake better than the other, which of course creates a huge luxury problem when I must choose which cake I should have on the Christmas table. Hmm ... The answer is relatively simple; a modern woman in today's society shouldn’t have to settle for only one cake, she has the right to try things out and how many cakepartners  she want to have. (I recommends this only in the choice of cake and not the choice of partners which may easily occur complications I choose ALL cakes! As you might have noticed, I'm a big fond of lingonberries. In this lingonberry mousse cake, I used Polaricas organic lingonberries, which makes the cake light and fresh. The combination of the crispy chocolate bottom against the sweet tangy lingonmoussen is really quite amazing!

Lingonmousse tårta med choklad och hasselnötsbotten (Glutenfri och utan raffinerat socker)

Botten:

2,5 dl hasselnötter (mandel /para nötter fungerar också bra)

10 färska urkärnade dadlar

1 dl kokosflingor

en nypa vaniljpulver

3 msk kokosolja

4 msk raw kakao (eller vanlig kakao)

Fyllning:

2 burkar kokosgrädde (Helt raw? Byt ut kokosgrädden mot 4 dl blötlagda cashewnötter & 2 frysta bananer)

2 dl Polaricas Ekologiska Lingon

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver

1 dl kokosocker

Topping:

1 dl Polaricas Ekologiska Lingon

Botten: Lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Mixa ihop till en kladdig smet, använder du torkade eller mjuka urkärnade dadlar kan du behöva tillsätta en skvätt vatten när du mixar. Bäst blir det om du använder färska dadlar som man ofta kan hitta i fruktdisken. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kakao T.ryck ut i en form med lös avtagbar botten. Ställ in i frysen. Fyllning: Skopa ur det övre gräddlagret från de kylskåpskalla burkarna med kokosgrädde och tillsätt sötning, de urskrapa vaniljfröna och vaniljpulver. Vispa tills grädden är luftig. Blanda i lingonen. I fall du vill ha tårtan mer rosa så mosa några av lingonen så saften kommer ut. Häll kokosgrädden i formen och använd en slickepott för att jämna ut kanterna. Ställ in tårtan i frysen i minst 3 timmar (eller i ett riktigt kallt kylskåp). Tina tårtan i 45-60 min innan serveringen. Toppa med ekologiska lingon och jul blommor.

 
Lingonberry mousse cake with chocolate and hazelnut bottom

Bottom:

1 1/4 cups hazelnuts

10 fresh pitted dates

1/2 cup coconut flakes

a pinch of vanilla powder

3 tbsp coconut oil

4 tbsp raw cocoa

Filling

2 cans of coconut cream (Completely raw? Replace the coconut cream with 2 cups of soaked cashewsnuts & 2 frozen bananas)

1 cup Polaricas organic lingonberries

1 vanilla pod

1 tsp of vanilla powder

1/2 cup coconut suge

Topping

1/2 cup Polaricas organic lingonberries

Add all ingredients in a food processor. Bottom: Mix together into a batter, use dry or soft pitted dates, you might need to add a splash of water when mixing. The best will be if you use fresh dates which are often found in fruit dishes. Taste and add any more cocoa. Press out in a mold with removable bottom. Set in the freezer. Filling: Scoop out the top cream layer from the cold cans with coconut cream and add honey, vanilla seeds and vanilla powder. Whip until the cream is airy. Mix in the berries. In case you want your ca ke more pink, mash some of the berries so the juice comes out. Pour the coconut cream into the pan and use a spatula to smooth the edges.Set the the cake in the freezer for at least 3 hours, preferably overnight (or a really cold fridge). Thaw the cake for 45-60 minutes before serving. Top the cake with organic lingonberries and christmas flower.

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans med Polarica

This post has been published in partnership with Polarica

Kategori: Jul, MAT; Taggar: Glutenfria jul recept, Glutenfritt sockerfritt efterätt, Lingonmousse tårta, Lingonmousse tårta recept, Raw cake, clean eating eftterätter, clean eating jul, glutenfri jul tårta, hasselnötsbotten, jul recept paleo, lingonmousse tårta paleo, nyttiga jul recept, paleo kokosgrädde tårta, raw choklad tårta, raw food recept jul, raw jul tårta, raw lingon tårta, tårta glutenfri sockerfri, vegansk efterrätt, vegansk tårta recept, veganska jul recept;
a n n i k a:

Så fin tårta!

Svar: Hej Annika! Nä men tusen tack fina du, vad glad jag blir :). Tack för att du kikar in :)
Scandinavian wellness

OLIVIA | 17,5 årig tjej i mediebranschen:

DU ÄR GRYM!

Svar: Ha ha tusen kramar skickar jag till dig, söta Olivia! 😘😍😊 Du är ju för go! Hls Anki
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: