Glutenfritt nötbröd med fikon och dadlar (ett måste på julbordet)

(for english text scroll down)

Okey jag har en nyhet att berätta. Jag måste meddela att jag gått och blivit kär… i det här brödet.  Kjell har inte en chans. Det är nog faktiskt det godaste brödet jag någonsin ätit! Så sjukt jäkla gott att jag bara vill flytta ut Kjell ur sovrummet och fylla hela sängen med dessa ljuvliga limpor. Japp på julafton är det jag som vaknar i sängen med en brödlimpa under varje arm. 

 

 Okay, I have news to tell. I must announce that I've gone and fallen in love ... in this bread. Kjell has not a chance. This is actually the most delicious bread I've ever eaten! So damn good that I only want to kick Kjell out of the bedroom and fill the whole bed with those lovely loaves. Yep on christmas eve, it's I who will wake up in the bed with a loaf of bread under each arm.

 

Det är något speciellt med frukt och nötter i bröd, det skapar verkligen en riktig jul känsla. I detta recept har jag använt mig av min favorit, durra mjöl, som är mycket smakrikt och som skapar en fantastisk struktur på bröd vilket är något jag älskar. Tillsammans med en rad andra hälsosamma ingredienser som linfrön, sesamfrön och hasselnötter blir denna limpa inte bara julens godaste utan även ett nyttigt alternativ på julbordet. Prova att baka denna skönhet redan idag!

 

There is something special with fruits and nuts in bread, it really creates a real Christmas feel. In this recipe I have used my favorite, sorghum flour, which is very tasty and creates an amazing structure on the bread that I love. Along with a variety of other healthy ingredients like flax seeds, sesame seeds and hazelnuts, this Christmas loaf are not only delicious but also a healthy bread on christmas table. 

 

Julens godaste glutenfria nötbröd med fikon och dadlar

1 bröd

1 dl krossade linfrön

1 dl sesamfrön

2 msk physlium husk

3 dl kokande vatten

2 dl Durra mjöl (alt havre mjöl)

2 dl Rårismjöl (alt bovete eller teffmjöl)

25 gram jäst/torrjäst

0,5 dl majsstärkelse eller maizena

2 tsk bikarbonat

 1 tsk salt

 ½ tsk brödkryddor

2 dl filmjölk (eller havregrädde)

0,75 dl äkta lönnsirap eller honung

1 dl rostade hasselnötter

1 dl pumpa frön

1 dl strimlade fikon och dadlar

Blanda physlium husk, linfrön och sesamfrön i en bunke och häll över det kokande vattnet.  Blanda väl och låt blandningen s välla i 15 min. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke. I fall du använder torrjäst tillsätter du den nu och blanda noga i mjölet. Tillsätt filmjölken/använder du vanlig jäst smular du ner den nu). Använd en degblandare eller vispa med elvisp tills allt gästen är noga fördelat i degen. Tillsätt lönnsirap och till sist nötterna och fikon/dadlar.  Degen ska vara kletig men inte rinnig. Verkar degen för torr tillsätt mer filmjölk. Häll upp smeten i en smord brödform. Strö ev. över lite mjöl. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i 80 min. Sätt ugnen på 200 C. Grädda i nedre delen i ca 60 min. Låt brödet svalna helt innan du skär i det.

 ............................................................................................................................

Christmas tastiest gluten-free nutbread with figs and dates

1 bread

3 ounces of crushed flaxseed

3 ounces sesame seeds

2 tablespoons physlium husk

10 ounces of boiling water

7 ounces Sorghum flour

7 ounces Brown Rice Flour

25 grams of yeast / dry yeast

1/4 cup cornstarch or corn flour

2 tsp baking soda

1 teaspoon salt

 ½ teaspoon bread spices

7 ounces sour milk (or oat cream)

3 ounces of real maple syrup or honey

3 ounces of roasted hazelnuts

3 ounces of pumpkin seeds

3 ounces shredded figs and dates

Mix psyllium husk, flaxseeds and sesame seeds in a bowl and pour over the boiling water. Mix well and allow the mixture to swell for 15 minutes. Mix the flour, baking soda and salt in another bowl. In case you use dry yeast you should insert it now and mix thoroughly into the flour. Add the buttermilk ( If you use conventional yeast crumble it down now). Use a dough mixer or whisk with electric mixer until all of the yeast  is carefully distributed in the dough. Add the maple syrup and finally the nuts and figs / dates. The dough should be sticky but not runny. Are the dough to dry add more sour milk. Pour the batter into a greased loaf pan. Let the dough rise covered with a towel for 80 minutes. Preheat the oven to 400 F (200 C). Bake in the lower part for about 60 minutes. Let the bread cool completely before cutting into it.

Kategori: Jul, MAT; Taggar: Glutenfri limpa jul filmjölk, Glutenfritt bröd nötter frukt, Glutenfritt enkelt bröd recept, Glutenfritt frukt bröd recept, Glutenfritt nötbröd recept, glutenfritt bröd med nötter, glutenfritt jul bröd recept;

Liknande inlägg

AngelicasVärld:

Men så smarrigt - det där ska helt klart provas! TACK för tips och recept!!

ps - Du missar väl inte julkalendern inne på min blogg! Vinster för tiotusentals kronor!


Svar: Hej Angelica! Nä men vad roligt att höra, prova gärna nu till jul, är ett riktigt gott bröd. Nä men det ska jag absolut gå in och kika på, vad roligt! :) Hls Anki
Scandinavian wellness

Marja - Baka Sockerfritt:

Jag har varit så dålig på att baka bröd på senaste tiden. Måste göras innan jul!

Svar: Ha ha ja jag med, det måste gå fort och i bland tycker jag det tar för lång tid. Men detta är så enkelt eftersom det jäser endast 1 gång och sedan rätt in i ugnen :). Hoppas du provar! Kram!
Scandinavian wellness

Cornelia:

Mums vad gott! Ser riktigt härligt ut :)

Svar: Hej Cornelia! Nä men tusen tack! vad glad jag blir! Ha ha och lovar att det är riktigt smarrigt :)
Scandinavian wellness

Hanna Karlsson:

Det låter hur gott som helst!

Svar: Hej Hanna! Ha ha tusen tack käre du, ja.. Lovar. Det är sjukt gott!
Scandinavian wellness

JUNITJEJ:

Så gott det ser ut!

Svar: Åh men tack fina
Scandinavian wellness

Kommentera inlägget här: